Boshuis Combilux Plus 150 review test

boshuis combilux 150 waterontharder
Combilux 150 waterontharder van Boshuis

De Combilux Plus 150 is een compact model simplex waterontharder. Deze waterontharder heeft geen 230 Volt nodig omdat de gebruik gemaakt wordt van de Cappers SCA-19 besturing die op batterijen werkt.

Eén ionenwisselaar maar toch altijd zacht water

De Combilux Plus 150 is uitgevoerd met één ionenwisselaar (onthardingscilinder) waar kalk en magnesium uit het harde leidingwater wordt gehaald. Doordat hij maar één onthardingscilinder heeft is ook zo lekker compact. In de onthardingscilinder zitten hele kleine kunststof korrels die kalk uit het water halen. Wanneer ionenwisselaar vol met kalk zit zal geheel automatisch dit kalk verwijderd worden in de regeneratiecyclus. Dit vindt afhankelijk van het waterverbruik om de paar dagen plaats (instelbaar maar standaard in de nacht). Tijdens het regenereren wordt een beetje van het onthardingszout opgelost in de zouttank en wordt dit door de ionenwisselaar geleid naar het riool en neemt onderweg het kalk en magnesium mee. Tijdens dit proces levert de waterontharder tijdelijk hard leidingwater.

Zoutvat en ionenwisselaar gecombineerd

De naam Combilux Plus 150 zegt het al, hij combineert in één apparaat de ionenwisselaar en het zoutvat. Dat maakt hem lekker compact. Mocht deze waterontharder toch te groot zijn dan is een technisch gelijk apparaat beschikbaar waarbij de ionenwisselaar en het zoutvat apart geleverd worden die een paar meter uit elkaar kunnen staan. Dat is de Boshuis Combilux Duo Plus 150.

Installatie Boshuis Combilux Plus 150

Een waterontharder installeren is niet heel complex. Simpel gesteld wordt direct na de watermeter de waterleiding doorgezaagd en wordt, denkbeeldig, de waterontharder er tussen geplaatst. Dit wordt normaal gesproken gedaan met flexibele slangen van 50 a 100 cm. Maar als het niet uitkomt kunnen die leidingen ook naar een andere ruimte worden geleid zoals de bijkeuken, garage, waar dan de Combilux Plus 150 wordt geplaatst. Daar ter plekke moet wel een rioolleiding beschikbaar zijn of worden aangebracht. Deze afvoer wordt gebruikt voor het zoute water waarin het kalk zit na een regeneratie.

Normaal gesproken zal de leverancier het apparaat voor je installeren en vraagt daar ongeveer 200 euro voor. Ben je handig met waterleidingen dan kan je dat op een zaterdagmiddag voor elkaar krijgen.

Instellen Combilux Plus 150 na installatie

Zodra de waterontharder is geïnstalleerd moeten op de besturingseenheid het klokje ingesteld worden maar ook de hardheid van het leidingwater. Eventueel kan het regeneratiemoment van twee uur in de nacht aangepast worden. Zodra dat klaar is moet je eenmalig via een knopje het regenereren starten en daarna kan heb je in je hele huis zacht water.

Resthardheid regelaar

Prettig op de Combilux Plus 150 is de resthardheid instelling die standaard geleverd wordt. Vanuit de fabriek staat deze ingesteld op totale ontharding. Dan wordt er water geleverd met een hardheid van 0 dH, dus totaal zonder kalk en magnesium. Wil je toch een beetje kalk en magnesium in het water dan kan je met een schroevendraaier dit eenvoudig aanpassen. De uiteindelijke hardheid zal je moeten meten met een water hardheid testset die voor ongeveer 20 euro te koop zijn.

Specificaties

De vermelde prijs is een indicatie en is in de meeste gevallen de prijs voor alleen de ontharder. Bij sommige leveranciers is dit echter een "compleet geïnstalleerd" prijs. Informeer bij de leverancier naar de exacte prijs, voorwaarden, garantie en eventuele bijkomende kosten.

fabrikant - leverancierBoshuis
modelCombilux plus 150
prijs 1445 euro[1]
werking op basis vanionenwisselaar
zoutverbruik per jaar 88 kg
hoogte61,0 cm
diepte45 cm
breedte26 cm
zoutvat inhoud kg
zoutvat droog/nat
los zoutvatnee
regenereren volume gestuurd
regenereren volume uitgesteldja
regenereren tijd gestuurd
resthardheid instelling in ontharderja
bypass in ontharderja
chloor module nee
gewicht kg
gewicht in gebruik kg
aantal ionenwisselaars1
ionenwisselaar inhoud *
capaciteit 6 dH 3000 liter
capaciteit 7 dH 2570 liter
capaciteit 8 dH 2250 liter
capaciteit 9 dH 2000 liter
capaciteit 10 dH 1800 liter
capaciteit 11 dH 1635 liter
capaciteit 12 dH 1500 liter
capaciteit 13 dH 1385 liter
capaciteit 14 dH 1285 liter
capaciteit 15 dH 1200 liter
capaciteit 16 dH 1125 liter
capaciteit 17 dH 1060 liter
regeneratie zoutverbruik 1 kg
regeneratie waterverbruik liter
regeneratie tijd minuten
regeneratie richting
doorstroomsnelheid max 35 liter/min
doorstroomsnelheid bij -1 bar liter/min
waterdruk minimaal 1,4 bar
waterdruk maximaal 8,5 bar
waterleidingaansluiting diameter3/4 inch

De hierboven getoonde specificaties zijn met aandacht verzameld, meestal op basis van door de fabrikant of leverancier gepubliceerde gegevens. Wij kunnen niet instaan op de juistheid van deze gegevens, vandaar onze disclaimer. Controleer de specificaties voor aanschaf met uw leverancier.

* geen opgave fabrikant

[1] De prijzen op deze site worden sporadisch door ons bijgewerkt of als we een correctie van een bezoeker ontvangen. In alle gevallen hebben we de prijs op het internet gevonden of heeft de fabrikant ons dit schriftelijk verstrekt. Of deze prijs in- of exclusief installatie, verzendkosten, benodigde installatie materialen en/of andere producten/diensten betreft verschilt per leverancier. Daarom moet u de prijzen als een grove indicatie zien.

De vermelde capaciteit in dit overzicht is de capaciteit bij 10 dH het referentiepunt, de capaciteit bij andere hardheden zijn vanaf dit referentiepunt berekend. Bij een zeer beperkt aantal modellen is door de fabrikant de capaciteit bij bepaalde hardheden gespecificeerd die iets afwijken als dat je dit zou bereken op basis van de capaciteit bij 10 dH. In dat geval wijken de hierboven vermeldde capaciteiten iets af van de werkelijkheid.


Offerte service

Wilt u een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >test-review