Aquastar 1800 HE waterontharder test

aquastar 1800 he waterontharder
Fegon AquaStar 1800 HE waterontharder

Aquastar 1800 HE

De 1800-HE is een simplex waterontharder en beschikt over een ionenwisselaar van 18 liter. Hierdoor is deze waterontharder gericht op de woningen met maximaal zo'n zeven bewoners. De toevoeging HE in het modelnummer geeft aan dat het hier de "high efficiency" versie betreft. Bij zo'n model wordt tijdens het ontwerp de nadruk gelegd op zuinig verbruik van regeneratiezout en spoelwater en wat minder op de doorstroomsnelheid. Met die doorstroomsnelheid zit het overigens wel snor, want de B-188 HE wordt gespecificeerd op 33 liter water per minuut. Dit betekent dat met gemak drie kranen tegelijkertijd gebruikt kunnen worden en alle voorzien worden met onthard water.

De Aquastar B-1800 HE is een zogenaamd compact model, dat wil zeggen dat de ionenwisselaar (onthardingscilinder) én de zoutvoorraad niet losse delen zijn maar juist in één apparaat zijn samengebracht. Vaak is dan de voorraad regeneratiezout beperkt maar dat is met deze B-1800 HE geenszins het geval. Je kan tot maximaal 75 kg regeneratiezout in deze waterontharder doen en dat is heel veel zout. De zoutvoorraad is kan bereikt worden via een grote klep die zich boven op het apparaat bevindt die je eenvoudig naar achteren kan schuiven.

Hoewel de besturing van deze waterontharder het regeneratiemoment kan bepalen op basis van de instelling volume-direct of tijd-direct zal in vrijwel alle installaties gekozen worden voor volume-uitgesteld. Hierbij wordt het regenereren bepaalt op basis van de hoeveelheid onthard water sinds de laatste regeneratie, alleen wordt het regenereren niet meteen uitgevoerd om te voorkomen dat je tijdelijk hard water krijgt. In plaats hiervan wordt het regenereren altijd om twee uur in de nacht gestart (wanneer je zeer waarschijnlijk toch geen zacht water gebruikt en het niet erg is dat dan tijdelijk hard water geleverd wordt). Om dat regeneratiemoment te bereiken maar toch in staat te zijn constant zacht water te leveren wordt altijd rekening gehouden met een bepaalde reservecapaciteit. Zo heb je altijd met deze waterontharder zacht water.

Bovenop het apparaat bevindt zich een display met een paar toetsen. Hiermee wordt tijdens de installatie eenmalig een aantal zaken ingesteld zoals lokale hardheid van het leidingwater, tijdstip van regeneratie en wordt het klokje op de juiste tijd ingesteld. Achteraf is dit te wijzigen maar normaal gesproken is dat niet noodzakelijk. Hooguit zou je het uitgestelde regeneratietijdstip van twee uur in de nacht willen wijzigen. Voor de rest heeft het apparaat geen aandacht meer nodig behalve dan eens in de maand de zoutvoorraad te controleren en deze eventueel bij te vullen. Deze waterontharder neemt niet veel plaats in beslag, zet denkbeeldig vier kratjes bier op elkaar en je hebt vrijwel de exacte afmetingen van deze water ontharder te pakken.

De installatie van deze waterontharder neemt nog geen twee uur tijd in beslag. Zelf installeren van een waterontharder is voor een handige doe het zelver goed uit te voeren. Gezien de hoogte van deze waterontharder zal deze niet meer in de meterkast passen. Een plekje in de buurt van de watermeter zoals onder de trap, naast de meterkast of bijkeuken is geen probleem.

Specificaties

De vermelde prijs is een indicatie en is in de meeste gevallen de prijs voor alleen de ontharder. Bij sommige leveranciers is dit echter een "compleet geïnstalleerd" prijs. Informeer bij de leverancier naar de exacte prijs, voorwaarden, garantie en eventuele bijkomende kosten.

fabrikant - leverancierFegon
modelAquaStar 1800 HE
prijs 1415 euro[1]
werking op basis vanionenwisselaar
zoutverbruik per jaar 101,8 kg
hoogte103,0 cm
diepte47 cm
breedte33 cm
zoutvat inhoud75 kg
zoutvat droog/nat
los zoutvat
regenereren volume gestuurdja
regenereren volume uitgesteldja
regenereren tijd gestuurdja
resthardheid instelling in ontharderja
bypass in ontharderja
chloor module nee
gewicht kg
gewicht in gebruik kg
aantal ionenwisselaars1
ionenwisselaar inhoud 18 liter
capaciteit 6 dH 5835 liter
capaciteit 7 dH 5000 liter
capaciteit 8 dH 4375 liter
capaciteit 9 dH 3890 liter
capaciteit 10 dH 3500 liter
capaciteit 11 dH 3180 liter
capaciteit 12 dH 2915 liter
capaciteit 13 dH 2690 liter
capaciteit 14 dH 2500 liter
capaciteit 15 dH 2335 liter
capaciteit 16 dH 2190 liter
capaciteit 17 dH 2060 liter
regeneratie zoutverbruik 2.25 kg
regeneratie waterverbruik liter
regeneratie tijd minuten
regeneratie richting
doorstroomsnelheid max 33 liter/min
doorstroomsnelheid bij -1 bar liter/min
waterdruk minimaal bar
waterdruk maximaal bar
waterleidingaansluiting diameter3/4 inch

De hierboven getoonde specificaties zijn met aandacht verzameld, meestal op basis van door de fabrikant of leverancier gepubliceerde gegevens. Wij kunnen niet instaan op de juistheid van deze gegevens, vandaar onze disclaimer. Controleer de specificaties voor aanschaf met uw leverancier.

* geen opgave fabrikant

[1] De prijzen op deze site worden sporadisch door ons bijgewerkt of als we een correctie van een bezoeker ontvangen. In alle gevallen hebben we de prijs op het internet gevonden of heeft de fabrikant ons dit schriftelijk verstrekt. Of deze prijs in- of exclusief installatie, verzendkosten, benodigde installatie materialen en/of andere producten/diensten betreft verschilt per leverancier. Daarom moet u de prijzen als een grove indicatie zien.

De vermelde capaciteit in dit overzicht is de capaciteit bij 10 dH het referentiepunt, de capaciteit bij andere hardheden zijn vanaf dit referentiepunt berekend. Bij een zeer beperkt aantal modellen is door de fabrikant de capaciteit bij bepaalde hardheden gespecificeerd die iets afwijken als dat je dit zou bereken op basis van de capaciteit bij 10 dH. In dat geval wijken de hierboven vermeldde capaciteiten iets af van de werkelijkheid.


Offerte service

Wilt u een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >test-review