Delta Morava review test

delta morava waterontharder
Morava waterontharder van Delta

De Delta Morava duplex, de naam zegt het al, is een duplex waterontharder. Hierdoor heeft de Morava twee ionenwisselaars en kan dus zonder onderbreking zacht water leveren. Natuurlijk moeten de ionenwisselaars geregenereerd worden maar dit gebeurd om beurten. Hierdoor is, in tegenstelling tot simplex waterontkalkers, die dan tijdelijk hard water leveren, altijd onthard water beschikbaar.

De Morava is geïntroduceerd in 2015 en heeft een opvallend rechthoekig en zeer compact ontwerp. Vooral de klep van de ontkalkingszout voorraad valt erg op en is heel praktisch. Als een van de weinige waterontharders is deze ook geschikt voor het gebruik van Broxo blocks, zoutblokken van 2,3 kg wat het bijvullen van ontkalkingszout wel heel makkelijk maakt. Traditionele zouttabletten zijn natuurlijk ook bruikbaar.

Eenvoudige installatie

De installatie van de Morava duplex is eenvoudig, een handige doe het zelver heeft de installatie in een middagje klaar. Een professional zal na twee uur zijn koffers al weer pakken.

Twee ionenwisselaars

De Morava duplex waterontkalker heeft twee onthardingscilinders van 3 liter. Deze twee cilinders werken parallel (tegelijkertijd). Iedere cilinder kan zo'n 838 liter water ontharden (bij 10 dH) waarna deze automatisch geregenereerd wordt. Doordat dit een duplex waterontharder is ben je altijd verzekerd van zacht water. Tijdens het regenereren van een van de cilinders is de andere onthardingscilinder altijd actief. Per regeneratie, die zo'n 15 minuten duurt, wordt 300 gram onthardingszout en 18 liter water gebruikt. Het zoutverbruik is normaal, het waterverbruik tijdens regeneratie is iets boven gemiddeld.

Onthardingszout

De Delta Morava duplex accepteert alle vormen van onthardingszout. Zo kan je de bekende grote korrels gebruiken zoals de Broxo Broxo 6-15, maar evengoed kunnen de bekende tabletten (Broxetten), kussentjes maar ook de Broxo block, de zoutblokken van 2,3 kg gebruikt worden.

Opvallend aan de Morava waterontharder is de kantelbare klep waarin het onthardingszout zit. Bij het navullen van het onthardingszout trek je de klep open en kan je eenvoudig het ontkalkingszout toevoegen. Met Broxo blocks gaat dit nog makkelijker. Maximaal kunnen vier van deze zoutblokken geplaatst worden.

Geen elektriciteit, geen knopjes

De Morava werkt op waterdruk een elektrische steker zal je dus tevergeefs zoeken. Na de installatie hoeft niets meer ingesteld of bijgesteld te worden. Op de waterontharder bevinden zich geen knopjes. Zout en een beetje liefde is het enige wat de Morava nodig heeft.

Specificaties

De vermelde prijs is een indicatie en is in de meeste gevallen de prijs voor alleen de ontharder. Bij sommige leveranciers is dit echter een "compleet geïnstalleerd" prijs. Informeer bij de leverancier naar de exacte prijs, voorwaarden, garantie en eventuele bijkomende kosten.

fabrikant - leverancierDelta
modelMorava
prijs 1675 euro[1]
werking op basis vanionenwisselaar
zoutverbruik per jaar 56,7 kg
hoogte46,0 cm
diepte49 cm
breedte47 cm
zoutvat inhoud25 kg
zoutvat droog/nat
los zoutvat
regenereren volume gestuurdja
regenereren volume uitgesteldnee
regenereren tijd gestuurdnee
resthardheid instelling in ontharderja
bypass in ontharderja
chloor module nee
gewicht kg
gewicht in gebruik kg
aantal ionenwisselaars2
duplex parallel ja
ionenwisselaar inhoud 3 liter
capaciteit 6 dH 2795 liter
capaciteit 7 dH 2395 liter
capaciteit 8 dH 2095 liter
capaciteit 9 dH 1860 liter
capaciteit 10 dH 1676 liter
capaciteit 11 dH 1525 liter
capaciteit 12 dH 1395 liter
capaciteit 13 dH 1290 liter
capaciteit 14 dH 1195 liter
capaciteit 15 dH 1115 liter
capaciteit 16 dH 1050 liter
capaciteit 17 dH 985 liter
regeneratie zoutverbruik 0.6 kg
regeneratie waterverbruik 36 liter
regeneratie tijd 30 minuten
regeneratie richting upflow
doorstroomsnelheid max 50 liter/min
doorstroomsnelheid bij -1 bar liter/min
waterdruk minimaal 1 bar
waterdruk maximaal 8 bar
waterleidingaansluiting diameter3/4 inch

De hierboven getoonde specificaties zijn met aandacht verzameld, meestal op basis van door de fabrikant of leverancier gepubliceerde gegevens. Wij kunnen niet instaan op de juistheid van deze gegevens, vandaar onze disclaimer. Controleer de specificaties voor aanschaf met uw leverancier.

* geen opgave fabrikant

[1] De prijzen op deze site worden sporadisch door ons bijgewerkt of als we een correctie van een bezoeker ontvangen. In alle gevallen hebben we de prijs op het internet gevonden of heeft de fabrikant ons dit schriftelijk verstrekt. Of deze prijs in- of exclusief installatie, verzendkosten, benodigde installatie materialen en/of andere producten/diensten betreft verschilt per leverancier. Daarom moet u de prijzen als een grove indicatie zien.

De vermelde capaciteit in dit overzicht is de capaciteit bij 10 dH het referentiepunt, de capaciteit bij andere hardheden zijn vanaf dit referentiepunt berekend. Bij een zeer beperkt aantal modellen is door de fabrikant de capaciteit bij bepaalde hardheden gespecificeerd die iets afwijken als dat je dit zou bereken op basis van de capaciteit bij 10 dH. In dat geval wijken de hierboven vermeldde capaciteiten iets af van de werkelijkheid.


Offerte service

Wilt u een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >test-review