Wat is de levensduur van een waterontharder?

calex 15 waterontharder
Calex 15 waterontharder

Een waterontharder is een duurzaam product en gaat vrij lang mee. Je mag een levensduur verwachten van minimaal 15 jaar maar 20 of 25 jaar zijn geen uitzonderingen. Op het eind van de levensduur bestaat de kans dat de ionenwisselaar, niet meer goed werkt en de onthardingscapaciteit afneemt.

De ionenwisselaar is het hart van de waterontharder. Daar wordt hard water ontdaan van kalk en magnesium en blijft zacht water over. Het ontharden vindt plaats op basis van kunsthars korrels die de eigenschap hebben om kalk en magnesium uit het water te halen. Wanneer deze kunsthars korrels vervangen worden, dat gaat relatief eenvoudig, kan de waterontharder er weer jaren lang mee.

De kosten van het vervangen van de inhoud van de ionenwisselaar is vrij beperkt. Denk daarbij aan 50 tot 100 euro zonder voorrijkosten en arbeid.

Na zoveel jaar gebruik van de waterontharder zullen echter ook andere onderdelen slijtage vertonen. Vooral de volume sensor en kleppen moeten vaak ook worden vervangen.

Waterontharder vervangen of grote onderhoudsbeurt?

Op afstand is advies geven moeilijk. Dit is ook per merk en model verschillend. Sommige modellen lijken eeuwig te blijven werken, andere hebben hun bekende gebreken. Bel een leverancier van waterontharders op en leg hem voor of groot onderhoud of totaal vervangen verstandig is. Doe dit niet bij één leverancier maar leg dit voor aan verschillende leveranciers.


Offerte service

Wilt u een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­