Wat is het verschil tussen een simplex en duplex waterontharder?

simplex en duplex waterontharder naast elkaar getoond
links een simplex waterontharder, rechts een duplex uitvoering (beiden in een uitvoering met los zoutvat, de zogenaamde duo uitvoering)

Het verschil tussen een simplex en een duplex waterontharder is het aantal gebruikte ionenwisselaars, ook wel onthardingscilinders genoemd. De simplex waterontharder heeft er één, de duplex versie heeft er twee.

Het hart van een waterontharder is de ionenwisselaar of onthardingscilinder. Het leidingwater stroomt door die onthardingscilinder en wordt daar van het kalk en magnesium ontdaan en stroomt als zacht water de cilinder uit naar de wateraansluitingen in het huis. Een waterontharder met één ionenwisselaar kan perfect het water ontharden. Toch zijn er situaties dat twee onthardingscilinders prettiger zijn dan één. In dit artikel gaan we nader in op de voor- en nadelen van simplex en duplex waterontharders.

Een waterontharder "filtert" kalk en magnesium uit het leidingwater. Dat doet hij door het water door een cilinder van kunstharskorrels te leiden. Het kalk en magnesium blijft (eenvoudig uitgelegd) aan deze bolletjes kleven. Wanneer de kunstharskorrels geheel verzadigd zijn kan de waterontharder niet meer het kalk en magnesium uit het water halen en wordt het harder water niet meer zacht gemaakt. Daarom moet regelmatig de onthardingscilinder "schoongespoeld" worden en dat vindt plaats tijdens het regenereren.

Simplex waterontharders

waterontharder faq
Kinetico essential simplex waterontharder

Bij een waterontharder dus ook bij een simplex waterontharder zal op een gegeven moment de regeneratiecyclus gestart moeten worden. Omdat een simplex waterontharder maar één wateronthardingscilinder heeft (simpel gezegd één filter heeft) is dat praktisch gezien even een probleempje. Je kan namelijk niet de filter schoonmaken (regenereren) en tegelijkertijd zacht water tappen.

Men heeft hier een paar praktische oplossingen voor gevonden. De meest eenvoudigste, bij simplex waterontharders op basis van waterdruk, toegepaste techniek is dat tijdens het regenereren een automatische bypass kraan wordt opengezet. Het water stroomt dan niet door de waterontharder maar via de bypass. Tijdens het regenereren krijg je dus tijdelijk geen onthard leidingwater. Dat is wel vervelend, niet tijdens het douchen, maar wel als het water nodig is voor de vaatwasser of wasmachine. Overigens duurt het regenereren van kleine waterontharders niet lang, denk aan 15 minuten voor kleine waterontharders, grotere ietsje langer.

Een andere oplossing is dat met een tijdklok het regeneratiemoment wordt uitgesteld tot een moment dat vrijwel zeker geen water gebruikt zal worden bijvoorbeeld om twee uur in de nacht. Dit lijkt slim maar het heeft wel een nadeel. De betere waterontharders meten hoeveel water ze hebben onthard en op basis daarvan neemt het apparaat de beslissing om te regenereren. Dat kan dus de ene keer om 8 uur in de ochtend zijn en de andere keer om half vier in de middag. Maar dit "tijdmechanisme" stelt het regeneratiemoment even uit tot in de nacht. Maar... in de tussentijd moet het water nog wel zacht blijven.

De fabrikanten van simplex waterontharders met tijdklok houden daarom een bepaalde reserve aan van maximaal een dag. Dus op het moment dat de watermeter in de ontkalker bepaald heeft dat het tijd wordt kan de waterontkalker nog maximaal een dag zacht water leveren. Wanneer om 9 uur in de ochtend de regeneratie zou moeten starten dan wordt deze reservecapaciteit goed gebruikt, maar als dit vroeg is in de avond dan wordt onnodig vroeg de onthardingscilinder geregenereerd wat onnodig veel zout en water kost.

Tijdens het regenereren wordt namelijk een standaard procedure uitgevoerd alsof de hele onthardingscilinder geheel verzadigd is met kalk en magnesium. Daardoor zal maximaal zout en water gebruikt worden. In zijn algemeenheid kan je stellen dat simplex waterontharders die op basis van een timer gebruikt worden minder zuinig omspringen met zout en water en op de levensduur van het apparaat kan dit een rol van betekenis zijn. Overigens is deze tijdklok meestal een optie die je via een bedieningspaneel kan in of uitschakelen. Het is dan aan u de keuze: of zuinig met zout en water maar mogelijk tijdelijk ongemak door even wat harder water, of luxe van altijd zacht water maar met hogere kosten.

Duplex waterontharders

Een duplex waterontharder beschikt niet over één maar over twee onthardingscilinders. Wanneer de ene cilinder verzadigd is met kalk en geregenereerd wordt, blijft de andere cilinder gewoon het water ontharden. Een duplex waterontharder kan dus continu doorgaan met het water te ontharden en u zult dus nooit last hebben van hard water uit de kraan. Op de foto zie je een opengemaakte duplex waterontharder waarin we ter illustratie de onthardingscilinders, die het water zacht maken, blauw hebben gemaakt.

Het voordeel van een duplex waterontharder is dat deze zonder elektriciteit werkt. Dat bespaart natuurlijk op energiekosten. Daarnaast zal geen regeneratiezout en water verspild worden omdat het regenereren pas gestart wordt als de "filter" vol is (en niet al een stuk eerder, midden in de nacht, zoals bij simplex waterontharders). Overigens bestaan er ook duplex waterontharders die op elektriciteit werken maar die worden door particulieren nauwelijks gekocht.

Natuurlijk heeft ook deze oplossing zijn nadelen. Ten eerste zal tijdens de regeneratiecyclus maar de helft van de waterontharder werken en dat betekent dat de waterdruk wat lager wordt. Normaal werken de twee onthardingscilinders simultaan waardoor de waterdruk zo weinig mogelijk beïnvloed wordt.

Ten tweede zal de duplex waterontharder, die vrijwel zonder uitzondering op waterdruk werkt, dus geen elektriciteit nodig heeft, dus ook geen elektronische tijdklok hebben. Daardoor zal deze niet in staat zijn om na iedere zeven tot veertien dagen een verplichte regeneratiecyclus te starten terwijl dit wel aanbevolen wordt om bacteriegroei in de onthardingscilinder(s) tegen te gaan.

waterontharder faq
AquaCell duplex waterontharder van AquaCombi

Normaal gesproken is dit geen punt maar tijdens vakantie staat de waterontharder een paar weken stil. Dat is dan niet anders en het enige wat u kunt doen is om direct na terugkomst het water flink lang laten doorstromen dat zal er voor zorgen dat de ene en de andere onthardingscilinder een regeneratie spoelbeurt krijgt. Dit kost wel meer dan 1000 liter water. Beter zou zijn dat je handmatig de regeneratiecyclus start maar dat vergt wat kennis van het apparaat wat je dan ook nog eens open moet maken en dat is voor weinigen weggelegd.

Wellicht is de tuin na thuiskomst zeer droog dan kan je die meer dan duizend liter nog nuttig gebruiken voor je tuin (een keertje onthard water gebruiken voor de tuin is niet erg). Zo niet, dan kan wellicht de auto een flinke wasbeurt krijgen. Het tegelpad met een hoge druk reiniger schoonspuiten is een geen goed idee omdat je dan juist de legionella bacteriën via de nevel in kan ademen.

Legionella bacterie

Let er op dat bij terugkomst van vakantie de eerste honderd liter of zo, je niet moet vernevelen vanwege de mogelijke aanwezigheid van de legionella bacterie. Het doorspoelen van de koud- en warmwaterinstallatie geldt voor iedereen die van een vakantie terugkomt en is dus minstens ook van toepassing als je over een waterontharder beschikt. In stilstaand water (en zeker als de temperatuur wat hoger is geweest) zal de legionella bacterie explosief kunnen groeien. De legionella bacterie levert alleen via de luchtwegen een infectie en niet via de slokdarm. Zorg dus dat je het waternevel niet inademt van de eerste honderd liter.


Offerte service

Wilt u een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­