SensorSoft waterontharder test

sensorsoft waterontharder
SensorSoft waterontharder van Halutec

De SensorSoft is een "simplex volumegestuurde waterontharder op 230 Volt". Hij bezit een ionenwisselaar met een inhoud van 9 liter. De ionenwisselaar is waar het leidingwater onthard wordt. De inhoud van 9 liter is geschikt voor huishoudens t/m zo'n 4 personen. De ionenwisselaar is in staat zo'n 2600 liter hard leidingwater te ontharden (met een hardheid van 10 dH) voordat deze verzadigd is met kalk en magnesium. Daarna gaat de waterontharder geheel automatisch regenereren. Tijdens dat proces wordt het kalk verwijderd wat in de ionenwisselaar is achtergebleven. Daarvoor gebruikt hij 650 gram onthardingszout en 30 liter water. Het regeneratieproces neemt ongeveer 20 minuten in beslag.

Op het bedieningspaneel van de SensorSoft kan ingesteld worden wanneer op de dag deze regeneratie plaats vindt. Meestal wordt een moment in de nacht voor gekozen wanneer het onwaarschijnlijk is dat iemand zacht water nodig heeft. Tijdens dit proces van 20 minuten is wel water beschikbaar maar is dit tijdelijk niet onthard.

Regeneratiezout

De SensorSoft gebruikt goedkope zout tabletten die verkocht worden in zakken van 10 of 25 kg. De waterontharder kan maximaal 15 kg regeneratiezout in voorraad houden. Boven het zoutvat bevindt zich een transparante kunststof klep waardoor je in één oogopslag kan zien of de SensorSoft over voldoende regeneratiezout beschikt.

Hardheid sensor

Uniek aan de SensorSoft is de hardheid sensor, die het ontharde water meet en daardoor kan bepalen of de ionenwisselaar verzadigd gaat raken en het tijd wordt om te regenereren. Tot nu toe hebben we geen enkele waterontharder getest die een hardheid sensor heeft. Andere waterontharders gebruiken een tijdgestuurde (slecht) of volumegestuurde (veel beter) bepaling voor het regeneratiemoment. Maar deze twee technieken houden geen rekening met de wisselende hardheid van het water.

Praktijk waarden verbruik regeneratiezout en spoelwater

Onderstaand verbruik van regeneratiezout en spoelwater tijdens het regenereren zijn praktijkwaarden bij verschillende hardheden en een verbruik van 100 m3. Hierbij valt op dat het zoutverbruik van deze waterontharder laag ligt. Bij een hardheid van 10 dH is het verbruik 35 kg zout en 1500 liter spoelwater. Bij 12 dH is dit 40 kg en 2000 liter spoelwater en bij 15 dH is dit 50 kg en 2500 liter.

Specificaties

De vermelde prijs is een indicatie en is in de meeste gevallen de prijs voor alleen de ontharder. Bij sommige leveranciers is dit echter een "compleet geïnstalleerd" prijs. Informeer bij de leverancier naar de exacte prijs, voorwaarden, garantie en eventuele bijkomende kosten.

fabrikant - leverancierHalutec
modelSensorSoft
prijs 1500 euro[1]
werking op basis vanionenwisselaar
zoutverbruik per jaar 39,6 kg
hoogte48,0 cm
diepte44 cm
breedte25 cm
zoutvat inhoud15 kg
zoutvat droog/nat
los zoutvat
regenereren volume gestuurdja
regenereren volume uitgesteldja
regenereren tijd gestuurdnee
resthardheid instelling in ontharder
bypass in ontharder
chloor module nee
gewicht20 kg
gewicht in gebruik40 kg
aantal ionenwisselaars1
ionenwisselaar inhoud 9 liter
capaciteit 6 dH 4335 liter
capaciteit 7 dH 3715 liter
capaciteit 8 dH 3250 liter
capaciteit 9 dH 2890 liter
capaciteit 10 dH 2600 liter
capaciteit 11 dH 2365 liter
capaciteit 12 dH 2165 liter
capaciteit 13 dH 2000 liter
capaciteit 14 dH 1855 liter
capaciteit 15 dH 1735 liter
capaciteit 16 dH 1625 liter
capaciteit 17 dH 1530 liter
regeneratie zoutverbruik 0.65 kg
regeneratie waterverbruik 30 liter
regeneratie tijd 20 minuten
regeneratie richting upflow
doorstroomsnelheid max 50 liter/min
doorstroomsnelheid bij -1 bar 25 liter/min
waterdruk minimaal 1 bar
waterdruk maximaal 8 bar
waterleidingaansluiting diameter3/4 inch

De hierboven getoonde specificaties zijn met aandacht verzameld, meestal op basis van door de fabrikant of leverancier gepubliceerde gegevens. Wij kunnen niet instaan op de juistheid van deze gegevens, vandaar onze disclaimer. Controleer de specificaties voor aanschaf met uw leverancier.

* geen opgave fabrikant

[1] De prijzen op deze site worden sporadisch door ons bijgewerkt of als we een correctie van een bezoeker ontvangen. In alle gevallen hebben we de prijs op het internet gevonden of heeft de fabrikant ons dit schriftelijk verstrekt. Of deze prijs in- of exclusief installatie, verzendkosten, benodigde installatie materialen en/of andere producten/diensten betreft verschilt per leverancier. Daarom moet u de prijzen als een grove indicatie zien.

De vermelde capaciteit in dit overzicht is de capaciteit bij 10 dH het referentiepunt, de capaciteit bij andere hardheden zijn vanaf dit referentiepunt berekend. Bij een zeer beperkt aantal modellen is door de fabrikant de capaciteit bij bepaalde hardheden gespecificeerd die iets afwijken als dat je dit zou bereken op basis van de capaciteit bij 10 dH. In dat geval wijken de hierboven vermeldde capaciteiten iets af van de werkelijkheid.


Offerte service

Wilt u een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >test-review