Wat zijn de nadelen van hard water?

ecowater esm11 waterontharder
een waterontharder voorkomt de nadelen van kalk in hard water (Ecowater ESM11)

Waterontharders hebben een bestaansrecht, ze lossen het probleem van hard water op. Maar wat zijn dan de nadelen van hard water?

Zeepgebruik

Wanneer je iets wil wassen dan gebruik je zeep. Helaas is kalk in hard water de tegenpool van zeep. Zodra zeep in contact komt met het harde water zal eerst al het kalk uit het water zich verbinden met de zeep. Daardoor raak je zeep "kwijt" en dat alleen maar om de kalk te "neutraliseren". Pas als alle kalk door de zeep is verbonden dan pas kan de overgebleven zeep zijn schoonmakende werk uitvoeren. Vandaar dat je tijdens het afwassen steeds maar zeep moet toevoegen omdat het lang duurt voordat alle kalk aan de zeep is gebonden. Daarnaast krijg je aan de zijkant van het teiltje een vieze smurrie wat kalkzeep wordt genoemd.

Bij het douchen

Door het harde water heb je tijdens het douchen meer shampoo nodig. Shampoo bestaat voor een groot deel uit zeep en een groot deel daarvan wordt alleen maar gebruikt om de kalk in het harde water te neutraliseren. Wanneer je de shampoo uit je haar te spoelt, zal het harde water tijdens het opdrogen een kleine vrijwel onzichtbare laag kalk achterlaten. Maar die kalklaag zorgt wel dat je haar stug aanvoelt.

Wasmiddel

Het wasmiddel wat je gebruikt voor je was is een combinatie van zeep en een aantal stoffen die de hardheid enigszins bestrijden. Zo zit in wasmiddel zeoliet wat kalk aan zich bindt waardoor minder zeep verloren gaat. Wanneer je zacht water gebruikt voor je wasmachine kan je de hoeveelheid zeep drastisch verlagen. Dat spaart niet alleen het milieu maar ook flink je portemonnee.

Wasverzachter

Tijdens de laatste spoelbeurt wordt in de wasmachine leidingwater gebruikt om de zeepresten uit het wasgoed te spoelen. Wanneer daar hard leidingwater voor gebruikt wordt blijft in het wasgoed kalk achter. Dat levert niet alleen een "grauwsluier" op, het wasgoed voelt na het opdrogen hard aan. Om de kalk te bestrijden voeg je aan het spoelwater wasverzachter toe. Daarin zit een stof die de kalk afbreekt. Wanneer je een waterontharder hebt aangeschaft kan je het toevoegen van de wasverzachter achterwege laten.

Energieverspilling

Tijdens het verwarmen van water zal de kalk in het water zich afzetten op het verwarmingselement en vormt daar ketelsteen. Kalk is echter een zeer goede isolator. Om het verwarmingselement vormt zich dus een laag die de warmte juist tegenhoudt. Het duurt daardoor dus langer voordat het water is verwarmd en dat kost dus dan ook meer energie. Hard water zorgt dus voor verspilling van energie. Wanneer je het verwarmingselement niet regelmatig ontkalkt zal het uiteindelijk kapot kunnen gaan vanwege oververhitting (omdat hij zijn warmte niet goed kwijt kan vanwege het kalk).

Deze energieverspilling door hard water vindt niet alleen plaats in de waterkoker, Senseo apparaat of keukenboiler maar ook, en dat wordt vaak vergeten in de combi cv ketel, boiler en wasmachine. Jaarlijks zal je tientallen euro's kwijtraken wanneer je hard water gebruikt bij het verwarmen.

Slecht voor de huid

Gelukkig heeft niet iedereen er last van maar vele hebben last van huidproblemen. Hoewel wij nog geen wetenschappelijk artikel hebben kunnen vinden met een keihard bewijs, stapelen zich de reacties op van waterontharder bezitters die zeggen baat te hebben bij een waterontharder. Gebruikers claimen minder last te hebben van huidproblemen zoals eczeem en psoriasis sinds ze gebruik maken van een waterontharder.

Kalkvlekken in douche, bad en gootsteen

Iedereen die geen waterontharder heeft zal het herkennen, de vervelende witte vlekken op de douchedeur, op de tegels, op de kraan en douchekop maar ook in de gootsteen en toilet. Die kalkaanslag ziet er niet uit en wil je dus verwijderen. Dat kost je tijd, moeite en kalkverwijderaar is ook niet goedkoop en ook niet heel vriendelijk voor het milieu.

De oplossing voor al je kalkproblemen

Wil je geen last meer hebben van kalkaanslag? Geen energie verspillen? Minder zeep gebruiken? Lekkere zachte was? Dan is een waterontharder dé oplossing.


Offerte service

Wilt u een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­