Delta Escalda review test

delta escalda waterontharder
Escalda waterontharder van Delta

De Delta Escalda is een waterontharder die ook verkocht wordt onder de naam Delta Simplex. Het is een simplex waterontharder met een onthardingscilinder (ionenwisselaar) van drie liter. De waterontharder werkt op waterdruk, elektriciteit heb je dus niet nodig. Door de kleine ionenwisselaar is ondanks de zeer kleine omvang van het apparaat toch nog ruimte voor 15 kg onthardingszout en dat is in vergelijking met andere ontharders met deze afmetingen zeer veel.

De kleine inhoud van de ionenwisselaar van drie liter is normaal gesproken een nadeel omdat dan relatief vaak geregenereerd moet worden. Omdat dit een simplex waterontharder is op basis van waterdruk is dit nadeel niet van toepassing.

Net zoals alle andere simplex waterontharders die op waterdruk werken leveren zij tijdens het regenereren geen zacht water, dat vinden wij een nadeel. Dit wordt enigszins gecompenseerd door zijn korte regeneratie tijd van maar 15 minuten.

Beperking

Zoals je hierboven kan lezen zal de Escalda, net zoals alle andere simplex waterontharders, geen onthard water leveren tijdens het regenereren. Dat is logisch wat een simplex waterontharder heeft maar één ionenwisselaar (onthardingscilinder).

Bij simplex waterontharders die op elektriciteit werken wordt dit regeneratiemoment verschoven naar de nacht waardoor je er praktisch gezien geen last van hebt. Dat introduceert echter een ander nadeel en dat is dat de meeste modellen meer zout gebruiken dan strikt noodzakelijk omdat de zogenaamde reservecapaciteit niet volledig wordt benut.

De simplex waterontharder die op waterdruk werkt kent geen onnodig zoutverbruik maar heeft het nadeel dat, juist als water verbruikt wordt, op een gegeven moment het regenereren wordt gestart en dan hard water uit de kraan stroomt.

Het is dus kiezen tussen twee nadelen. Omdat wij onder geen enkele conditie hard water willen hebben, gaat onze voorkeur naar simplex waterontharders die op elektriciteit werken.

Heb je een voorkeur voor een waterontharder die op waterdruk werkt, kies dan voor een duplex waterontharder op waterdruk. Die levert altijd zacht water. Doordat deze twee ionenwisselaars heeft is deze natuurlijk wel wat duurder dan de simplex versies. Bij Delta zijn dat deze modellen

We hebben een uitgebreid artikel geschreven met de voor- en nadelen van de simplex waterontharder op waterdruk en verschaft je praktische informatie.

Voordelen

  • lekker compact
  • ecologisch: werkt op waterdruk dus zonder elektriciteit
  • verbruikt weinig onthardingszout
  • korte regeneratietijd
  • relatief grote inhoud zoutvoorraad
  • niet duur

Nadelen

  • tijdens regenereren geen zacht water (dit gebeurd altijd tijdens watergebruik dus niet in de nacht)
  • kleine ionenwisselaar, regenereert daardoor wat vaker

Kleine ionenwisselaar

Van alle waterontharders die we tot nu hebben beoordeeld heeft de Escalda de kleinste ionenwisselaar. Hij heeft een inhoud van maar drie liter. Hierdoor kan het apparaat wel lekker compact blijven.

Een kleine ionenwisselaar zal sneller moeten regenereren. Bij een hardheid van 10 dH / 18 fH (wat niet heel hard water is) zal de Escalda reeds na zo'n 800 liter leidingwater onthard te hebben moeten gaan regenereren. Bij een huisgezin van vier personen is dat eens binnen de twee dagen. Bij een huisgezin van twee personen is dat eens per vier dagen.

Normaal gesproken zijn regeneratie intervaltijden van vier dagen of minder niet gunstig. Wij hebben een voorkeur voor een regeneratie intervaltijd van zo'n 6 a 7 dagen. Maar dat geldt alleen voor de simplex waterontharders die op elektriciteit werken. Die verspillen bij korte intervaltijden relatief veel zout.

Bij waterontharders die echter op waterdruk werken, zowel simplex als duplex modellen, is geen sprake van verspilling. Dat komt omdat deze geen reservecapaciteit hebben die maar ten dele wordt gebruikt. Zodra een waterontharder die op waterdruk werkt een bepaald aantal liters water heeft onthard zal deze meteen gaan regenereren waardoor deze geen onnodig zout verspilt.

Eenmalige instelling

Alleen bij de installatie van de Delta Escalda wordt éénmalig de waterhardheid van het leidingwater ingesteld. Vanaf dat moment gaat alles automatisch en hoef je niets meer in te stellen. Mechanisch wordt de hoeveelheid onthard water gemeten en zal, afhankelijk van de water hardheid instelling, automatisch gaan regenereren. Tijdens het regenereren wordt waterdruk gebruikt voor het open en dichtzetten van kleppen.

Regeneratiezout

Bij deze waterontharder heb je alle vrijheid in de keuze van onthardingszout. Je kan grote zoutkorrels gebruiken zoals Broxo 6-15, onthardingszout tabletten (Broxetten) of kussentjes.

Aansluiten

De Delta Escalda laat zich makkelijk aansluiten, de in- en uitstroom aansluitingen laten zich makkelijk keren. Daardoor kunnen de leidingen aan de rechterzijde, aan de achterzijde of aan de linkerzijde aangesloten worden. Bij waterontharders worden voor particulieren vaak 3/4" buitendraads waterleiding aansluitingen gebruikt.

Specificaties

De vermelde prijs is een indicatie en is in de meeste gevallen de prijs voor alleen de ontharder. Bij sommige leveranciers is dit echter een "compleet geïnstalleerd" prijs. Informeer bij de leverancier naar de exacte prijs, voorwaarden, garantie en eventuele bijkomende kosten.

fabrikant - leverancierDelta
modelEscalda
prijs 1483 euro[1]
werking op basis vanionenwisselaar
zoutverbruik per jaar 56,6 kg
hoogte48,0 cm
diepte53,8 cm
breedte24,1 cm
zoutvat inhoud15 kg
zoutvat droog/nat
los zoutvat
regenereren volume gestuurdja
regenereren volume uitgesteldnee
regenereren tijd gestuurdnee
resthardheid instelling in ontharderja
bypass in ontharderja
chloor module nee
gewicht kg
gewicht in gebruik kg
aantal ionenwisselaars1
ionenwisselaar inhoud 3 liter
capaciteit 6 dH 1400 liter
capaciteit 7 dH 1200 liter
capaciteit 8 dH 1050 liter
capaciteit 9 dH 935 liter
capaciteit 10 dH 840 liter
capaciteit 11 dH 765 liter
capaciteit 12 dH 700 liter
capaciteit 13 dH 645 liter
capaciteit 14 dH 600 liter
capaciteit 15 dH 560 liter
capaciteit 16 dH 525 liter
capaciteit 17 dH 495 liter
regeneratie zoutverbruik 0.3 kg
regeneratie waterverbruik 18 liter
regeneratie tijd 15 minuten
regeneratie richting upflow
doorstroomsnelheid max liter/min
doorstroomsnelheid bij -1 bar 25 liter/min
waterdruk minimaal 1 bar
waterdruk maximaal 8 bar
waterleidingaansluiting diameter3/4 inch

De hierboven getoonde specificaties zijn met aandacht verzameld, meestal op basis van door de fabrikant of leverancier gepubliceerde gegevens. Wij kunnen niet instaan op de juistheid van deze gegevens, vandaar onze disclaimer. Controleer de specificaties voor aanschaf met uw leverancier.

* geen opgave fabrikant

[1] De prijzen op deze site worden sporadisch door ons bijgewerkt of als we een correctie van een bezoeker ontvangen. In alle gevallen hebben we de prijs op het internet gevonden of heeft de fabrikant ons dit schriftelijk verstrekt. Of deze prijs in- of exclusief installatie, verzendkosten, benodigde installatie materialen en/of andere producten/diensten betreft verschilt per leverancier. Daarom moet u de prijzen als een grove indicatie zien.

De vermelde capaciteit in dit overzicht is de capaciteit bij 10 dH het referentiepunt, de capaciteit bij andere hardheden zijn vanaf dit referentiepunt berekend. Bij een zeer beperkt aantal modellen is door de fabrikant de capaciteit bij bepaalde hardheden gespecificeerd die iets afwijken als dat je dit zou bereken op basis van de capaciteit bij 10 dH. In dat geval wijken de hierboven vermeldde capaciteiten iets af van de werkelijkheid.


Offerte service

Wilt u een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >test-review