bezoekersvraag

Wij hebben een waterontharder laten installeren, kan ik de tuin water geven met onthard water uit de waterontkalker en is dat slim?

Een keertje je tuin besproeien met onthard water is niet erg, maar beter kan je het niet doen. Het is trouwens ook zonde van het zachte water. Beter is om met niet onthard water de tuin te besproeien. Sluit het buitenkraantje aan vóór de waterontharder of zet de waterontharder tijdelijk op de bypass stand.

Het harde water wat door een waterontharder is verzacht heeft de kalk- en magnesium ionen in de ionenwisselaar omgewisseld voor natrium ionen. Dat natrium komt uit het (keuken)zout (chemisch naam: Natrium Chloride, afkorting: NaCl) ook wel onthardingszout genoemd. Simpel gezegd, tijdens het ontharden van water gaat het kalk er uit en komt er natrium voor in de plaats (een geurloze, smaakloze en onzichtbare stof).

Het ontharde water heeft dus een verhoogd natrium gehalte. Dat ontharde water smaakt niet zout, want natrium kunt u niet proeven, maar het zit er wel in.

Het is niet slim om het water uit de waterontharder te gebruiken om daarmee de tuin te sproeien. Ten eerste is het een beetje zonde van het ontharde water, het kost je onthardingszout. Maar afgezien van de extra kosten als je water onthard, is het in dit geval zelfs, bij veelvuldig gebruik, niet goed voor je plantjes. Het is een van de weinige situaties waarbij een waterontharder geen goed doet. De planten hebben geen behoefte aan natrium in het ontharde water. Als je regelmatig de planten zou besproeien met onthard water kan zich natrium ophopen in de grond en dat is niet goed voor de plantengroei. Niet doen dus.

Wanneer je een tuin hebt met een buitenkraan, adviseren wij om tijdens de installatie van de waterontharder, vlak vóór de waterontharder een aftakking te laten maken naar de buitenkraan. Uit de buitenkraan komt dan onbehandeld leidingwater. Wanneer je van kamerplanten houdt, die je jarenlang achtereen koestert, is het tevens verstandig om ook in de keuken of ergens anders een kraantje te laten aansluiten op onbehandeld leidingwater vanwege de ophoping van natriumzouten.

Mocht de waterontharder reeds geïnstalleerd zijn dan kan je tijdens het besproeien van de tuin de waterontharder op de bypass stand zetten. Vrijwel iedere waterontharder heeft vlak achter het apparaat een bypass kraan.

Ben je gek op planten en ben je bereid "om er voor te gaan" dan adviseren we je een reverse osmose membraan filter aan te schaffen. Vooral als je planten hebt die gevoelig zijn voor opgeloste zouten in het water zoals kalk, magnesium en dergelijke. Vooral varens en orchideeën doe je hier een plezier mee. Maar ook normale planten vinden het heerlijk. De witte aanslag die je nu op de aarde van je kamerplanten ziet zijn opgedroogde zouten die ook in de pot zitten.

Als je planten lang houdt kwijnen die uiteindelijk weg door deze zout ophopingen uit het harde kraanwater (technisch: door de enorme hoeveelheid zouten die opgehoopt zijn in de pot ontstaat een te hoge osmotische druk waardoor celwanden van de wortels kapot gaan). Met een reverse osmose filter kan je dit voorkomen. Immers met een reverse osmose filter worden alle zouten uit het water gehaald. Maar op puur water, waar niets in zit kunnen planten ook niet op leven. Je zal heel gedoceerd meststoffen hier aan toe moeten voegen. Het is niet moeilijk maar je moet het wel "met aandacht" doen. Je planten zullen er dankbaar voor zijn.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

Offerte service

Wil je een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.

home­ >bezoekersvragen >tuin besproeien met onthard water?

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is allen je te informeren.

ik heb het gelezen