Wat is een waterontkalker?
Een waterontkalker wordt ook een waterontharder genoemd en is een apparaat die van hard water zacht water maakt. Hij haalt kalk en magnesium uit het leidingwater die voor die lelijke kalkvlekken een kalkaanslag zorgt. De ervaring met een waterontkalker zijn ronduit positief. Hoewel grote twijfels bestaan over de werking van magneten en sommige andere type waterverzachters voor het ontkalken van leidingwater staat de werking van een waterontkalker (op basis van een ionenwisselaar) al sinds het begin van de 20e eeuw niet ter discussie. De ervaringen met een waterontkalker zijn ronduit positief en kunnen je flink geld besparen.
Waar wordt de waterontkalker geplaatst?
Een waterontkalker wordt direct achter de watermeter aangesloten. Hierdoor heb je in het hele huis zacht water en zal kalkaanslag niet meer voorkomen en het bestaande kalkaanslag zelfs verdwijnen. De waterontkalker wordt meestal in of in de directe omgeving van de meterkast of waterput geïnstalleerd.
Hoe werkt een waterontkalker?
Het harde water van de waterleiding wordt door een cilinder met zeer kleine kunsthars korrels geleid, deze cilinder wordt ook wel ionenwisselaar genoemd. Die korrels nemen de kalk en magnesium op uit het harde leidingwater. Uit de onthardingscilinder stroomt totaal onthard water waar alle kalk uit is gehaald. Die kalk blijft achter in de onthardingscilinder. Na een aantal dagen ontkalken is de waterontkalker verzadigd geraakt met kalk en magnesium. Geheel automatisch wordt dan het regeneratieproces gestart. Hierbij wordt water waarin onthardingszout is opgelost door de onthardingscilinder geleid. Dit water spoelt de kalk van de kunsthars korrels en dit wordt op het riool geloosd. Nadien wordt nog de cilinder doorgespoeld met leidingwater en kan daarna weer dagen hard water ontkalken.
Regenereren waterontkalker technieken
Wanneer een waterontkalker moet regenereren wordt bepaald door de factor tijd, volume of een combinatie daarvan. Waterontkalkers die op basis van tijd werken zijn niet zo geschikt voor particulieren maar worden wel tegen lage prijzen aangeboden. Die kan je vanwege het hoge zoutverbruik beter links laten liggen. Wat de voordelen en nadelen zijn lees je in het artikel over de verschillende regeneratie technieken.
Waterontkalker en regeneratiezout
Na de installatie een maandelijkse controle voldoende om te kijken of nog genoeg regeneratiezout in het voorraadvat zit. Een waterontharder verbruikt heel weinig zout en dit onthardingszout kost bovendien heel weinig geld.
Volume ionenwisselaar
Verreweg de meest onderscheidende factor van waterontkalkers is het volume van de ionenwisselaar. Dat volume bepaalt hoeveel hard water ontkalkt kan worden voordat hij moet gaan regenereren. De keuze van de waterontkalker wordt op het watergebruik afgestemd. Hierbij wordt gestreefd dat het regenereren tussen de 4 en 8 dagen plaatsvindt. Lees verder in het artikel bepalen volume ionenwisselaar van waterontkalker.
Type waterontkalkers
Waterontkalkers zijn te koop in een compact of duo uitvoering. Daarnaast bestaan er modellen die werken op waterdruk. maar de meeste werken op elektriciteit. Deze laatste zijn te herkennen omdat deze een klein lcd schermpje hebben met daarnaast een paar knopjes voor het maken van instellingen. Normaal gesproken volstaat een waterontkalker met een enkele onthardingscilinder een zogenaamd simplex model. Maar soms is een duplex model wenselijk, zoals bij gebruik van modellen die op waterdruk werken. Lees de verschillen tussen simplex en duplex waterontkalkers.
Resthardheid ventiel
Niet iedereen wil totaal onthard water. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. De meeste waterontkalkers hebben een resthardheid ventiel waarmee je de hardheid van het behandelde kraantjes water kan instellen.
Bypass
Er zijn situaties waarbij je tijdelijk het ontharden van de waterontkalker wilt uitschakelen. Zoals bij onderhoud of wanneer je juist niet onthard water wil hebben, bijvoorbeeld voor het vullen van een cv-installatie (bij sommige cv ketel fabrikanten mag je geen gebruik maken van onthard water voor het vullen). In dat geval zet je tijdelijk de bypass kraan open. Vrijwel iedere waterontkalker beschikt over een (geïntegreerde) bypass.
Fabrikanten en modellen waterontkalkers
We hebben een compleet overzicht van waterontkalkers waarin niet alleen de prijzen maar ook specificaties per model beschikbaar zijn.
Offerte service
Wilt u een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie