lezersvraag

Hartelijk dank voor uw zeer uitgebreide informatie op uw website. Toch hoop ik dat u mij misschien met iets simpels zou kunnen helpen wat ik niet heb kunnen vinden. Mijn vrouw en ik gaan binnenkort verhuizen en verbouwen. Wij zijn (nog) met z'n tweeën en de douche is iets waar wij allebei erg hoog op ingezet hebben. Hier komt dan ook een cw6 ketel aan te pas in combinatie met 2 stortdouches a 25 cm doorsnede per stuk. Deze gebruiken in de regel ongeveer 30 liter per minuut per stuk. Mijn collega adviseerde mij een BWT Perla 20, vanwege de grotere onthardingscapaciteit en een resthardheid van 2 dH. Mijn vader adviseerde mij een Aquacell vanwege de hogere doorstroomcapaciteit en een resthardheid van 0 dH. De aquacell is volledig op waterdruk en de BWT op stroom. Zou u mij een advies kunnen geven waar uw voorkeur naar uit zou gaan?

Op het eerste oog lijkt dit een heel eenvoudige vraag maar blijkt heel veel technische aspecten te raken wat stof tot nadenken geeft. Een persoonlijk koopadvies geven wij niet maar wel veel informatie die je waarschijnlijk goed kan gebruiken. In de beantwoording zal je lezen dat in het geval van een regendouche de doorstroomsnelheid van de waterontharder het belangrijkste gegeven is waar je op moet letten. In de beantwoording is tevens onze kennis van cv-installaties aangewend om je zoveel mogelijk "stof tot nadenken" te geven.

Introductie

Bij het lezen van deze vraag, gingen bij ons de alarmbellen rinkelen. Twee stortdouches met een doorstroomsnelheid van 30 liter per minuut? Dat is wel heel veel warm water per minuut, onwaarschijnlijk veel zelfs. Voor de zekerheid is contact gezocht met de vraagsteller, maar de vraag bleek toch juist geïnterpreteerd te zijn. Het gaat om twee stortdouches die simultaan gebruikt moeten kunnen worden, ieder met een doorstroomsnelheid van 30 l/min. De waterontharder moet dus 60 l/min water kunnen verwerken. Ook gaf de vraagsteller aan dat gekeken werd naar een nieuwe cv-ketel waarbij gedacht werd aan een Remeha Calora Tower of een Nefit topline II Aquapower HRC 45 HR. Met onze kennis over cv-ketels, is deze informatie meegenomen in onze beantwoording.

De beantwoording is in twee delen gesplitst. In eerste instantie gaan we in op je de vraag hoe je een waterontharder kan kiezen die geschikt is voor een stortdouche of regendouche. In het tweede gedeelte wordt ingegaan op de uitvoering van deze wens waarbij we ook de cv-ketel aan bod komt. Al met al zal dit voldoende stof tot nadenken geven.

Doorstroomsnelheid voornaamst

regendouche vierkante uitvoering met grijze tegels op de achtergrond
stort- of regendouche i.c.m. een waterontharder?

Wanneer je een waterontharder gaat kopen die samen moet werken met een stortdouche, regendouche of waterval douche zal je vooraleerst de doorstroomsnelheid van de waterontharder als selectiecriterium moeten hanteren.

De waterontharder moet namelijk de vrij grote hoeveelheid water van de stortdouche kunnen verwerken. Als je dit criterium niet respecteert zal maar een deel van het water worden onthard. De waterontharder zal door zijn interne waterweerstand, een beperking opleveren in de stroomsnelheid van het water waardoor de douche minder water per minuut levert dan gewenst.

Voor deze eerste selectie kan je gebruik maken van het overzicht waterontharders gesorteerd op doorstroomsnelheid.

Pas nadat duidelijk is welke waterontharders voor de stortdouche geschikt zijn komen de, in dat geval, secundaire aspecten aan bod zoals de onthardingscapaciteit, uitvoering, werking op basis van waterdruk/230 Volt/batterijen, resthardheid instelmogelijkheid, proportionele bezouting en dergelijke.

We hebben het makkelijk voor je gemaakt en kan je in één oogopslag zien welke waterontharders een doorstroomcapaciteit van 60 liter water per minuut ondersteunen. Je ziet dat die lijst erg kort is, straks zal blijken wat de reden is waarom maar zo weinig keuze is.

CV-ketel

Nu je weet welke waterontharders een doorstroomsnelheid ondersteunen van 60 l/min zal je ook zoveel warm water moeten kunnen aanvoeren als afvoeren. Dat moeten de leidingen in je huis ondersteunen maar uit ervaring weten we dat, in de meeste gevallen, de cv-ketel de beperkende factor is bij gebruik van een stort- waterval- of regendouche.

Daarom beginnen we eerst met de cv-ketel. De ketels die je op het oog hebt, de Remeha Calora Tower en de Nefit Topline II Aquapower hebben een warmwater debiet (debiet staat voor stroomsnelheid) van respectievelijk 28 en 21 l/min warm water van 40 °C. Je hebt 60 l/min nodig dus deze ketels zijn ruim onvoldoende.

We hebben in onze database van cvketelkiezen.nl gezocht naar cv-ketels die het meeste warm water kunnen leveren. Dit zijn op moment van schrijven de Remeha Colara Tower en de Atag Q30CC, beide 28 l/min en de Remeha Calenta 25L CW6 met 23 l/min.

Je ziet dat dus geen enkele cv-ketel bestaat (voor particulieren) die aan je wens van 60 l/min kan voldoen. Een mogelijke oplossing is om dan niet één maar twee cv-ketels het werk te laten doen. Iedere stortdouche krijgt dan zijn eigen cv-ketel. En dan zou je haast aan je wens kunnen voldoen omdat dan iedere douche 28 l/min krijgt. Loop nog niet meteen naar de cv-ketel winkel want er is nog een probleempje te overwinnen...

Je zal je wellicht verbazen dat er geen cv-ketels bestaan die 60 liter warm water per minuut kunnen leveren. De reden daarvan blijkt de kern van je "uitdaging" te zijn en zoals je zal lezen blijkt deze niet in de waterontharder noch in de cv-ketel te zitten maar in een heel ander, wellicht onverwacht, aspect.

Waterleidingaansluiting

watermeter met en Qb waarde van 1,5
watermeter met Qn=1,5

De waterleiding aansluiting in een woonhuis heeft een watermeter en deze kent een maximale doorstroomsnelheid. Op de watermeter staat dit aangegeven met de Qn of Q3 waarde. In woonhuizen tref je watermeters aan met een maximale doorstroomsnelheid van Qn 1,5 of Qn 2,5. Die waarde 1,5 of 2,5 geeft de maximale hoeveelheid liter water per uur aan uitgedrukt in m3 (1 m3 = 1000 liter).

Als we deze waarden omrekenen naar liters per minuut dan is dit 1,5 x 1000 / 60 minuten = 25 l/min of 2,5 x 1000 / 60 = 41,6 l/min voor respectievelijk een Qn van 1,5 en 2,5.

Je ziet dus dat 60 liter water per minuut voor de twee stortdouches nog geen eens geleverd kan worden door je waterleidingaansluiting. Bedenk ook dat dit maxima zijn en dat in de praktijk de werkelijke bereikbare stroomsnelheid lager ligt.

Stel dat je toch 60 liter water per minuut uit de kraan zou krijgen dan heb je nog een andere uitdaging. Want de aanvoer van 60 l/min is dan op orde, maar dat water moet ook weer weg. Kan het doucheputje dat wel aan? De afvoersnelheid van het doucheputje is afhankelijk van de constructie, de diameter van de afvoerbuis die daaraan gekoppeld is en onder welk afschot de afvoerleiding gelegd is. In de praktijk zien we dat menig doucheputje al gaat overstromen bij volumes van 15 liter per minuut. Je zal aan het doucheputje en de afvoerleidingen dus ook de nodige aandacht moeten schenken.

Helaas is het voorgaande een cascade van teleurstellingen en zie je het stortdoucheplan "in het water vallen". We voelden met je mee en wilden je niet desolaat achterlaten en hebben een paar minuten een "Le Penseur" houding aangenomen en dat resulteerde in onderstaande mogelijke oplossing. Eind goed al goed?

Water en energiebesparende douches door hergebruik van afvalwater

victoria waterfall douchecabine
Victoria Waterfall douchecabine

Je moet wel diep in je buidel tasten maar dan heb je ook wat. Een bedrijf uit Almere levert een douchecabine die, hoe vreemd het ook klinkt, 30 liter warm water uit de stortdouche laat stromen maar daarvoor maar zo'n 3 liter warm water per minuut nodig heeft. Zelfs een laag debiet van de waterleidingmaatschappij levert geen enkel probleem op.

Bij dit type regendouche wordt het water wat normaal via de afvoer wegstroomt gefilterd en ontsmet met uv-licht. Daarna wordt dit gerecupereerde water met een pomp op druk gebracht en teruggevoerd aan de stortdouche wat zorgt voor een debiet van 30 liter per minuut, precies wat je voor ogen had (je moet er wel twee kopen). Het water in de douche vormt een haast gesloten systeem en wordt alleen maar aangevuld met een beetje heet water om het circulerende water op temperatuur te houden.

Deze techniek bespaart niet allen heel veel water maar vooral heel veel energie omdat maar heel weinig water verwarmd wordt. De fabrikant claimt dat het watergebruik met 90% wordt gereduceerd. Een additioneel voordeel is dat je een lekker kleine cv-ketel kan kiezen, en kleine cv-ketels hebben doorgaans een hoger rendement bij het verwarmen van een huis dan grote ketels. Zelfs een boiler die extra geld kost en ruimte inneemt is dan niet nodig.

Victoria Waterfall uit Almere levert deze douche. Mogelijk zijn er meer van dit soort aanbieders maar daar hebben we geen onderzoek naar gedaan. Tijdens het schrijven van dit antwoord was de website van http://www.victoriawaterfall.com (inmiddels off-line) Victoria Waterfall onbenaderbaar, daarom hebben we voor de zekerheid op onze server hun brochure geplaatst (voor alle duidelijkheid, wij hebben geen enkele relatie met dit bedrijf).


Offerte service

Wilt u een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >bezoekersvragen