bezoekersvraag

Ik heb op de roestvrijstalen gootsteen en aanrecht, ondanks de waterontharder, toch last van strepen en vlekken, is dat normaal?

Ja, dat is normaal, de waterontharder functioneert dus goed. Wat je ziet is geen kalk maar andere stoffen die in het water opgelost zitten en achter blijven als residu wanneer het water is opgedroogd. Met een microvezeldoekje zijn deze zo weg te halen.

Opgeloste stoffen in leidingwater

Voordat we wat dieper ingaan op de vraag nemen we je even mee naar het wassen van ramen. Iedereen die zijn ramen wast en geen strepen wil zien, zal na het schoonmaken de ramen met een zeem droogwrijven. Maar waarom doen we dat eigenlijk?

Die vraag leidt ons tot het antwoord op de oorspronkelijke vraag. In leidingwater zitten heel veel stoffen opgelost. De bekendste zijn kalk en magnesium, maar er zitten nog vele andere stoffen in.

Als je water laat opdrogen op bijvoorbeeld het raam of gootsteen zal het water verdampen maar de opgeloste stoffen zullen als residu achterblijven. Die stoffen vormen de vlekken of strepen op aanrecht, ramen, spiegels, douchewanden en dergelijke.

Zonder dat we het doorhebben lossen we tijdens "het lappen van de ramen" dit probleem op door met een zeem of droge doek het achtergebleven vocht op te nemen. Het idee hiervan is, daar waar geen water meer is kan het ook niet opdrogen met achterlating van de opgeloste stoffen en heb je dus ook geen last van die opgeloste stoffen dus ook geen strepen of vlekken. Of het water dat je gebruikt hard of zacht is maakt niet uit, als je het water direct opneemt zal al het water inclusief die opgeloste stoffen in je doek of zeem achterblijven.

Wat doet een waterontharder dan?

Een waterontharder haalt niet alle opgeloste stoffen uit het water. Gelukkig niet, want die opgeloste stoffen hebben we nodig*. Een waterontharder haalt alleen de kalk en magnesium (en een klein beetje ijzer) uit het leidingwater. Alle andere opgeloste stoffen blijven dus gelukkig in het ontharde water zitten.

De oplossing: ga vlekken te lijf met een doek

Als je bovenstaande hebt gelezen begrijp je twee dingen:

  1. de vlekken die je ziet op het aanrecht zijn niet te wijten aan kalk maar aan de andere opgeloste stoffen in het water;
  2. als je zorgt dat water niet kan opdrogen zal het ook geen vlekken achterlaten. De oplossing voor het probleem is dus "een droge doek".

Wil je het aanrecht, douchewand, spiegel, e.d. zonder vlekken hebben dan zal je iedere spat water moeten opnemen met een droge doek.

Heb je dat niet gedaan en wil je de bestaande vlekken weghalen dan moet je eerst de opgeloste stoffen in die vlekken oplossen door even met een flink natte doek over de vlekken te wrijven. Daarna het water opnemen met een droge doek en voilà, vlekken en strepen weg!

Realiseer dat het verwijderen van die vlekken je niet gelukt was zonder gebruik van een waterontharder. Want opgedroogd water met kalkresten laat zich alleen nog verwijderen met een anti kalk middel of iets als roestvrij staal schoonmaakmiddel. Wees dus maar blij dat je een waterverzachter hebt.

Het bewijs

Hieronder is een aanrecht met vlekken gefotografeerd. Eerst hebben we een microvezeldoek voor de helft natgemaakt en even over de helft van het aanrecht gewreven. Daarna met het droge deel van de doek het vocht weg gewreven. Het verschil tussen het onbehandelde deel (onder) en behandelde deel is duidelijk te zien. Tijd benodigd voor deze actie was nog geen minuut.

aanrecht zonder vlekken van leidingwater met blauwe microvezeldoek
microvezeldoek haalt vlekken weg
(helft aanrecht behandeld)

*In leidingwater zitten tientallen verschillende opgeloste stoffen. De meeste zijn zelfs goed voor het lichaam. Een waterontharder haalt kalk en magnesium uit het water, die krijg je via het water dus niet meer binnen. De huidige stand van de wetenschap is dat water zonder kalk geen invloed heeft op de gezondheid. Wanneer je gevarieerd eet, zeker als je ook zuivelproducten gebruikt, krijgt je genoeg kalk binnen. Onderzoeken in gebieden met veel of juist weinig kalk in leidingwater hebben geen relaties kunnen leggen met gezondheidsklachten.

Wel zijn de laatste jaren bij wetenschappers geluiden te horen dat het magnesium in het water een heilzame werking zou kunnen hebben. Dat zou, mede, een reden kunnen zijn om de waterontharder niet al de kalk en magnesium uit het water te laten verwijderen maar een klein deel er in te laten zitten. Maar wel zo weinig dat je geen last hebt van kalkaanslag.

Het omslagpunt van de kalk overlast ligt bij 4 dH. Als je waterontharder een resthardheid regelaar heeft, ook wel mengventiel genoemd, kan je niet behandeld water "bijmengen" waardoor uit de kranen een mengsel komt van onthard en niet onthard water. Alleen door de waterhardheid te meten kan je de juiste stand van het mengventiel vinden.


Offerte service

Wilt u een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­