Verandert de pH waarde van onthard water bij gebruik van een waterontharder?

goedkope ph meter
goedkope ph meter

Nee, de pH waarde van het ontharde water zal nauwelijks wijzigen bij gebruik van een waterontharder.

pH waarde wijziging onthard water

Door het gebruik van een waterontharder zal de pH waarde van het ontharde water iets wijzigen. Het zal echter heel weinig afwijken van de pH waarde van het oorspronkelijke water wat de waterleidingmaatschappij je levert. Denk aan wijziging van 0,1 á 0,2 dH. Dat is dus verwaarloosbaar klein.

Wellicht zal je denken, maar de waterontharder haalt toch kalk en magnesium uit het water? Dat zijn toch mineralen en die zorgen normaal gesproken dat de pH waarde stijgt?

Dat is juist, een waterontharder haalt inderdaad kalk en magnesium uit het water maar vervangt dit voor natrium. Dit uitwisselingsproces vindt plaats in de ionenwisselaar. Deze wisselt de kalk- en magnesium ionen in het harde water voor natrium ionen.

Doordat geen kalk en magnesium meer in het water zit ervaren we het water als zacht, maar chemisch gezien is dit niet juist. Dit komt omdat deze mineralen een stuivertje hebben gewisseld met natrium.

Dit natrium komt beschikbaar doordat tijdens het regenereren van de waterontharder zout water (natrium chloride) door de ionenwisselaar wordt gespoeld. Tijdens dat spoelen vindt het omgekeerde proces plaats. Calcium en magnesium komen vrij en natrium blijft achter. Het natrium gaat met het kalk en magnesium een reactie aan met het chloor uit het keukenzout en deze stoffen, calciumchloride en magnesiumchloride, worden op het riool geloosd.

Magnesiumchloride is overigens naast zeezout de meest voorkomende stof in de zee. Calciumchloride wordt vaak toegepast in strooizout omdat het minder schadelijk is voor bomen en planten dan het bekende (keuken)zout (natriumchloride). Daarnaast, wanneer het sterk vriest werkt normaal zout niet meer maar nog wel calciumchloride. Een bijkomend voordeel van calciumchloride is dat het warmte afgeeft als het in aanraking komt met vocht, dat helpt dus extra om gladheid bij sneeuw en ijs te bestrijden.

Door het iets verhoogde gehalte aan natrium in onthard water is het verstandig dat een patiënt met hoge bloeddruk overleg heeft met zijn arts.


Offerte service

Wilt u een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­