logo
logo medium

Dit model wordt, zover ons bekend, niet meer verkocht. De informatie op deze pagina is alleen maar bedoeld als historische informatie.

AmySoft ESM15 review test

amysoft esm15 waterontharder
ESM15 waterontharder van Amysoft

De Amysoft ESM15 is een simplex volumegestuurde waterontharder die op 230 Volt werkt. Hij heeft dus één ionenwisselaar waarin het water onthard wordt. De besturing van de waterontharder houdt bij hoeveel water is onthard en besluit daarmee dat na een aantal dagen water onthard te hebben dat hij in de nacht moet gaan regenereren. De ionenwisselaar heeft een inhoud van 14,7 liter, dat is een flinke inhoud en daardoor kan je heel veel water tussen twee regeneratiecycli laten ontharden.

De Amysoft ESM15 is feitelijk een Ecowater ESM15. Ecowater, waarschijnlijk de grootste waterontharderfabrikant ter wereld, maakt feitelijk deze waterontharder en levert deze aan Amysoft die hem onder eigen naar verkoopt. Dat is op zich een hele normale gang van zaken in deze branche. Er zijn maar een handjevol fabrikanten maar het aantal "merken" is niet bij te houden.

Door de grote ionenwisselaar, die zich in de onthardingscilinder bevindt, heeft de ESM15 een flinke hoogte maar is wel relatief smal. De hoogte is 83,3 cm, de diepte is 43,2 cm en de breedte 32,4 cm.

In het zoutvat kan 50 kg onthardingszout opgeslagen worden en dat is lekker veel voor een waterontharder. Hoe lang je met deze zoutvoorraad kan doen is is afhankelijk van het watergebruik en de hardheid van het water. In het artikel hoeveel onthardingszout gebruikt een waterontharder, kan je een hele goede inschatting maken van het verwachtte zoutverbruik.

Bediening en display

amysoft ESM15 display

Het display van de ESM15 geeft aan voor hoeveel dagen nog regeneratiezout beschikbaar is. Met de knopjes naast het display zijn instellingen te wijzigen van deze waterontharder zoals de hardheid van het leidingwater, het moment dat het regeneratieproces gestart wordt en dergelijke.

De ESM15 werkt op elektriciteit die hij krijgt via een 230 Volt adapter die de netspanning omzet in een ongevaarlijke 24 Volt. De elektrische besturing van registreert het waterverbruik per dag en zal op basis van deze historische gegevens het meest gunstige regeneratiemoment uitrekenen.

Ontsmettingsmodule

ontsmettingsmodule amysoft  waterontharder
ontsmettingsmodule Amysoft waterontharder

Als water lang stil staat in de in de ionenwisselaar zou bacteriegroei kunnen ontstaan. Amysoft heeft in haar nieuwste modellen van de ESM serie standaard een ontsmettingsmodule ingebouwd om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten. Tijdens de regeneratiecyclus wordt een beetje zout water met een lage veilige spanning omgezet in een kleine hoeveelheid chloor. Dit chloor heeft een ontsmettende werking waardoor de onthardingscilinder ontsmet wordt. Later zal het chloor weggespoeld worden samen met het zouten water. Chloor nog zout zal je achteraf proeven, dat is ruimschoots uitgespoeld.

Veiligheden

Deze waterontharder is voorzien van drie beveiligingen die het eventueel overstromen van water tegen gaan. In het zoutvat zitten twee vlotters die onafhankelijk van elkaar de watertoevoer afsluiten tijdens de regeneratiecyclus. Daarnaast heeft de ESM15 ook een overstroom opening aan de zijkant waarop je een slang kan aansluiten die op het riool aangesloten kan worden.

Specificaties

De vermelde prijs is een indicatie en is in de meeste gevallen de prijs voor alleen de ontharder. Bij sommige leveranciers is dit echter een "compleet geïnstalleerd" prijs. Informeer bij de leverancier naar de exacte prijs, voorwaarden, garantie en eventuele bijkomende kosten.

fabrikant - leverancierAmysoft
modelESM15 CE+
prijs 1650 euro[1]
werking op basis vanionenwisselaar
zoutverbruik per jaar 94,3 kg
hoogte83.8 cm
diepte43.2 cm
breedte32.4 cm
zoutvat inhoud41 kg
zoutvat droog/natdroog
los zoutvatnee
regenereren volume gestuurdja
regenereren volume uitgesteldja
regenereren tijd gestuurd*
resthardheid instelling in ontharder*
bypass in ontharder*
chloor module ja
gewicht19 kg
gewicht in gebruik*
aantal ionenwisselaars1
ionenwisselaar inhoud 14.7 liter
capaciteit 6 dH 7000 liter
capaciteit 7 dH 6000 liter
capaciteit 8 dH 5250 liter
capaciteit 9 dH 4665 liter
capaciteit 10 dH 4200 liter
capaciteit 11 dH 3820 liter
capaciteit 12 dH 3500 liter
capaciteit 13 dH 3230 liter
capaciteit 14 dH 3000 liter
capaciteit 15 dH 2800 liter
capaciteit 16 dH 2625 liter
capaciteit 17 dH 2470 liter
regeneratie zoutverbruik 2.5 kg
regeneratie waterverbruik 52 liter
regeneratie tijd 65 minuten
regeneratie richting upflow
doorstroomsnelheid max 25 liter/min
doorstroomsnelheid bij -1 bar *
waterdruk minimaal 1.4 bar
waterdruk maximaal 8.6 bar
waterleidingaansluiting diameter1 inch

* geen opgave fabrikant

[1] De prijzen op deze site worden sporadisch door ons bijgewerkt of als we een correctie van een bezoeker ontvangen. In alle gevallen hebben we de prijs op het internet gevonden of heeft de fabrikant ons dit schriftelijk verstrekt. Of deze prijs in- of exclusief installatie, verzendkosten, benodigde installatie materialen en/of andere producten/diensten betreft verschilt per leverancier. Daarom moet u de prijzen als een grove indicatie zien.

De vermelde capaciteit in dit overzicht is de capaciteit bij 10 dH het referentiepunt, de capaciteit bij andere hardheden zijn vanaf dit referentiepunt berekend. Bij een zeer beperkt aantal modellen is door de fabrikant de capaciteit bij bepaalde hardheden gespecificeerd die iets afwijken als dat je dit zou bereken op basis van de capaciteit bij 10 dH. In dat geval wijken de hierboven vermeldde capaciteiten iets af van de werkelijkheid.

De hierboven getoonde specificaties zijn met aandacht verzameld, meestal op basis van door de fabrikant of leverancier gepubliceerde of aan ons verstrekte gegevens. Wij kunnen niet instaan op de juistheid van deze gegevens, controleer voor aanschaf deze met de leverancier.


Offerte service

Wil je een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Gebruik het reactieformulier.

home­ >test-review >ESM15 CE+ - test review

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie