Wat is een hydraulische waterontharder?

aquacell aquacombi waterontharder kijkje van binnen
Aquacombi AquaCell waterontharder is een voorbeeld van een hydraulische ontharder

Waterontharders zijn in te delen in drie groepen. Verreweg de meeste modellen zijn waterontharders die een 230 Volt aansluiting nodig hebben tijdens gebruik. Een zeer beperkte groep waterontharders maken gebruik van batterijen voor hun energievoorziening.

De derde groep zijn de zogenaamde hydraulische waterontharders, dat zijn waterontharders die werken op waterdruk die geleverd wordt door de waterleidingmaatschappij en geen 230 Volt of batterijen nodig hebben om te functioneren.

Waarvoor is elektriciteit of waterdruk nodig bij een waterontharder?

Een waterontharder dankt zijn ontkalkende werking aan de ionenwisselaar. Hierbij wordt hard water langs kleine kunsthars korreltjes geleid. De kalk en magnesium in het water zal opgenomen worden door de kunsthars korreltjes (versimpeld uitgelegd). Langzaam zullen die korreltjes steeds meer verzadigd raken met kalk en magnesium.

Voordat deze kunsthars korreltjes helemaal zijn verzadigd en hard water niet meer wordt verzacht, moet de kalk weer "uit de korreltjes worden gehaald". Dat schoonmaakproces waarbij de kunsthars korreltjes worden ontdaan van kalk en magnesium wordt regenereren genoemd. De vraag is, hoe bepaalt de waterontharder wanneer hij moet regenereren?

Wil de waterontharder dit echt goed doen dan meet hij hoeveel liter water onthard is. Want de hoeveelheid onthard water bepaalt of de kunsthars korreltjes zijn verzadigd of niet. De vraag in dit kader is hoe die meting wordt uitgevoerd?

Meten is weten

Bij een elektrische waterontharder, op 230 Volt of batterijen, wordt met een "flow meter" de hoeveelheid onthard water gemeten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een kleine turbine in de waterleiding. Deze flow meter werkt op elektriciteit. Die geeft zijn informatie door aan de besturingscomputer van de waterontharder.

Als een bepaalde hoeveelheid water is onthard dan wordt het regenereren gestart. Daarbij moeten bepaalde kleppen worden open en dichtgezet om water in het zoutvat te brengen en later weer om het zoute water uit het zoutvat te zuigen in de ionenwisselaar. Aan het einde van dit proces moet de cilinder met kunsthars korreltjes worden schoongespoeld om te zorgen dat het water niet zout gaat smaken. Het regenereren is dus een opvolging van het open en dichtzetten van kleppen en daar wordt elektriciteit voor gebruikt.

hydraulische ontharder

Bij een hydraulische waterontharder wordt de hoeveelheid onthard water gemeten door een water langs een schoepenrad te laten stromen. Doordat het rad gaat draaien tijdens waterverbruik zal een aan dat rad gekoppelde "klok" worden aangedreven. Als die klok een bepaalde stand heeft bereikt dan is een bepaalde hoeveelheid water langs het schoepenrad gestroomd en is het tijd om de regeneratie cyclus te starten. De hoeveelheid onthard water wordt hier dus niet elektrisch maar met een soort waterstroom aangedreven klok bepaald. Ook het open en dichtzetten van kleppen tijdens de regeneratiecyclus gebeurt op basis van waterdruk. Dit type waterontharder heeft dus totaal geen elektriciteit nodig. Wel zo zuinig!

Een overzicht van hydraulische waterontharders tref je aan in dit overzicht.


Offerte service

Wilt u een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­