Waaruit bestaat een waterontharder installatie?
Een waterontharder installatie zal door een professional in twee á drie uurtjes zijn geklaard. Zo'n installatie is niet heel complex. Een doe-het-zelver die vaker met waterleidingen heeft gewerkt kan dit zeker zelf. Het is slim als je zelf van te voren nadenkt over een aantal zaken dan wordt je daar niet mee geconfronteerd tijdens de installatie of indien bepaalde opties niet met je besproken worden is het achteraf lastig de zaak te herstellen.
Voor een waterontharder installatie moeten een aantal zaken geregeld worden of keuze worden gemaakt:
- Voorkeursplaats bepalen waterontharder
- Voldoende ruimte voor de waterontharder
- Rioolaansluiting
- Gemakkelijk toegankelijk
- Vorstvrije plaats en ook niet te warm
- Wel of geen bypass buiten de waterontharder
- Eventuele elektriciteitsaansluiting
- Overloopaansluiting
- Terugstroombeveiliging type CA
Plaatsing
Bepaal vooraf waar je graag de waterontharder wilt hebben. Houd er rekening mee dat je regelmatig het zout moet bijvullen en dat de toegang tot het zoutvat gemakkelijk bereikbaar moet zijn.
Rioolaansluiting
Tijdens het regeneratieproces zal de waterontharder worden gespoeld met een zoutoplossing om daar mee de kalk en magnesium weer "op te lossen". Dat zoute water inclusief kalk en magnesium moet worden geloosd, daarom is een (kleine) rioolaansluiting nodig. Zorg dat bij de rioolaansluiting altijd een sifon geplaatst wordt om stinkend rioolgas maar vooral ontploffingsgevaarlijke gassen tegen te houden.
Een standaard rioolaansluiting gelijk aan een wasmachine of gootsteen is voldoende. Zorg tevens dat de slang niet zomaar in de afvoerpijp wordt gestoken. Om besmetting met bacteriën te voorkomen moet minimaal twee maar liefst vier centimeter "lucht" tussen het uiteinde van de slang en de afvoer zitten. Dit wordt door de Engelsen met een pakkend woord "air gap" genoemd.
Gemakkelijk toegankelijk
Je zal om de paar weken regeneratiezout in de waterontharder moeten doen. Je moet dus gemakkelijk bij het apparaat kunnen. Kies je voor een losstaand zoutvat dan kan de waterontharder ergens weggestopt worden en wordt binnen een straal van drie à vijf meter de bak met de zoutvoorraad op een makkelijk bereikbare plaats geïnstalleerd.
Vorstvrij en niet te warm
Je zal begrijpen dat de waterontharder vorstvrij moet worden opgesteld, anders vriest hij kapot. Vanwege mogelijke bacteriegroei moet de waterontharder zo koel mogelijk worden opgesteld. Installeer daarom de waterontharder niet bij apparaten die warm worden zoals een cv-ketel, boiler, warmtepomp maar ook niet in de badkamer.
Bypass
Vrijwel iedere moderne waterontharder heeft een ingebouwde bypass. Daarmee kan het water van het waterleidingbedrijf direct worden doorgevoerd naar de kranen in je huis zonder dat het door de waterontharder stroomt. Dit is noodzakelijk tijdens het regeneratieproces (tenzij je een duplex waterontharder koopt).
Ondanks dat de waterontharder al een bypass bezit is het sterk aan te bevelen om ook nog, buiten de waterontharder, een aparte bypass te installeren. Daarmee kan het water van het waterleidingbedrijf, als je de waterontharder hebt afgekoppeld voor schoonmaak, onderhoud, reparatie of zelfs bij een verhuizing, toch gewoon blijven doorstromen. Het kost een paar tientjes extra maar we adviseren je sterk om deze bypass in je waterleiding te laten installeren.
In de tekening hiernaast ziet u een externe bypass die met twee flexibele slangen is aangesloten op de waterontharder.
Elektriciteit
Wanneer de waterontharder op basis van 230 Volt werkt zal ook een elektriciteitsaansluiting in de buurt moeten zitten, zorg voordat de installatie plaatsvindt dat een wandcontactdoos beschikbaar is.
Overloop
Een waterontharder heeft altijd een overloopaansluiting. Onder normale omstandigheden zal deze nooit gebruikt worden. Pas als door een technische storing het waterniveau in het zoutvat te hoog wordt zal via dit overloopje het water naar buiten stromen. Je kan een slangetje aansluiten op deze overloop en bijvoorbeeld in je kruipruimte uit laten komen.
Terugstroombeveiliging type CA
Hoewel je technisch gezien ook zonder kan, wordt door de waterleidingmaatschappij geëist dat je een terugstroombeveiliging type CA aanbrengt tussen de aansluiting van de waterleidingmaatschappij en de waterontharder.
Offerte service
Wilt u een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie