Waarom dient een waterontharder gemakkelijk toegankelijk te zijn?

salonkamer met midden in de kamer een waterontharder
hoe toegankelijk dan ook maar een waterontharder in de woonkamer is wellicht niet de beste optie

Een waterontharder is een apparaat wat de meeste mensen liefst zover mogelijk willen wegstoppen. Daarom worden soms de meest onmogelijke kleine ruimtes bedacht waar het apparaat zijn verdere leven mag slijten. Het grootste probleem in deze is dat als je dit leest je waarschijnlijk nog geen waterontharder bezit en je een beeld probeert te vormen van "het leven met een waterontharder". Heb je eenmaal zo'n apparaat dan weet je pas waarover wij praten maar dan staat hij er al. Natuurlijk, het is je eigen keuze om te bepalen waar de waterontkalker moet worden geplaatst maar wij proberen met dit artikel je op zijn minst bewust te maken dat later de toegankelijkheid, ook voor jezelf, een belangrijk aspect is.

We zijn het met je eens, een waterontharder is een apparaat wat je installeert en daarna eigenlijk vergeet. Je zal het apparaat niet prominent in je woonkamer plaatsen waarbij je er uren naar gaat turen en je probeert in te beelden wat voor prachtige processen zich van binnen allemaal afspelen. Ondanks dat een waterontharder in de woonkamer "zeer toegankelijk is" vermoeden we toch dat je hem "enigszins uit het zicht" wilt hebben.

Zorg echter dat de waterontharder goed toegankelijk is. Daar zijn een aantal goede redenen voor, de belangrijkste zijn het inspecteren van de zoutvoorraad, het navullen van het regeneratiezout en het uitvoeren van onderhoud.

Stel dat je bijvoorbeeld een compact model waterontharder hebt en het apparaat met de voorkant tegen een muur hebt geplaatst "omdat dit zo makkelijk uitkwam" dan zit het klepje van het zoutvat "aan de verkeerde kant". Je hebt in zo'n geval wellicht een spiegeltje nodig om in het zoutvat te kijken, dat lijkt ons niet handig. Om maar te zwijgen hoe onhandig het wordt om het zout bij te vullen.

Een ander voorbeeld, je wilde de waterontharder, kost wat het kost, in je meterkast hebben alleen was daar pas vanaf anderhalve meter hoogte ruimte voor. De bovenkant van het apparaat bevindt zich dus boven ooghoogte. Wil je de zoutvoorraad controleren of bijvullen dan moet je op een stoel staan of een trapje pakken. Geloof ons, dat is niet handig en daar zal je later spijt van krijgen.

Een visuele inspectie van het zoutvat "vanaf een trappetje" is al bedenkelijk, maar we moeten er niet aan denken dat je het zoutvat moet gaan bijvullen met regeneratiezout.

Regeneratiezout zit doorgaans* in grote zakken van 25 kg. Zie jij jezelf al op een stoel of trappetje gaan staan en een beetje boven je macht een zak van 25 kg met zout leeg schudden?

Wat dacht je van een waterontharder die je in de punt onder de trap hebt laten plaatsen en er nauwelijks ruimte boven het apparaat is, probeer eens een beeld te vormen hoe je daar een zak zout in gaat leegschudden? In gedachte krijgen we al last van de rug en voelen we de pijn al in het hoofd omdat je vroeg of laat je hoofd tegen de onderkant van de trap gaat stoten.

Verzin zelf wat voor capriolen je moet uithalen als je zout moet bijvullen en de waterontharder in de kruipruimte of meterput staat en je eerst een stelling of kast wat weg moet duwen om behoorlijk bij het apparaat te kunnen.

Hopelijk hebben we ons punt duidelijk gemaakt. Zorg dat de waterontharder op een zodanige plek staat dat hij redelijk goed toegankelijk is.

*Waterontharders die met blokken zout werken hebben hier duidelijk een voordeel. Deze blokken wegen maar 2,5 of 4 kg per stuk en laten zich gemakkelijk vervangen.

Toegankelijkheid duo model waterontharders

Bovenstaande tekst is geschreven met een compact model waterontharder in gedachte. Bij de duo model waterontharders is sprake van een los zoutvat. In die situatie is de toegankelijkheid van het zoutvat van primair belang, het andere deel waar de ionenwisselaar in zit mag iets minder toegankelijk zijn omdat deze vrijwel geen aandacht nodig heeft. Voor het andere deel geldt dat je nog wel in staat moet zijn om gemakkelijk het display te kunnen aflezen (indien van toepassing) en de leidingen te kunnen loskoppelen. De ionenwisselaar op ooghoogte en het zoutvat op of vlak boven de grond is bij een duo model een werkbare situatie.

Onderhoud

Om de een à twee jaar moet de waterontharder een onderhoudsbeurt krijgen. Daar hoort naar onze mening ook het geheel schoonmaken en ontsmetten van het zoutvat bij. Dat betekent dat het zout en het water wat in het zoutvat zit er dan uit moet. Is het apparaat dan zo toegankelijk dat dit gemakkelijk uitvoerbaar is?

Toegang tot andere installaties

We zien wel eens installaties van waterontharders waarbij alles uit de kast gehaald is om, ondanks dat er nauwelijks ruimte was, deze toch in de meterkast te krijgen. Door dit pas en meet werk raken andere delen in de meterkast in het geding. Delen van de installatie zoals gasmeter of elektrische installatie zijn bijvoorbeeld niet meer benaderbaar. Mocht ooit de gasmeter vervangen moeten worden40 dan zal eerst de waterontharder gedemonteerd moeten worden. Als bij jou zo'n situatie zou kunnen voordoen, bedenk dan een andere en betere locatie van de waterontharder in je huis, echt er zijn meer plaatsen te bedenken dan de meterkast of onder de trap.

Combinatie met elektriciteit

Wij hebben een ruime ervaring met elektrische installaties en elektronica en hebben regelmatig onze wenkbrauwen gefronst als we een waterleiding of apparaat die met water werkt recht boven elektronica of een elektrische installatie zagen hangen. Water en elektriciteit is geen goede combinatie. Uit ervaring weten wij dat het niet de vraag is of maar wanneer dit ooit fout gaat.

Als je een waterontharder in de buurt van elektrische zaken installeert kijk dan denkbeeldig van ieder onderdeel wat water bevat, niet alleen het apparaat zelf maar ook iedere leiding, naar beneden. Als in het "pad" daaronder een elektrisch apparaat of schakelmateriaal zich bevindt dan zou onze conclusie zijn om een andere locatie uit te kiezen. Mocht je toch deze combinatie willen maken breng dan een grote plaat met opstaande randen onder de water bevattende delen en zorg dat deze op afschot ligt en uitmond in een deel waar het water niet in contact kan komen met elektriciteit.

Je wilt het waarschijnlijk niet geloven of horen maar uit ervaring weten we dat iedere koppeling, kraan, dopje, t-stuk een potentiële kandidaat is om ooit te gaan lekken. Het gebeurt zelden maar zelfs een vat, en een waterontharder is ook een soort vat, kan scheuren en gaan lekken. Bedenk van te voren wat de gevolgen daarvan zijn en hoe op een andere locatie de gevolgen beperkter zijn.


Offerte service

Wilt u een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >installatie