Wat is de beste waterontharder?

beste waterontharder
heerlijk zachte was met de beste waterontharder

Je staat waarschijnlijk op het punt een waterontharder te kopen en je vraagt je af, wat is de beste waterontharder?

En de winnaar is...

Helaas, was het maar zo simpel, er is natuurlijk niet één waterontharder het best, dat is afhankelijk van het gebruik en de eisen die je hier aan stelt. Maar we gaan je in dit artikel wel helpen de beste waterontharder te kiezen die aansluit bij jouw specifieke wensen en eisen.

Bij het bepalen van de beste waterontharder staat de keuze voor de juiste capaciteit van de ontharder voorop. Daarna gaan we in op de voor- en nadelen van modellen die op elektriciteit of juist op waterdruk werken. Daarna vertellen we je de verschillen die je moet kennen tussen de zogenaamde "compact modellen" en de "duo modellen". Als laatste begeleiden we je in dit artikel naar onze kieswijzer waar je uit het overweldigende aanbod van waterontharders een kleine selectie kan maken waardoor het kiezen een heel stuk makkelijker wordt.

Capaciteit

Wanneer je websites bezoekt van waterontharder­leveranciers dan valt meteen één ding op, ze bieden verschillende modellen aan, van (fysiek) klein tot zeer groot. Dit is natuurlijk niet zomaar, de "grootte" bepaalt de capaciteit van de waterontharder en dat is de aller belangrijkste keuze die je moet maken.

De "capaciteit" heeft niets te maken hoe goed het apparaat in staat is om kalk uit het water te halen, dus van hard water zacht te maken. Want dat doen ze allemaal evengoed. Het gaat hier om hoeveel dagen hij in staat is kalk uit het water te verwijderen voordat hij "vol" is. Vergelijk het, een beetje, met de grootte van de stofzuigerzak.

Zodra hij "vol" zit moet de verzamelde kalk afgevoerd worden naar het riool. Dat is wat er gebeurt tijdens het regenereren. Als dat klaar is kan hij weer een aantal dagen het water ontharden. Hoe lang hij dat vol kan houden tot hij weer opnieuw geregenereerd moet worden heet de "regeneratie intervaltijd".

Een korte maar ook een lange intervaltijd heeft zo zijn voor- en nadelen. Het is dus een zoeken naar een compromis. Wij streven naar een intervaltijd van zo'n zes dagen.

De regeneratie intervaltijd wordt beïnvloed door de hardheid van jouw leiding/kraantjes water en je totale watergebruik per dag. Door een bepaalde capaciteit waterontharder te kiezen zal dit, gegeven jouw waterhardheid en jouw waterverbruik, resulteren in een bepaalde intervaltijd.

Het is de kunst om voor jouw situatie de juiste capaciteit te kiezen. Om je daarbij te helpen hebben wij de kieswijzer ontwikkeld. Dat is een soort calculator die op basis van jouw waterhardheid en waterverbruik de gewenste capaciteit kan uitrekenen en gelijk de waterontharders toont die, binnen een bepaalde marge, voldoen aan de gewenste regeneratie intervaltijd.

Door als eerste de juiste capaciteit waterontharder te kiezen zal je uit het overweldigende aanbod waterontharders maar een relatief klein aantal modellen overhouden. Dat is prettig, dat maakt het kiezen een stuk makkelijker.

Elektrisch of op waterdruk?

Werkt de beste waterontharder elektrisch of op waterdruk? Voor huisgezinnen bestaat deze keuze, maar voor zakelijk gebruik is deze keuze er niet. Waterontharders worden veel door bedrijven gebruikt bijvoorbeeld in restaurants in de spoelkeuken om te zorgen dat het servies geen kalkaanslag krijgt. Die werken vrijwel allemaal op elektriciteit. Als miljoenen waterontharders met elektriciteit werken dan zal dat geen verkeerde keuze zijn. Maar... waterontharders die op waterdruk werken worden ook al tientallen jaren bij honderdduizenden geproduceerd en werken dagelijks bij hun kopers naar tevredenheid. Het is dus maar waar je de voorkeur aan geeft. Lees eventueel het artikel met de voor- en nadelen van elektrische en op waterdruk werkende waterontharders.

Het voordeel van een op waterdruk gebaseerde waterontharder is dat het geen elektriciteit kost. Die kosten zijn overigens maar heel klein. Maar als je milieu bewust bezig bent telt alles. Hou rekening met 2% extra elektriciteitsverbruik per jaar.

Tijdgestuurd of volumegestuurd?

De beste waterontharder werkt volumegestuurd. Het gaat hier om het moment dat de waterontharder "vol" zit met kalk en geen zacht water meer kan maken. Het moment dat zo iets moet gaan gebeuren wordt bepaald door de hoeveelheid water die onthard is. Na zoveel duizend liter is de "filter" vol.

De meeste goedkope waterontharders regenereren op basis van tijd. Nadat een bepaald aantal dagen voorbij zijn wordt de ionenwisselaar geregenereerd, of het nu nodig is of niet. Dat is natuurlijk niet slim en zonde van het regeneratiezout en spoelwater. Dat soort modellen kan je dus beter mijden.

Gescheiden zoutreservoir

Een waterontharder bestaat in de basis uit twee onderdelen. Dat is de ionenwisselaar, een cilinder met kunststof korrels waarin het water ontdaan wordt van kalk en magnesium en een voorraadvat met onthardingszout. Bij de meeste apparaten zitten deze twee elementen in één behuizing. Die modellen worden compact-model waterontharders genoemd.

Sommige waterontharders hebben deze twee elementen gescheiden en worden duo-model waterontharders genoemd. Als je op de plaats waar je de waterontharder wilt installeren niet genoeg ruimte hebt is het een idee om een duo-model te kiezen. Die bestaat uit twee delen waardoor het soms wel mogelijk is om het in de bestaande ruimte te installeren. Desnoods plaats je het regeneratiezout voorraadvat "op enige afstand". Bijvoorbeeld de waterontharder in de meterkast en het zoutvat onder de trap. Met een klein slangetje wat onder de vloer loopt wordt het zoutvat gekoppeld aan de waterontharder.

Verbruik regeneratiezout

Niet alleen kost de aanschaf van een waterontharder geld maar ook het regeneratiezout. De beste waterontharder gaat heel zuinig om met het regeneratiezout. Dit moet je overigens wel in perspectief zien, natuurlijk is het fijn als een waterontharder weinig zout verbruikt maar als het verschil 25 kg per jaar is, scheelt je dat nog geen 15 euro per jaar. Neem het zoutverbruik dus niet als uitgangspunt voor het selecteren van je waterontharder.

Regeneratietijd

Is de beste waterontharder het snelst klaar met het regeneratieproces? Het kalk verwijderen uit de ionenwisselaar (onthardingscilinder) kost tijd. Water waar onthardingszout in opgelost is wordt door de onthardingscilinder geleid. Hoe rustiger dit gebeurt hoe meer het kalk de tijd heeft om opgelost te worden door het regeneratiezout. Dit proces kost eenmaal tijd. Het is wel opvallend dat sommige apparaten hier na een kwartiertje al mee klaar zijn en de ander een klein uur nodig heeft. Het regeneratieproces wordt normaal gesproken (bij elektrische waterontharders) ergens in de nacht gestart als iedereen op bed ligt. Op de keeper beschouwd is (dan) de regeneratietijd niet belangrijk.

Dit ligt wel anders bij een simplex waterontharder op basis van waterdruk. Want die zullen juist niet in de nacht gaan regenereren maar juist op het moment dat je water verbruikt of de vaatwasser, wasmachine, ... Tijdens dat regeneratieproces levert dit type waterontharder onbehandeld, dus hard water. Dan hoop je maar dat het regenereren snel voorbij is. Van alle typen waterontharders vinden wij daarom dit type niet aantrekkelijk en raden we deze niet aan.

Garantie

De garantietermijn die een leverancier geeft op zijn product zegt iets over de te verwachtte levensduur. Hoe langer de garantie is, hoe betrouwbaarder het product zal zijn.

Hoe nu verder?

Je kan je nog verder inlezen op deze materie en dan raden we je aan dit introductie artikel te lezen. Realiseer dat honderden verschillende modellen waterontharders te koop zijn. Dat is dus moeilijk kiezen. Daarom hebben wij de kieswijzer ontworpen. Die helpt je uit dit enorme aanbod, op basis van een paar vragen die je moet beantwoorden, een kleine selectie te maken. Door je alleen te concentreren op deze beperkte selectie is het makkelijker je uiteindelijke keuze te maken. Klik hier om naar de kieswijzer waterontharders te gaan.


Offerte service

Wilt u een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­