bezoekersvraag

Kunnen we geld terugverdienen met de aanschaf van een waterontharder en welk model is geschikt voor vier personen met een waterverbruik van 117 m3?

Dank je wel voor de vraag, voordat we je vraag beantwoorden willen we benadrukken, zoals dit op onze reacties pagina is te lezen, dat we geen persoonlijke adviezen geven. We geven je dus geen antwoord als "koop dit model" maar wel veel achtergrondinformatie en andere handvatten waardoor je in staat bent om een gefundeerde keuze te maken.

Geld verdienen met een waterontharder?

Een belangrijke reden dat we je vraag online hebben gezet was vanwege het financiële aspect. We vallen gelijk maar met de deur in huis, wij vinden het een verkeerd uitgangspunt om een waterontharder te kopen als je denkt geld te verdienen op je investering. Zie een waterontharder als een luxe, hij bespaart zeker geld, maar daar staan ook kosten tegenover. Ga in het gunstigste geval er van uit dat hij je, op de lange termijn, relatief weinig kost wellicht zelfs dat je quitte speelt. Als je geld wil verdienen op een investering denken we aan andere zaken, bijvoorbeeld aan het aanschaffen van zonnepanelen.

Een pluim!

Bij het lezen van je vraag waren we op de redactie verrast. Met 117 m3 waterverbruik per jaar zitten jullie flink onder het landelijk gemiddelde. Dat is zo'n 44 m3 per persoon per jaar dus met z'n viertjes is dat 176 m3. Wat ons betreft verdienen jullie een dikke pluim!

Inhoud ionenwisselaar primair selectiecriterium

Voor het maken van een keuze van een waterontharder die geschikt is voor jullie gebruik is de inhoud van de ionenwisselaar het belangrijkste aspect waar je naar moet kijken. Als je weet hoe groot die ongeveer moet zijn kan je daarna naar andere aspecten gaan kijken en je uiteindelijke keuze maken.

De inhoud van de ionenwisselaar moet afgestemd zijn op het waterverbruik. Daarbij wordt gestreefd naar een regeneratiecyclus rond de zes dagen. Daar bedoelen we mee dat de waterontharder in staat moet zijn ongeveer zes dagen water te ontharden voordat hij is verzadigd met kalk en dat dit dan eerst "weggespoeld" moet worden voordat hij weer verder kan gaan met water ontharden. Dat schoonspoelen heet met een technisch woord regenereren. Die zes dagen is overigens geen heilige graal, je kan er dus best van afwijken maar het is wel een referentiepunt.

Een persoon verbruikt gemiddeld 125 liter per dag. Vier personen dus 500 liter. Wil je tussen twee regeneratie momenten zes dagen overbruggen dan moet dus 6 x 500 liter = 3000 liter water worden onthard nadat de waterontharder is geregenereerd. Als we uitgaan van leidingwater met een hardheid van 10 dH dan kan je op basis van een vuistregel uitrekenen dat een ionenwisselaar met een inhoud van 10 liter bijna deze capaciteit heeft.

Deze 10 liter onthardingscilinder heeft namelijk een onthardingscapaciteit van zo'n 2800 liter bij 10 dH. Natuurlijk is een ionenwisselaar van 11 of 12 liter ook goed en iets kleiner dan 10 liter kan ook.

In jullie geval, waarbij je maar 117 m3 water verbruikt per jaar, is dus het dagverbruik 117.000 / 365 = 320 liter. De onthardingscapaciteit die je dan zoekt is dan voor zes dagen 6 x 320 = 1925 liter. Dat is al te bereiken (even nog steeds uitgaand van een hardheid van 10 dh) met een ionenwisselaar met een inhoud van 6,9 liter. Er zijn maar heel weinig waterontharders met een onthardingscilinder van 7 liter. Op het moment van schrijven is dat alleen maar de BWT AquaSmart.

Kijk niet alleen naar deze ene waterontharder maar ook naar modellen met een wat grotere capaciteit bijvoorbeeld van 8 of 9 liter. Dan is je keus een heel stuk ruimer. Natuurlijk kan je een model kiezen met een 10 liter onthardingscilinder (want die worden veel aangeboden), daarmee kan je 8 à 9 dagen overbruggen, ook niet verkeerd, maar groter adviseren we niet.

Hardheid water en resthardheid spelen ook grote rol

Het uitgangspunt van bovenstaande is leidingwater met een hardheid van 10 dH. Is het water harder of juist zachter dan worden de uitkomsten anders. Ook is een eventuele resthardheid instelling anders dan 0 dH niet in dit antwoord verwerkt. Daarnaast is bovenstaande uitleg beperkt tot simplex waterontharders.

Een duplex waterontharder kan in deze situatie evengoed gebruikt worden. Dan speelt de inhoud van de ionenwisselaar een minder grote rol. Kleiner dan tien totaal liter in deze situatie is niet zo erg, maar groter is niet gewenst. Immers, zodra één van de twee ionenwisselaars verzadigd is gaat die weliswaar regenereren maar blijft de ander gewoon doorwerken en het water ontharden. U kunt dus ook naar duplex waterontharders kijken, maar beperk de keuze dan tot die modellen met een inhoud van de ionenwisselaar tot maximaal vijf liter (per cilinder). Op de pagina's waar wij de specificaties tonen van de duplex waterontharders wordt de inhoud van één ionenwisselaar vermeld. Een duplex model met een ionenwisselaar van 5 liter beschikt dus over een totale capaciteit van 10 liter. In de kieswijzer houden we met die dubbele cilinderinhoud rekening.

Waterontharder overzicht voor vier personen

We hebben je het gemakkelijk gemaakt, we hebben een overzicht gemaakt met waterontharders die geschikt zijn voor woningen met vier personen.

Een ander artikel wat je bij deze keuze goed kan helpen is gaat over het bepalen van de inhoud van de ionenwisselaar in relatie tot de hardheid van het leidingwater én het aantal bewoners.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

Offerte service

Wil je een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.

home­ >waterontharder voor 4 personen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is allen je te informeren.

ik heb het gelezen