Uitleg opties

papiertje op klembord met vinklijstje

In de kieswijzer heeft u de mogelijkheid om een aantal "opties" aan of uit te vinken. Dat moet u niet altijd zien als een optie voor een waterontharder maar meer optionele keuzes voor gebruik bij de kieswijzer. In dit artikel vertellen we in het kort wat deze opties betekenen.

Resthardheid regelaar

Een waterontharder zal van hard water zacht water maken. Het toestel zal alle kalk en magnesium uit het leidingwater verwijderen. Niet iedereen wil dat alle kalk en magnesium uit het leidingwater gehaald wordt. Met de resthardheid regelaar, ook versnijdventiel genoemd, kunt u er voor kiezen om een deel van het ontharde water te mengen met onbehandeld water, dus hard water. Met de resthardheid regelaar kunt u dus zelf de hardheid van het water bepalen. We hebben de voor- en nadelen beschreven in het artikel over de resthardheid regelaar. Niet alle waterontharders hebben vanuit de fabriek deze resthardheid regelaar. Als u het vakje "heeft resthardheid regelaar" aanvinkt zullen in de kieswijzer alleen modellen getoond worden die deze resthardheid regelaar hebben. Wanneer een model geen resthardregelaar heeft kan je dit altijd, zelfs achteraf, in de waterleiding aan- en afvoer laten opnemen, dan wordt buiten het apparaat water gemengd.

Chloormodule

In stilstaand water kunnen bacteriën groeien. Zo ook in de ionenwisselaar waar soms het water tijdenlang stil staat als u voor langere tijd geen water gebruikt. Tijdens het regenereren zal het zoute water mogelijke bacterievorming tegen gaan. Zo werkt dit al sinds het begin van de 20e eeuw en nog geen enkele overheid die zich grote zorgen heeft gemaakt over het gebruik van waterontharders.

Toch is het idee niet gek. Hoewel zout de bacterievorming tegenwerkt zal chloor nog effectiever zijn. Dit heeft wel een keerzijde want chloor en harskorrels in de ionenwisselaar zijn niet elkaars vrienden. Het is bekend dat chloor de levensduur van de kunstharskorrels kan beperken. De fabrikanten die deze chloormodule leveren zullen een goede afweging hebben gemaakt tussen het voordeel van het bestrijden van bacteriën en de levensduur van de kunstharskorrels.

Bij een waterontharder met chloormodule zult u tevergeefs zoeken naar een reservoir waar u het chloor in moet doen. Het chloor maakt de waterontharder zelf. Dat gaat heel eenvoudig. Tijdens het regenereren stroomt zout water van de zoutbak naar de ionenwisselaar. Zout bestaat uit de elementen: natrium en chloor, vandaar de chemische naam van (keuken)zout: natriumchloride. In die zoutwaterleiding zijn twee kleine elektroden (elektrische draadjes) aangebracht en als daar een lage spanning op gezet wordt zal een heel klein beetje chloor ontstaan door "elektrolyse". Het chloor wordt dus gemaakt van heel normaal zout, niets geheimzinnigs.

We zien steeds meer fabrikanten deze techniek leveren bij de waterontharders, dus men ziet duidelijk het voordeel er van.

Droge zoutbak

Tijdens het regenereren zal water waar in zout is opgelost door de ionenwisselaar stromen. Dat zoute water wordt gemaakt in de zoutbak. Fabrikanten gebruiken twee verschillende technieken om dit zoute water te maken. Bij de ene techniek stroomt na het regenereren meteen water in het zoutvat en zal daar een deel van het zout oplossen en daar blijven totdat de volgende regeneratie start en gebruikt wordt om de ionenwisselaar door te spoelen. Dit wordt de "natte zoutbak" genoemd omdat de zoutbak vrijwel altijd gevuld is met een laagje water. Bij de andere techniek wordt vlak voor het regenereren water in het zoutvat geleid en kort daarna er weer uitgezogen. Na de regeneratie bevindt zich (bijna) geen water meer in het zoutvat (een heel klein laagje onderin nog wel) vandaar dat dit een "droge zoutbak" wordt genoemd.

Of u kiest voor een natte of droge zoutbak, de waterontkalker zal evengoed het water ontharden daar draait het hier niet om. Fabrikanten van waterontkalkers met een droge zoutbak claimen dat met deze techniek bacterievorming in de zoutbak wordt voorkomen. Mogelijk hebben ze gelijk, en mochten ze gelijk hebben, het zal in de praktijk niet een heel groot probleem zijn omdat de meeste waterontharders met een natte zoutbak werken. Natuurlijk hebben wij wel een bepaald gevoel bij deze eigenschap en "als het niet te veel geld kost" heeft dit voor ons een lichte voorkeur.

Up flow regeneratie

Door de ionenwisselaar, de onthardingscilinder, stroomt het harde leidingwater en wordt daar ontdaan van kalk en magnesium. Tijdens het regenereren wordt water waar in regeneratiezout is opgelost door die cilinder geleid die de kalk en magnesium ophaalt en via het riool loost. Het zoute water kan op twee manieren door die cilinder worden geleid. In dezelfde richting als het leidingwater normaal gesproken door de cilinder stroomt (down flow), of juist tegenovergesteld (up flow).

Up flow regeneratie wordt gezien als een efficiëntere methode om de kalk en magnesium te verwijderen. Daarmee wordt bedoeld dat (iets) minder zout nodig is dan bij de down flow modellen. De verschillen lijken niet bijster groot te zijn anders waren alle waterontharders wel van deze techniek voorzien. Daarnaast kunnen wij niet constateren dat up flow modellen consequent een aanmerkelijk minder zout gebruiken dan de down flow modellen.

Proportionele bezouting

Sommige, vaak wat duurdere, waterontharders passen het zoutgebruik tijdens het regenereren aan naar het verbruik gerekend vanaf de laatste regeneratie. Hierdoor wordt zo weinig mogelijk zout en spoelwater verspild. Meer hier over in het artikel over proportioneel zoutgebruik.

Buitenlandse modellen

In onze database zitten niet alleen waterontharders die in Nederland te koop zijn maar ook daarbuiten. Wanneer je ook buitenlandse modellen wil zien moet je dit aanvinken. Realiseer dat deze modellen wellicht moeilijk te koop zijn in ons land.

Niet courante modellen

Waterontharders komen, en waterontharders gaan, en zo zal het altijd blijven gaan. Als je deze optie aanvinkt, worden ook waterontharders getoond die "uit productie" zijn en (meestal) door andere modellen zijn vervangen.


Offerte service

Wilt u een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­