logo
logo medium

Methoden om kalkaanslag tegen te gaan

kalk op perlator

Als je last hebt van kalkaanslag zijn er verschillende manieren om dat tegen te gaan, allemaal met hun voor- en nadelen. In dit artikel nemen we deze kort met je door.

Magnetisme

Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het gebruik van magnetisme en de invloed op kalk in het water. Daarbij is aangetoond dat onder specifieke omstandigheden, met zeer sterke magnetische velden, het kalk in het water van samenstelling veranderd waardoor het tijdelijk zich niet afzet op oppervlakten. Het kalk verdwijnt dus niet, de gevolgen van de kalk worden verminderd.

kalk op perlator

De aan particulieren verkochte magnetische systemen, zowel in passieve als actieve vorm (met of zonder elektriciteit) staan zeer ter discussie. De werking van deze uitvoeringen wordt zeer in twijfel getrokken. Consumenten organisaties die aan de leveranciers bewijzen vragen over de werking van de verkochte producten, krijgen geen reactie of men verwijst naar onderzoeken die niet gerelateerd zijn aan hun eigen producten.

Leveranciers verkopen dus producten die de overlast van kalk tegengaan maar leveren geen wetenschappelijke bewijs dat het product doet wat men claimt. Dat is niet vreemd, de kracht van het gebruikte magnetische veld bij particulieren is vele malen kleiner dan die gebruikt zijn in de wetenschappelijke opstelling.

Opvallend is dat de Europese branchevereniging van waterbehandelingsapparatuur, AquaEuropa zelfs schrijft dat de aangeboden apparaten bij de gangbare doorstroomsnelheden zo weinig effect hebben dat ze haar eigen leden adviseert zich zeer terughoudend op te stellen.

Citaat: Aqua Europa heeft onlangs een studie laten maken om alle wetenschappelijke en commerciële gegevens over dit soort toestellen te verzamelen. Uit tests van verschillende dergelijke toestellen blijkt dat we kritisch moeten staan tegenover de goede werking ervan. Hoewel ze in laboratoria en in quasi perfecte omstandigheden tot behoorlijke resultaten leiden, moeten we toch vaststellen dat de werking in een huishoudelijke omgeving eerder "onvoorspelbaar en beperkt is". Ze werken slechts bij relatief lage temperaturen en bij een warmteafgifte, die sowieso lager is dan die van een centrale verwarming. Bovendien werken ze slechts bij een zeer beperkt debiet en tenslotte speelt ook de constante kwaliteit van het water een belangrijke rol. De minste wijziging kan de werking van het apparaat danig verstoren. Ons besluit is dan ook dat in dit licht Aqua Europa het gebruik van dergelijke toestellen zeker niet aanraadt.

 • eenvoudig te installeren
 • geen onderhoudskosten na aanschaf
 • hoge kosten voor iets simpel als een "magneet"
 • haalt geen kalk uit het water maar zou dit moeten "inactiveren"
 • werking staat zwaar ter discussie

NuvoH2O

nuvo h2o waterontharder
Nuvo H2O waterontharder

We hebben veel over NuvoH2O gelezen en keer op keer lezen wij veel meer negatieve dan positieve verhalen. We hebben de website van Nuvo nageplozen naar bewijzen of technische details, maar helaas. Bij ons blijft de indruk achter van een "schimmig" product. Nergens hebben wij keiharde bewijzen gevonden die de werking van het product onderbouwd.

Men schrijft dat met "citric acid" (citroenzuur) het kalk te lijf wordt gegaan. Men beweert dat de gebruikte techniek "chelatie" zorgt dat de kalk zich niet vastzet aan oppervlakte. Het kalk wordt dus niet verwijderd maar men claimt dat je er geen last meer van hebt.

Waar we vooral van schrokken was de prijs. Het actieve gedeelte van dit systeem zit in "de cartridge" dat je ieder half jaar moet vervangen. Als je een nieuw systeem koopt krijg je een cartridge en een houder. Een nieuwe cartridge kost 120 euro. Dus dan denk je, de cartridge en de houder mogen samen niet veel meer kosten. Men verdient immers al flink aan de verkoop van de cartridge. Wat schetst onze verbazing, de houder, een stuk plastic, meer is het niet, kost je 880 euro. Want een nieuw systeem, houder + cartridge kost 1000 euro. Trek zelf uw conclusie.

 • geen groot apparaat
 • zeer hoge aanschafprijs voor iets simpel als een kunststof houder
 • ieder half jaar patroon vervangen van zo'n € 100
 • werking staat ter discussie

SoluCalc

solucalc waterontharder
NoCalc waterontharder

SoluCalc (zie dit artikel voor meer informatie) gaat kalk te lijf door aan het water een beetje CO2 toe te voegen. Dit koolzuurgas verandert de aanwezige kalk naar calciumbicarbonaat wat veel beter oplost in water. Het kalk wordt dus niet uit het water gehaald maar omgevormd naar een kalkvorm die vrijwel geen kalkafzetting achter laat.

De installatie vereist een koolzuurgas cilinder. Daar worden we altijd een beetje huiverig van. We weten het, wat we hieronder beschrijven behoort tot een zeldzaamheid, maar we houden van intrinsiek veilige systemen.

Op zich is koolzuur een onbrandbaar gas, totaal ongevaarlijk. Het zit ook in alle koolzuurhoudende dranken. Koolzuurgas is echter zwaarder dan lucht. Mocht ooit zich een lek voordoen (nogmaals, dat dit gebeurt is zeer onwaarschijnlijk) dan stroomt het gas naar de grond. Daar verdringt het de lucht inclusief zuurstof. Wanneer in die ruimte geen ventilatie is zal langzaam maar zeker van onder naar boven de lucht uit de ruimte verdreven worden. Mocht je deze ruimte betreden dan zal het koolzuur niets met je doen, maar door de afwezigheid van zuurstof zal je bedwelmd raken en het laat zich raden wat daarna met je gebeurt.

Vanuit dat perspectief zien we het liefst dat de koolzuurgas cilinder buiten de woonomgeving wordt geplaatst. In die ruimte moet sprake zijn van ventilatie laag bij de vloer zoals in een garage (met tochtgaten rond de garagedeur), of is een bevestiging aan de gevel een optie.

 • Flink aan de prijs (ongeveer € 1750)
 • Geen onderhoud nodig)
 • Af en toe vervangen van koolzuurfles noodzakelijk
 • Koolzuurfles is hoog en heeft ruimte nodig
 • werking staat niet ter discussie
nocalc waterontharder
NoCalc waterontharder

  NoCalc

  Bij NoCalc wordt gebruik gemaakt van de stof silicopolyfosfaat die toegevoegd wordt aan het water. Dit is een stof die zorgt dat de kalk zich niet meer afzet op oppervlakten. Het kalk en magnesium wordt dus niet verwijderd maar wordt inactief gemaakt. Het silicopolyfosfaat is een wettelijk toegestane stof om te gebruiken voor consumptie doeleinden. Dit silicopolyfosfaat zal langzaam in het water opgelost worden en door de maanden heen zullen de "kristallen" langzaam kleiner worden. Wanneer de patronen bijna op zijn, is het tijd om deze te vervangen.

 • kalk en magnesium blijven in het water maar zetten zich niet af
 • ieder half jaar / jaar een patroon vervangen waarin silicopolyfosfaat zit
 • minder effectief bij temperaturen boven 65 oC (dan toch last van een beetje kalkaanslag denk aan boiler, waterkoker en koffiezetter)
 • cartridge kost zo'n 35 euro.
 • werking staat niet ter discussie (behalve dan de verminderde werking bij hoge temperaturen).

Omgekeerde osmose - reverse osmose

reverse osmose systeem onder keukenkastje

Bij omgekeerde osmose wordt voor meer dan 99% van alle stoffen uit het water gefilterd. Wat je over houdt is vrijwel zuiver water. Een reverse osmose systeem bedoeld voor particulieren levert echter maar "een heel klein straaltje water" en daarom wordt het gefilterde water eerst opgeslagen in een opslagtankje.

Meestal wordt het reverse osmose filter onder het aanrecht geïnstalleerd en komt op de gootsteen een extra, klein, kraantje. In dit water zit dus vrijwel niets meer, dus ook geen kalk. Dit systeem is echter niet geschikt om al je water in je huis te ontkalken. Dat maakt het systeem veel te groot én veel te duur. Ook vanuit het gezondheidsaspect is het niet aan te raden om alle mineralen en zouten uit het water te verwijderen. Voor de thee vinden we het heerlijk en voor alle thee liefhebbers te adviseren (je weet niet wat je meemaakt zo lekker) maar daar moet het wel zo'n beetje bij blijven vinden wij. Niet geschikt dus als ontkalkingsinstallatie voor het hele huis.

 • niet al te duur (150-400 euro)
 • levert heerlijk water voor thee en koffie en (zij het met beleid, ook voor kamerplanten)
 • zeer kleine hoeveelheid water per minuut
 • moet ieder jaar worden ontsmet door een kundig iemand en ook de filters moeten vervangen worden (minimaal 125 euro)
 • werking aantoonbaar met een "totaal opgeloste zouten meter" (TDS-meter) van 20 euro, genoeg wetenschappelijk bewijs beschikbaar

Ionenuitwisseling (traditionele waterontharder)

lubron easysoft 450 waterontharder

Een waterontharder op basis van ionenuitwisseling is de meest toegepaste techniek op de wereld voor het ontharden van water. Het haalt alleen kalk en magnesium uit het water. Het apparaat kan tientallen liters per minuut ontdoen van kalk en is dus bruikbaar voor het ontharden van al het water in je huis.

De aanschafkosten zijn wel flink, en eens in de maand/kwartaal moet je onthardingszout toevoegen. Het is een beproefd systeem wat al het kalk uit je water haalt. Kalkaanslag is daardoor uitgesloten. Miljoenen waterontharders op basis van een ionenwisselaar doen dagelijks hun werk op de wereld. In tegenstelling tot wat sommige denken of zelfs beweren zit in het ontharde water geen zout. Wel is een iets verhoogd niveau van Natrium aanwezig dat gelijk is aan zo'n 1-5% van je dagelijkse behoefte aan Natrium. Daardoor iets minder geschikt voor mensen met een verhoogde bloeddruk.

 • haalt al het kalk en magnesium uit het water
 • beproefde methode bestaat bijna 100 jaar
 • miljoenen systemen worden dagelijks gebruikt
 • groot apparaat
 • afvoer op riool noodzakelijk
 • hoge initiële kosten
 • redelijk lage kosten in gebruik (water en regeneratiezout kosten relatief weinig geld)
 • geen magnesium meer in water; magnesium in water lijkt goed de mens te zijn, maar water is niet de enige bron
 • iets meer Natrium in het water (minder geschikt voor hoge bloeddruk patiënten)
 • verspilling van spoelwater tijdens regenereren
 • gebruikt veel zout wat je regelmatig moet aanvullen
 • aantoonbare werking met waterhardheid meetsetje van een paar euro

Brita filters

brita waterkan

Een Brita filter is een filter die gebruikt wordt voor een waterkan, of in een espressomachine of gekoppeld aan de waterkraan en het water verzacht en filtert. Brita gebruikt twee technieken in haar filters. Een actief koolstof filter om nare geurtjes, chloor e.d. te verwijderen én een ionenwisselaar. Dat laatste is exact hetzelfde als de ionenwisselaar die in de "traditionele" waterontharders zit. Het enige verschil is dat als deze ionenwisselaar verzadigd is met kalk je deze moet vervangen voor een nieuwe. De ionenwisselaar in een waterontharder wordt geregenereerd met onthardingszout en kan steeds weer opnieuw gebruikt worden.

Wij zijn van mening dat dit in Nederland niet nodig is. In andere landen waar de waterkwaliteit minder is ligt dat anders. In veel landen wordt chloor gebruikt voor ontsmetting. Dat is in Nederland sinds 2005 wettelijk niet meer toegestaan als primair ontsmettingsmiddel. Het mag hooguit "in noodsituaties" gebruikt worden. Het actief koolfilter is heel goed in staat chloor uit het water te verwijderen. Een Brita filter wordt in Nederland primair gebruikt voor het ontkalken van het water.

 • ontkalkt water
 • filtert water met actief koolstof maar lijkt in Nederland overbodig
 • relatief duur in gebruik (prijs versus hoeveelheid onthard water)
 • aantoonbare werking met waterhardheid meetsetje van een paar euro

Offerte service

Wil je een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Gebruik het reactieformulier.

home­ >wateronthardingstechnieken

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie