bezoekersvraag

Is het gebruik van wasverzachter nog nodig wanneer je een waterontharder hebt?

De wasverzachter wordt bij het wassen voor twee doelen gebruikt. Primair is dit om het wasgoed zachter te laten aanvoelen. Secundair om een lekker fris geurtje aan het wasgoed mee te geven. Het wasgoed zal in combinatie met een waterontharder niet meer hard zijn.

Als je afstand kan doen van het, kunstmatige, lekkere geurtje dan kan je wasverzachter achterwege laten. Wil je toch het oude gevoel terug van het lekkere geurtje, doe dan een klein beetje wasverzachter in de wasmachine. Begin eerst met een kwart of een derde wat je vroeger was gewend en kijk of dit te veel is, beperkt het anders nog meer.

Wanneer je geen waterontharder gebruikt én ook geen wasverzachter dan voelt het wasgoed stug aan. Dat komt mede door de kalk en magnesium in het leidingwater. De kalk slaat neer op de vezels van het wasgoed en voelt daarom stug aan.

Bepaalde stoffen in de wasverzachter zullen, simpel gezegd, deze kalk neutraliseren. Daarnaast wordt ook een geur meegegeven aan het wasgoed. Veel mensen vinden deze geur prettig maar sommige hebben last van huidirritatie door deze geurstoffen.

Wanneer je een waterontharder gebruikt heb je geen last meer van kalk in het water van de wasmachine. Dat is al achtergebleven in de ionenwisselaar van de waterontharder. Je kan dus vanwege de stugheid het gebruik van de wasverzachter achterwege laten of zeer sterk reduceren. Degene die last hebben van huidirritatie, die mede het gevolg is van geurstoffen van de wasverzachter, zullen opgelucht ademhalen. Het wasgoed voelt nu zacht aan zonder dat wasverzachter gebruikt hoeft te worden.

Mocht de waterontharder niet op 0° dH (totaal geen kalk meer) staan afgesteld, maar op resthardheid van bijvoorbeeld 3°, 4° of 5° dH, dan is een heel klein beetje wasverzachter nog nodig, maar je kan eens zonder proberen.

Het niet meer gebruiken van wasverzachter is een van de vele zaken waarmee de kosten van een waterontharder wordt terugverdiend en het milieu wordt gespaard.

Je kan de meeste waterontharders, met een mengventiel, instellen op de hardheid die uit de waterontharder komt in plaats van totale verwijdering van kalk en magnesium. Waarom sommige dit doen lees je in het artikel over instellen van de resthardheid.


Offerte service

Wilt u een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >bezoekersvragen