AquaCell review test

aquacell waterontharder
AquaCombi waterontharder model
AquaCell

De firma AquaCombi uit Joure levert een waterontharder die verkocht wordt onder de naam AquaCell.

Opvallende kenmerken zijn dat deze waterontharder op waterdruk werkt en niet op elektriciteit, dat hij beschikt over twee ionenwisselaars die parallel werken. Daarnaast werkt hij met blokken zout in plaats van zout korrels of zout tabletten.

Duplex

De AquaCell waterontharder is van het type "duplex", dat is een waterontharder met twee onthardingscilinders. Feitelijk zijn het twee kleine waterontharders die samengevoegd zijn in één kast.

Waterontharders moeten om de paar dagen geregenereerd worden. Tijdens deze regeneratie wordt het verzamelde kalk wat uit het water is gehaald uit de ionenwisselaar (een soort filter) weggespoeld. Dat kost bij waterontharders zo'n 15 tot 40 minuten. In die tijd wordt het water niet onthard. Dan komt er dus hard water uit je kraan. Vandaar dat de meeste waterontharders met een elektrische timer dit regeneratiemoment uitstellen tot in de nacht wanneer er waarschijnlijk geen water gebruikt wordt.

Bij de AquaCell hebben ze dit anders aangepakt. Men heeft niet één grote maar twee (kleine) waterontharders (feitelijk twee ionenwiselaars) samengevoegd. Normaal gesproken werken ze simultaan, vandaar dat dit type ontharder duplex-parallel wordt genoemd. Deze twee waterontkalkers zijn zodanig op elkaar afgestemd dat als de één aan het regenereren is, de ander gewoon het water kan blijven ontharden.

Een ander voordeel is dat de AquaCell geheel op waterdruk werkt. Het automatisch openen en sluiten van kleppen gebeurd doordat waterdruk gebruikt wordt van de waterleiding. Elektriciteit, zoals gebruikelijk op vrijwel alle andere waterontharders, is dus niet noodzakelijk.

Aquacell regeneratie zoutblok plaatsen
regeneratiezout vervangen gaat kinderlijk eenvoudig bij de AquaCell met blokken zout

Regeneratiezout

Iedere waterontharder moet worden voorzien van onthardingszout. Bij de AquaCell is gekozen voor blokken zout. Dat werkt heel erg prettig, want een blok zout even plaatsen is een stuk makkelijker dan uit een grote zak met zouttabletten, die meestal 25 kg weegt, de zoutvoorraad aan te vullen.

Het plaatsen van een nieuw blok zout gaat erg eenvoudig. Je haalt de doorzichtige klep aan de voorzijde van de waterontharder even weg, plaats nieuwe zoutblokken in het zoutvat en zet de klep weer terug. De doorzichtige klep is heel handig, zonder de klep te hoeven verwijderen kan je zien of het zout bijgevuld moet worden.

Twee uurtjes

De installatie van een AquaCell is niet complex en professionals hebben zo'n klus meestal in zo'n twee uur voor elkaar. Een handige doe-het-zelver bekend met het werken aan waterleidingen kan het overwegen zelf te doen.

Specificaties

De vermelde prijs is een indicatie en is in de meeste gevallen de prijs voor alleen de ontharder. Bij sommige leveranciers is dit echter een "compleet geïnstalleerd" prijs. Informeer bij de leverancier naar de exacte prijs, voorwaarden, garantie en eventuele bijkomende kosten.

fabrikant - leverancierAquaCombi
modelAquaCell
prijs 2099 euro[1]
werking op basis vanionenwisselaar
zoutverbruik per jaar 56,6 kg
hoogte49,0 cm
diepte44 cm
breedte21 cm
zoutvat inhoud8 kg
zoutvat droog/natdroog
los zoutvat
regenereren volume gestuurdja
regenereren volume uitgesteldnee
regenereren tijd gestuurdnee
resthardheid instelling in onthardernee
bypass in onthardernee
chloor module nee
gewicht20 kg
gewicht in gebruik30 kg
aantal ionenwisselaars2
duplex parallel ja
ionenwisselaar inhoud 4 liter
capaciteit 6 dH 2335 liter
capaciteit 7 dH 2000 liter
capaciteit 8 dH 1750 liter
capaciteit 9 dH 1555 liter
capaciteit 10 dH 1400 liter
capaciteit 11 dH 1275 liter
capaciteit 12 dH 1165 liter
capaciteit 13 dH 1075 liter
capaciteit 14 dH 1000 liter
capaciteit 15 dH 935 liter
capaciteit 16 dH 875 liter
capaciteit 17 dH 825 liter
regeneratie zoutverbruik 0.5 kg
regeneratie waterverbruik 17 liter
regeneratie tijd 11 minuten
regeneratie richting upflow
doorstroomsnelheid max 50 liter/min
doorstroomsnelheid bij -1 bar 33 liter/min
waterdruk minimaal 1 bar
waterdruk maximaal 8 bar
waterleidingaansluiting diameter3/4 inch

De hierboven getoonde specificaties zijn met aandacht verzameld, meestal op basis van door de fabrikant of leverancier gepubliceerde gegevens. Wij kunnen niet instaan op de juistheid van deze gegevens, vandaar onze disclaimer. Controleer de specificaties voor aanschaf met uw leverancier.

* geen opgave fabrikant

[1] De prijzen op deze site worden sporadisch door ons bijgewerkt of als we een correctie van een bezoeker ontvangen. In alle gevallen hebben we de prijs op het internet gevonden of heeft de fabrikant ons dit schriftelijk verstrekt. Of deze prijs in- of exclusief installatie, verzendkosten, benodigde installatie materialen en/of andere producten/diensten betreft verschilt per leverancier. Daarom moet u de prijzen als een grove indicatie zien.

De vermelde capaciteit in dit overzicht is de capaciteit bij 10 dH het referentiepunt, de capaciteit bij andere hardheden zijn vanaf dit referentiepunt berekend. Bij een zeer beperkt aantal modellen is door de fabrikant de capaciteit bij bepaalde hardheden gespecificeerd die iets afwijken als dat je dit zou bereken op basis van de capaciteit bij 10 dH. In dat geval wijken de hierboven vermeldde capaciteiten iets af van de werkelijkheid.


Offerte service

Wilt u een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >test-review