Energiebron waterontharder

batterij, kraan en 230 volt steker

Ieder apparaat heeft energie nodig om te functioneren. Zo ook waterontharders, deze werken op 230 Volt, batterijen of op waterdruk. De verschillende technieken hebben allemaal hun voor- en nadelen die we in dit artikel bespreken.

Wat heeft de voorkeur? 230 Volt, batterijen of waterdruk?

Deze vraag zal u vast bezighouden, maar is niet eenduidig te beantwoorden. Laten we als eerste stellen dat waterontharders, ongeacht hun energievoorziening allen even goed het water ontharden.

In eerste instantie zult u geneigd zijn te denken, batterijen moeten vervangen worden. Een waterontharder op 230 Volt kost de hele dag energie, dus een toestel wat op waterdruk werkt is lekker makkelijk en goedkoop.

Als het zo makkelijk was dan werkte iedere waterontharder op waterdruk. De praktijk laat echter het tegendeel zien, het overgrote deel werkt op 230 Volt een beperkt aantal op batterijen of waterdruk.

Een belangrijk criterium voor deze keuze is de beschikbaarheid van een wandcontactdoos daar waar u de waterontharder wilt installeren. Als deze ontbreekt of lastig aan te brengen, is dan is een waterontharder op batterijen of waterdruk een logische keus.

Het gebruik van batterijen en 230 Volt heeft een duidelijk voordeel bij simplex waterontharders (bij duplex waterontharders is dit dus niet van toepassing). Een waterontharder moet eens per zes dagen worden geregenereerd. Op dat moment kunnen simplex waterontharders geen onthard water leveren en komt tijdelijk niet behandeld water uit de kraan.

Om dit nadeel praktisch te elimineren wordt het regenereren uitgesteld tot een tijdstip dat het zeer onwaarschijnlijk is dat u water zult gebruiken. Meestal wordt hiervoor twee uur in de nacht voor gebruikt. Een klokje in de waterontharder houdt de tijd bij en als het twee uur is en de waterontharder moet die dag worden geregenereerd, zal het regenereren starten. Natuurlijk is dit tijdstip zelf in te stellen en sommige verplaatsen dit tijdstip naar 10 uur in de ochtend omdat men last heeft van het geluid wat de waterontharder maakt tijdens het regenereren.

Een klokje op batterijen of 230 Volt is geen probleem, maar een klokje op waterdruk zijn wij nog niet tegengekomen. Waterontharders die op waterdruk werken hebben dus geen besef van tijd en kunnen het regeneratietijdstip dus niet "uitstellen". Dat is geen enkel probleem voor duplex waterontharders die werken op waterdruk, want die leveren ook onthard water tijdens het regenereren omdat deze twee ionenwisselaars hebben en deze altijd om de beurt zullen regenereren.

Simplex waterontharders die op waterdruk werken zijn duidelijk in het nadeel. Die leveren hard water tijdens het regenereren en kunnen dit moment niet uitstellen tot een later tijdstip.

Batterijen kunnen inderdaad lekken maar dat gebeurt pas als u deze jaren achtereen in een toestel laat zitten. In een waterontharder zijn batterijen veel eerder leeg dan dat deze kunnen gaan lekken, dus dat gevaar lijkt niet reëel. U moet de batterijen wel om de twee jaar of zo vervangen, dat kan u mogelijk vervelend vinden. Maar als dit de oplossing is voor de afwezigheid van een wandcontactdoos lijkt het ons gerechtvaardigd.

Waterontharders die 230 Volt gebruiken werken zonder uitzondering met een adapter. Dat is zo'n dikke steker ook wel transformator genoemd. Die zet de 230 Volt eerst om naar meestal 24 Volt wat een veilig spanning is. Het energieverbruik is, uitzondering daargelaten, zeer beperkt. De meeste verbruiken drie Watt of minder tijdens het normale gebruik. Alleen tijdens het regenereren loopt dit kortstondig even op maar omdat dit zo kort is heeft dit vrijwel geen invloed op het totale stroomverbruik.

Een ander aspect is de verplichte regeneratie. Normaal gesproken zal na een bepaald gebruik de waterontharder gaan regenereren. Als vanwege bijvoorbeeld een vakantie geen waterverbruik is zou het kunnen voorkomen dat het toestel voor een zeer lange tijd niet wordt gespoeld. Dan bestaat de kans op bacteriegroei in de ontharder. Daarom hebben de meeste waterontharders een verplichte spoelbeurt als een bepaald aantal dagen geen regeneratie heeft plaatsgevonden. Waarden tussen de zeven en veertien dagen komen we vaak tegen als aanbeveling in de handleidingen van de fabrikanten.

Bij een waterontharder die op waterdruk werkt ontbreekt deze optie en zult u na de vakantie goed moeten doorspoelen.


Offerte service

Wilt u een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­