De waterontharder doet het niet meer, hij geeft hard water

Je hebt bemerkt dat de waterontharder kapot is. Hij doet het niet meer goed. In plaats van zacht water te leveren krijg je alleen nog hard water vol met kalk. Is daar wat aan te doen?

Een waterontharder is op zich een simpel stuk techniek. De kans dat een ontkalker defect raakt is klein, maar het kan altijd.

Wat kan je zelf controleren?

Als de waterontharder het niet meer doet kan je zelf een paar dingen doen. We durven het haast niet te schrijven maar controleer eerst of je voorraad met regeneratiezout op is. Zo ja, vul het aan met onthardingszout. Zo dat was de makkelijkste. Zout zat? Dan op naar stap twee.

Wat je nu moet onderzoeken is of in het zoutvat niet een soort "koek" is gevormd van zout. Dit wordt vaak ook een "brug" genoemd. Om een of andere reden is het zout aan elkaar gaan klonteren en niet naar beneden gezakt. Je ziet dus wel onthardingszout in het zoutvat zitten, dus dat lijkt goed, maar wat je (waarschijnlijk) niet ziet is dat het zout aan de wanden "hangt" en niet naar beneden is geschoven.

Wanneer de waterontharder gaat regenereren stroom water het zoutvat in en wordt in het water zout opgelost. Dat zoute water wordt gebruikt om de harskorreltjes in de onthardingscilinder te ontdoen van kalk. Het probleem is dat het water niet bij het zout kan komen omdat dit niet naar beneden is gezakt. De oplossing is simpel. Druk het zout met je hand naar beneden of pak eventueel een stompe stok of pollepel en maak het zout "kapot" en druk het naar beneden. Is je probleem nog niet opgelost? Dan naar oplossing drie.

Wanneer je een waterontharder hebt die op elektriciteit werkt, controleer dan of het apparaat nog steeds elektriciteit krijgt. Dat kan je zien aan het display. Zie je daar cijfers dan is dat een goed teken. Mogelijk dat de elektriciteit langdurig is uitgevallen. In dat geval zijn mogelijk de instellingen verloren gegaan en moet je deze opnieuw invoeren. Als je de handleiding van de waterontharder kwijt bent of je vindt het moeilijk om de waterontharder in te stellen, vraag dan telefonische hulp bij de leverancier van je waterontharder.

Een laatste suggestie: het is onwaarschijnlijk maar je weet maar nooit. Vrijwel iedere waterontharder is voorzien van een bypass. Dit is een combinatie van drie kranen (en/of achterop de waterontharder twee kranen), die er voor kunnen zorgen dat het water door de waterontharder stroomt of juist de waterontharder buitenom passeert.

Er zijn vele uitvoeringen van de bypass maar een veel gebruikte versie is in de illustratie weergegeven met drie flink uitgevallen kranen. Als de hendels van de kranen in de stand staan zoals afgebeeld dan is alles goed. In deze stand stroomt het water door de waterontharder en kan hard water zacht gemaakt worden.

Voor de geïnteresseerde: wanneer de hendel van de kraan haaks staat op de leiding (zoals in de illustratie de middelste kraan) dan staat die kraan dicht. Wijst de hendel in de richting van de leiding (zoals de twee andere kranen) dan staat de kraan open.

Als de kranen er anders uit zien of dat je niet zeker weet hoe die kranen open en dicht staan dan kan je een trucje toepassen. We zetten de koud waterkraan ergens in het huis flink open. Daardoor daalt de temperatuur van de leiding waar het water doorheen stroomt. In de leiding waar het water niet doorheen stroomt zal de leiding minder koud aanvoelen.

Open dus eerst een koud waterkraan. Voel nu eerst met je hand aan de leiding die van de watermeter komt. Die voelt nu koud aan. Volg de leiding tot de splitsing bij de bypass. Als het goed is wordt de leiding naar de waterontharder ook koud (omdat het water de waterontharder in zou moeten stromen). Lijkt leiding niet zou koud te worden, volg dan juist de leiding van de bypass, dat kleine stukje leiding die tussen de twee kranen zit. Als die koud wordt dan stroomt juist het water door de bypass. Is dat laatste het geval zet dan de twee kranen precies andersom dan de huidige stand.

Hebben al deze controles niet tot een oplossing geleid, bel dan met de leverancier van je waterontharder en vraag eerst of je telefonisch ondersteund kan worden voordat iemand langskomt.

Waterontharder laten repareren loont dat?

Zeker, een nieuwe waterontharder is flink aan de prijs en zo'n apparaat gaat tientallen jaren mee, dus het meestal loont om hem te laten repareren. Maak wel van te voren afspraak wat de maximale kosten zijn.


Offerte service

Wilt u een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­