Puricom Stratos UFW15 review test

puricom stratos-ufw15 waterontharder
Puricom waterontharder model
Stratos UFW15

De Stratos waterontharders van Puricom, dus ook dit model UFW15, hebben een unieke eigenschap die wij bij geen enkele andere waterontharder zijn tegengekomen.

Hoewel strikt genomen dit een "compact model" is (zie later), waarbij dus het zoutvat een integraal onderdeel vormt van het apparaat, heeft dit model ook trekken van een duo waterontharder met een los zoutvat.

Het zoutvat van deze ontharder is namelijk los te koppelen van de ontharder. Hierdoor is het heel eenvoudig het zoutvat te reinigen en te ontsmetten. Dit vinden wij een uitmuntend idee en mag van ons meer navolging krijgen.

Tijdens onderhoud hoef je alleen het zoutvat af te koppelen en in is de bad- of doucheruimte gemakkelijk schoon te maken. Probeer dat maar eens met een (vastgekoppelde) compact waterontharder.

Deze UFW15 onderscheid zich van het model HE15 op twee punten. De spoeling met zout water tijdens de regeneratie wordt "tegen de stroomrichting in" uitgevoerd. Dit zou moeten zorgen voor een iets lager zoutverbruik.

Daarnaast heeft deze ontharder proportionele bezouting, een systeem waarbij het zoutgebruik afgestemd wordt op het werkelijk verbruik en niet een vaste hoeveelheid zout gebruikt wordt tijdens het regenereren.

Simplex of duplex

De Stratos UFW15 van Puricom is een simplex waterontharder die is uitgevoerd als een compact model. Dit houdt in dat alle onderdelen van de waterontharder zich in één behuizing bevinden. Dit in tegenstelling tot de duo modellen die uit twee delen bestaan omdat het zoutvat los staat van de waterontharder.

De fabrikant heeft de prijs niet openbaar gemaakt. Een waterontharder kan op 230 Volt elektriciteit, batterijen of waterdruk werken, dit model werkt op 230 Volt.

Een van de belangrijkste eigenschappen van een waterontharder is de onthardingscapaciteit. Een waterontharder kan een bepaalde hoeveelheid water ontharden en zal na enige tijd verzadigd zijn met kalk wat dan afgevoerd moet worden naar het riool. Dat gebeurt tijdens het regenereren.

Wanneer u een waterontharder gaat kopen is het van belang dat deze onthardingscapaciteit afgestemd is op de hardheid van uw leidingwater en de hoeveelheid water dat u gemiddeld per dag gebruikt. Een te kleine of te grote capaciteit is niet aan te bevelen. Lees waarom in dit artikel.

De capaciteit van dit model is 3370 liter bij een hardheid van 10 dH. De onthardingscapaciteit bij andere waterhardheden tref je aan in onderstaande tabel.


Specificaties

De vermelde prijs is een indicatie en is in de meeste gevallen de prijs voor alleen de ontharder. Bij sommige leveranciers is dit echter een "compleet geïnstalleerd" prijs. Informeer bij de leverancier naar de exacte prijs, voorwaarden, garantie en eventuele bijkomende kosten.

fabrikant - leverancierPuricom
modelStratos UFW15
prijs euro[1]
werking op basis vanionenwisselaar
zoutverbruik per jaar 89,3 kg
hoogte90,1 cm
diepte52 cm
breedte34 cm
zoutvat inhoud20 kg
zoutvat droog/nat
los zoutvatnee
regenereren volume gestuurd
regenereren volume uitgesteld
regenereren tijd gestuurd
resthardheid instelling in ontharderja
bypass in ontharderja
chloor module nee
gewicht kg
gewicht in gebruik kg
aantal ionenwisselaars1
ionenwisselaar inhoud 15 liter
capaciteit 6 dH 5615 liter
capaciteit 7 dH 4815 liter
capaciteit 8 dH 4215 liter
capaciteit 9 dH 3745 liter
capaciteit 10 dH 3370 liter
capaciteit 11 dH 3065 liter
capaciteit 12 dH 2810 liter
capaciteit 13 dH 2590 liter
capaciteit 14 dH 2405 liter
capaciteit 15 dH 2245 liter
capaciteit 16 dH 2105 liter
capaciteit 17 dH 1980 liter
regeneratie zoutverbruik 1.9 kg
regeneratie waterverbruik liter
regeneratie tijd minuten
regeneratie richting upflow
doorstroomsnelheid max 16 liter/min
doorstroomsnelheid bij -1 bar liter/min
waterdruk minimaal 2,5 bar
waterdruk maximaal 8,5 bar
waterleidingaansluiting diameter3/4 inch

De hierboven getoonde specificaties zijn met aandacht verzameld, meestal op basis van door de fabrikant of leverancier gepubliceerde gegevens. Wij kunnen niet instaan op de juistheid van deze gegevens, vandaar onze disclaimer. Controleer de specificaties voor aanschaf met uw leverancier.

* geen opgave fabrikant

[1] De prijzen op deze site worden sporadisch door ons bijgewerkt of als we een correctie van een bezoeker ontvangen. In alle gevallen hebben we de prijs op het internet gevonden of heeft de fabrikant ons dit schriftelijk verstrekt. Of deze prijs in- of exclusief installatie, verzendkosten, benodigde installatie materialen en/of andere producten/diensten betreft verschilt per leverancier. Daarom moet u de prijzen als een grove indicatie zien.

De vermelde capaciteit in dit overzicht is de capaciteit bij 10 dH het referentiepunt, de capaciteit bij andere hardheden zijn vanaf dit referentiepunt berekend. Bij een zeer beperkt aantal modellen is door de fabrikant de capaciteit bij bepaalde hardheden gespecificeerd die iets afwijken als dat je dit zou bereken op basis van de capaciteit bij 10 dH. In dat geval wijken de hierboven vermeldde capaciteiten iets af van de werkelijkheid.


Offerte service

Wilt u een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >test-review