Waterontharder uitvoeringen

een duo model waterontharder die bestaat uit twee delen
een duo model uitvoering van een waterontharder waarbij de zoutbak apart staat en verbonden is met een dunne slang (model Delta Rusela), deze ontharder heeft één onthardingscilinder en wordt daarom een simplex model genoemd

Waterontharders zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Vergelijk het met een auto waarbij je kan kiezen uit een coupé, stationwagon, 4-wheel drive, cabriolet etc. Als je naar het uiterlijk kijkt dan heb je de keuze tussen een compact model of een duo model uitvoering. Als je "onder de motorkap" kijkt dan kan je kiezen uit een simplex of duplex uitvoering.

Laat vooral heel duidelijk zijn, welke uitvoering je ook kiest, ze maken allemaal even goed het harde water zacht, net zoals een auto op benzine of diesel werkt, hij brengt je altijd naar de plaats van bestemming.

Compact model

Wanneer de waterontharder zichtbaar zal zijn en niet is weggewerkt in een kast, kelder of garage dan geven de meeste de voorkeur aan een compact model uitvoering. Dit is een waterontharder waarbij alle componenten in één toestel zitten. De onthardingscilinder en besturing zijn samengevoegd met het zoutvat waarin het regeneratiezout zich bevindt. Meestal is de afmeting van deze waterontharder beperkt ten opzichte van de duo model vandaar de term compact.

Dit compacte model heeft ook nadelen, zo is de zoutvoorraad meestal wat minder groot waardoor je wat sneller dan bij een duo model zout moet toevoegen. Maar dat is erg verschillend per model. Zo zijn er compact modellen met maar 8 kg zout maar ook uitvoeringen met wel 80 kg. Bij het onderhoud van de waterontharder heeft het compact model ook een klein nadeel. Bij het onderhoud moet namelijk de zoutbak grondig worden gereinigd en dan is het fijn als je de zoutbak even "los kan nemen" en op een daarvoor geschikte plaats grondig kan schoonmaken bijvoorbeeld in de tuin of badkamer. Maar dat kan niet bij een compact model. Wil je deze in de tuin schoonmaken dan moet je eerst alle aansluitingen afkoppelen en is het verplaatsen niet eenvoudig vanwege het gewicht. Meer details in dit artikel.

Duo model

Een duo model waterontharder bestaat uit twee delen. De ontharder waarin zich de ionenwisselaar en de besturing bevinden en een apart zoutvat. Het zoutvat is met een dunne slang verbonden met de ontharder. Meestal wordt voor een duo model gekozen vanwege het grote zoutvat waardoor je maandenlang het water kunt ontharden zonder regeneratiezout hoeft toe te voegen.

Een ander argument kan zijn dat een compact model niet in een gewenste kleine ruimte past maar het duo model, dan met klein zoutvat, net wel. Lees meer over de duo model uitvoering in dit artikel.

Simplex

Een simplex waterontharder beschikt over één ionenwisselaar of onthardingscilinder. Zodra deze verzadigd is met kalk moet deze worden schoongespoeld en op dat moment hen je even geen zacht water. Waterontharders die op batterijen of 230 Volt werken kunnen dit moment uitstellen tot in de nacht of een ander moment dat je vrijwel zeker geen water nodig hebt en dus ook geen last hebt van het feit dat tijdens het regenereren hard water wordt geleverd.

Simplex waterontharders die op waterdruk werken kunnen dit regeneratiemoment niet uitstellen naar een ander tijdstip. Dan heb je wel last van tijdelijk hard water tijdens het regenereren. Een oplossing daarvoor is een duplex waterontharder die op waterdruk werkt.

Duplex (sequentieel)

Een duplex (sequentieel) waterontharder beschikt over twee onthardingscilinders. Wanneer de ene cilinder moet regenereren zal de ander zijn taak overnemen. De onthardingscilinders werken om de beurt vandaar dat we tussen haakjes "sequentieel" hebben geplaatst. Met een duplex waterontharder heb je altijd zacht water.

Duplex parallel

De duplex parallel ontharder is gelijk aan de duplex sequentieel ontharder alleen werken beide onthardingscilinders parallel. Wanneer een van de cilinders is verzadigd met kalk zal deze worden geregenereerd en blijft de ander gewoon het water ontharden. Pas als deze cilinder helemaal is schoongespoeld en het water weer kan ontharden zal pas de andere cilinder ook worden geregenereerd. Het voordeel is dat, doordat beiden onthardingscilinders tegelijkertijd werken ook de maximale doorstroomsnelheid hoger ligt dan bij een duplex sequentieel model. Ook staat het water niet lange tijd stil in de onthardingscilinder die stand-by staat.

Lees meer in het artikel verschillen simplex en duplex waterontharders.


Offerte service

Wilt u een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­