Wat is het nadeel van kalkaanslag op een verwarmingselement?

kalkaanslag op verwarmingselement
kalkaanslag op verwarmingselementen kost veel energie

De grootste nadelen van kalkaanslag op verwarmingselementen zijn energieverspilling en de kans dat het verwarmingselement defect raakt.

Hoe kan energieverlies ontstaan door kalkaanslag?

Stel je eens voor, je pakt een centrale verwarmingsradiator goed in met een deken. Daarna zet je de verwarming aan. Wordt het dan warm? Ja, een beetje, maar de deken vertraagt de warmteoverdracht enorm. Zo is dat ook met kalkaanslag op verwarmingselementen. Kalk is namelijk een zeer goede isolator. Als je bijvoorbeeld een waterkoker aanzet zal het verwarmingselement van binnen heet worden. De kalklaag zorgt echter dat die warmte slecht overgedragen wordt op het water. Het duurt dus langer voordat het water gaat koken. Dus kost het ook meer elektriciteit. Kalkaanslag kost dus altijd geld. Als je de kalk niet regelmatig verwijdert zelfs zeer veel geld. Bij een waterkoker zie je dat er kalkaanslag is en kan je dit nog met ontkalker verwijderen, maar bij een combi cv ketel of boiler kan je dit niet zien en al helemaal niet verwijderen. Met de jaren worden die apparaten steeds minder zuinig.

Kan een verwarmingselement defect raken door kalkaanslag?

Ja, verwarmingselementen raken uiteindelijk defect wanneer te veel kalk zich heeft afgezet op het verwarmingselement. Dit komt doordat de kalk als isolator werkt, het verwarmingselement zijn warmte niet goed kwijt raakt en daardoor te heet wordt en doorbrand.

Hoe ontstaat kalkaanslag op een verwarmingselement?

Wanneer hard water wordt verwarmd, zoals bij een verwarmingselement in een waterkoker, boiler, espresso apparaat, wasmachine e.d. ontstaat het zogenaamde kalksteen ook wel ketelsteen genoemd. Deze kalk zit in het harde water en door het te koken slaat het neer op het warme oppervlak. Het ketelsteen vormt een grauw witte laag. Iedere keer dat water wordt verwarmd komt er een klein laagje kalksteen bij en vormt een steeds grotere isolerende laag om het verwarmingselement.

Hoe kan je kalkaanslag op een verwarmingselement voorkomen?

Bij een waterkoker, fluitketel, Senseo of espresso apparaat kan je deze regelmatig ontkalken. Maar dat gaat niet met een boiler, combi cv ketel, wasmachine of vaatwasser. De meest gebruikte oplossing is te zorgen dat het water onthard wordt door een waterontharder te installeren.


Offerte service

Wilt u een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­