Wat zijn de nadelen van een waterontharder?

north star ultra 9 waterontharder
Heeft een waterontharder ook nadelen? (North Star Ultra 9 waterontharder)

Elke medaille heeft een keerzijde. Hoewel een waterontharder evidente voordelen heeft, heeft ook deze medaille ook een keerzijde. In dit artikel gaan we in op de mogelijk nadelen van een waterontharder.

  • Aanschaf is een hoge kostenpost
  • Regeneratiezout bijvullen
  • Neemt ruimte in beslag
  • Afvoer / rioolaansluiting noodzakelijk
  • Geluid
  • Aanschaf en onderhoud sedimentfilter
  • Kosten voor een terugstroombeveiliging type CA
  • specifiek nadeel van een simplex model die op waterdruk werkt

Aanschafprijs

Nadelen zijn natuurlijk te vinden aan een waterontharder, laten we met de simpelste beginnen, een waterontharder kost behoorlijk veel geld om hem aan te schaffen. Je bent zo 1000 euro kwijt en dan ook nog eens de installatie die ongeveer 200 euro kost. En dan is die 1000 euro nog een relatief goedkope waterontharder.

De vraag is, ga je die 1200 euro er wel uithalen? De leveranciers van waterontharder beloven ons natuurlijk gouden bergen maar we moeten het even rationeel bekijken. Heb je wel eens gehoord van iemand die last had van dichtslibbende waterleidingen? Nee? Wij ook niet. Wat niet zo direct zichtbaar is maar wel degelijk een rol speelt is dat bij het verwarmen van water "ketelsteen", kalkafzetting plaatsvindt. Hoe harder het water hoe sneller je hier last van hebt. De nadelen van deze kalkafzetting vallen uiteen in twee gedeelten. De eerste is dat kalk een isolator is. De verwarmingselementen in de koffiezetter, waterkoker, wasmachine en cv ketel zullen minder goed functioneren. Door die kalklaag die als isolator werkt zal je meer energie nodig hebben om de warmte door te geven aan het water. Het rendement van deze apparaten loopt dus terug.

Een ander aspect is dat apparaten sneller bezwijken aan kalkafzetting, de levensduur wordt dus beperkt. De beide aspecten laat zich vertalen in geld, maar wegen deze nadelen nou op tegen de kosten van een waterontharder?

Minder zeep

Naast het voorkomen van kalkaanslag claimen de leveranciers van waterontharders ook dat je veel minder zeep nodig hebt. Tot wel 50% minder. Zeep, voor de wasmachine, vaatwasser, in de douche en de "vaat in het teiltje" is duur. Daar gaat heel wat geld naar uit. Het is zonder meer waar dat zacht water veel minder zeep nodig heeft en een wasverzachter kan je ook in het schap van de supermarkt laten staan. Maar hoeveel bespaar je aan zeep als je een waterontharder hebt? En weegt dat dan op tegen het nadeel van een dure aanschaf?

Hoewel zeep voor de wasmachine erg duur is zal je niet elke week met een fles Omo of Dreft aan het zeulen zijn. Laten we nou eens aannemen dat je 4 a 5 wassen per week doet. Dat is per maand ongeveer 20 wasbeurten. Veel wasmiddelen zijn verpakt in een fles die goed is voor 20 wasbeurten. Je kan dus met een fles wasmiddel een maand uit de voeten, dat zijn twaalf flessen per jaar. Als je nou eens niet twaalf maar zes flessen hoeft te kopen vanwege het zachte water, dan bespaar je 6 flessen van ongeveer 3,5 euro = 21 euro. Je voelt hem al aankomen die zes flessen wegen natuurlijk niet op tegen de aanschaf van de waterontharder.

Terugverdientijd

Wil je de terugverdientijd van een waterontharder berekenen dan moet je eerst weten wat deze kost en hoe lang hij mee gaat. Laten we eens uitgaan van 1800 euro en een levensduur van 20 jaar. Dan zijn de afschrijvingskosten 1800 / 20 = 90 euro per jaar.

Tegenover die kosten staan natuurlijk besparingen. We trekken de besparingen van de zeep van 21 euro er van af. Dan zitten we op 69 euro per jaar. We schatten in dat je per jaar zo'n 15 euro uitgeeft aan anti kalk middelen. Dan zijn de kosten nog 54 euro per jaar. Een thermostatische kraan houdt het bij ons zo'n zes jaar uit, daarna heeft de kalk zijn verwoestende werking gedaan. Kosten 180 euro, dus 30 euro per jaar. We trekken dit van die 54 euro af en we zitten al op 24 euro.

Veruit de grootste besparing zit in een veel lager energieverbruik bij het verwarmen van water in de cv combi-ketel, (keuken)boiler, waterkoker, wasmachine en vaatwasser. Die besparing is afhankelijk van de hardheid van het water maar loopt op tot tientallen euro's per jaar. Een besparing van 40 euro per jaar is héél conservatief, het zal ons niet verbazen als dit eerder richting honderd euro zal gaan. Daarnaast zullen bepaalde apparaten zoals een wasmachine en koffiezetter minder snel defect raken vanwege kalkaanslag. We houden rekening met zo'n 20 euro per jaar. We zitten zoals je gemerkt hebt inmiddels op een ruim positief saldo.

Maar, tegenover de besparingen staat ook twee grote kostenposten. Een waterontharder moet eens per jaar of uiterlijk twee jaar onderhouden worden en dat kost zo'n 100 euro per keer. Daarnaast moet je ook regelmatig regeneratiezout kopen. Hoeveel je daarvan nodig hebt is sterk afhankelijk van de hardheid van het water maar laten we zeggen dat je per jaar 30 euro per persoon per kwijt bent voor het zout.

Of de waterontharder u geld oplevert of een beetje geld kost, is lastig exact uit te rekenen, maar tegenover de uitgaven staan ook flinke besparingen. Onderaan de streep zullen de kosten nihil zijn of wellicht levert het een besparing op.

Wat zich lastig in geld laat uitdrukken is de luxe, een heerlijk zachte huid, geen tijd meer kwijt aan het verwijderen van kalkvlekken of irritatie van slecht functionerende mengkranen of apparaten die snel defect raken. De meeste waterontharderbezitters zullen beamen "dit hadden we eerder moeten kopen".

Links of rechtsom, een waterontharder is een stukje luxe en vreemd genoeg kost dit vrijwel niets, je moet wel een eenmalige investering doen. En vele hebben best wat geld over voor badkamers en keukens zonder kalk aanslag.

Regeneratie zout bijvullen

Het blijft geen leuk klusje. Het regeneratiezout moet om de maand of maanden (dat ligt aan de grootte van je zoutvat en de hardheid van het water) bijgevuld worden. Dat zit doorgaans in zakken van 25 kg. Dat is best zwaar en onhandig. Maar ja, je moet wat nadelen trotseren voor de voordelen die een waterontharder je biedt. Er zijn ook waterontharders die met blokken zout werken, dat is een stuk prettiger verwisselen want die zijn niet zwaar. Nadeel is wel dat de prijs per kilo van dit zout iets hoger ligt.

Neemt ruimte in beslag

Een ander nadeel van de waterontharder is dat deze ruimte in beslag neemt. Hoewel hij vaak weggewerkt is in de meterkast neemt hij toch ruimte in. Daar stond eerst wat anders. Dat moet je nu ergens anders opslaan.

Heeft afvoer nodig

Een waterontharder zal na het regeneratiecyclus het zoute water met daarin de kalk en magnesium via een afvoer moeten lozen. Je hebt dus in de buurt van de waterontharder wel een riolering nodig inclusief sifon. Dat is niet altijd overal voorhanden. Dan moet je dat laten maken.

Geluid tijdens regenereren

Dit is waarschijnlijk een aspect waar je niet bij stilgestaan hebt. Tijdens normaal gebruik levert een waterontharder geen extra bijdrage aan het geluid wat veroorzaakt wordt door het stromen van water door de leidingen. Zoveel anders is dit bij het regenereren. Tijdens het regenereren wat eens in de vier tot acht dagen plaatsvindt wordt de ionenwisselaar van de waterontharder "doorgespoeld". Dat geluid is zeer duidelijk hoorbaar. Het is een heel ander geluid dan een wc doortrekken maar het geluidsniveau komt daarvan in de buurt.

Natuurlijk is het geluid wat de waterontharder dan maakt verschillend tussen de waterontharder modellen maar geruisloos is het geenszins. De meeste waterontharders werken op basis van volume uitgesteld regenereren, en regenereren dan om twee uur in de nacht. Als de waterontharder onder de trap staat zal je waarschijnlijk daar wakker van worden. Wellicht brengt het je op een idee om het apparaat een ander plekje te geven tijdens de installatie. Een eenvoudige oplossing is om het regenereren te laten starten op een tijdstip dat je niet slaapt en de kans dat je water nodig hebt zeer klein is. Bijvoorbeeld om elf uur in de ochtend. Dit regeneratietijdstip instellen kan overigens alleen maar bij waterontharders die werken op elektriciteit of op batterijen. Dat is dus niet mogelijk op waterontharders die werken op basis van waterdruk.

Aanschaf en onderhoud sedimentfilter

Strikt genomen is het niet noodzakelijk, maar het is wel aan te bevelen om vóór de waterontharder een sedimentfilter te installeren. Mocht ooit vervuild water geleverd worden dan hoef je niet een nieuwe waterontharder te kopen of te laten reviseren met een nieuwe ionenwisselaar. Daarnaast zal een sedimentfilter zorgen dat je waterontharder van binnen schoner blijft. De meeste grove vervuiling blijft in dit sedimentfilter achter. Natuurlijk zal je dit sedimentfilter eens in de zoveel tijd moeten vervangen. Of dat eens per jaar moet of eerder is afhankelijk van de vervuiling van het geleverde water. Overigens kost een vervangingsfilter maar een tientje.

Kosten voor een terugstroombeveiliging type CA

Het zal niet snel gebeuren maar het is denkbaar dat de waterdruk in je wijk wegvalt. In dat geval zou het kunnen gebeuren dat water uit je waterontharder terugstroomt in het waterleidingnet. Dat vindt het waterleidingbedrijf niet leuk. Want mogelijk is in de waterontharder sprake van een verhoogde hoeveelheid bacteriën, die kans is klein maar het kan. Daarom verlangt het waterleidingbedrijf dat je voor de waterontharder een terugstroombeveiliging type CA installeert. Wij zien dat bij particuliere installatie die meestal "vergeten wordt" maar dat is dus niet zo netjes.

Specifiek nadeel van een simplex waterontharder die op waterdruk werkt

Waterontharders werken op elektriciteit, batterijen of op waterdruk en hebben één of twee ionenwisselaars. Voor de simplex modellen moet je goed nadenken welk type je neemt wat een simplex waterontharder op waterdruk heeft wel een erg groot nadeel. Lees hiervoor het artikel simplex waterontharders op elektriciteit of waterdruk.


Offerte service

Wilt u een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­