Traditionele waterontharders

oude reclame tekening uit de zestiger jaren van culligan waterontharders

In artikelen op deze site schrijven we regelmatig de frase "traditionele waterontharders". Deze frase heeft wellicht een negatieve connotatie, dat is geenszins onze bedoeling maar we hebben tot nu toe geen betere frase kunnen bedenken.

In dit artikel leggen we uit wat we met de "traditionele waterontharder" bedoelen en waarom we die frase regelmatig gebruiken.

Wat bedoelen we met een "traditionele waterontharder"?

Apparaten die hard water kunnen verzachten, of waarbij de aanbieder dit claimt, zijn tegenwoordig te kust en te keur beschikbaar. Deze waterverzachters kan je, als je de gebruikte techniek in ogenschouw neemt, ze indelen in verschillende typen. In het artikel verschillende waterverzachtingstechnieken hebben we deze gecategoriseerd.

Vanaf het begin van de twintigste eeuw zijn waterontharders gefabriceerd die werken op basis van ionenuitwisseling, destijds was er geen andere praktische techniek voorhanden. Vanaf het eind van de twintigste eeuw zijn alternatieve technieken beschikbaar gekomen die "de gevolgen van hard water" kunnen verminderen of claimen dat ze dit kunnen.

We schrijven hier heel bewust "de gevolgen van hard water kunnen verminderen" omdat deze alternatieven niet het kalk en magnesium (beiden de boosdoeners van "kalkaanslag") uit het water verwijderen maar deze een behandeling geven waardoor je minder last hebt van hard water.

Hoewel bepaalde van deze "andere" producten, binnen bepaalde grenzen, wel degelijk effectief zijn en de werking niet ter discussie staat geldt dat zeker niet voor alle alternatieve "waterverzachters".

Tot op heden bestaat maar één techniek die aantoonbaar het kalk en magnesium uit het water haalt en sinds het beging van de twintigste eeuw miljoenen keren is geleverd aan bedrijven en particulieren en "gewoon werken" en dat is zijn de waterontharders die werken op basis van ionenuitwisseling. Dit type waterontharder is eenvoudig herkenbaar omdat je regelmatig regeneratiezout moet toevoegen.

Van alle waterontharders wordt dit type veruit het meeste verkocht en de meeste artikelen op deze site gaan juist over dit type waterontharder.

Wanneer we in onze artikelen willen aangeven dat we juist deze specifieke waterontharder bedoelen en niet alle andere alternatieven, gebruiken we vaak de term "traditionele waterontharder". Met het woord traditioneel doelen we op het type wat al heel lang bestaat waarbij we dus de moderne varianten niet bedoelen. Ook gebruiken we de term traditioneel vanwege het feit dat deze techniek van ionenuitwisseling al heel lang bestaat en "gewoon werkt".

We willen zeker niet beweren dat waterontharding op basis van ionenuitwisseling zaligmakend is. Die techniek heeft ook bepaalde nadelen waarvan de toevoeging van extra natrium aan het drinkwater, het onttrekken van magnesium uit het drinkwater, het gebruik van zout, de ruimte die het apparaat inneemt (en ook de ruimte die de voorraad zout in beslag neemt niet te vergeten) prominent naar voren komen.

De ionenuitwisselingstechniek is wel behoorlijk duurzaam, zo'n type ontharder heeft een levensduur van minimaal 10 à 15 jaar maar het is niet ongewoon dat na 25 jaar een waterontharder nog goed functioneert. Daarnaast gebruiken ze geen elektriciteit in geval van waterontharders op basis van waterdruk werken of gebruiken ze heel weinig elektrische energie die, tijdens "het normale gebruik" rond de één à twee Watt ligt. Tijdens het regenereren is dit iets hoger maar dit duurt maar zo kort dat het haat verwaarloosbaar is op het totale energieverbruik.


Offerte service

Wil je een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >traditionele waterontharders

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen