Steenzout (haliet) nadelen voor waterontharders

steenzout waterontharder zout
steenzout is niet zuiver en bevat ook onoplosbare stoffen

Steenzout is een verschijningsvorm van zout en is in een waterontharder in principe te gebruiken.

Steenzout laat echter veel sediment achter (gruis) die tijdens het onderhoud van de onderkant van het zoutvat verwijderd moet worden. Daarom wordt het meestal niet toegepast.

Bij sommige leveranciers wordt onthardingszout aangeboden wat een stuk goedkoper is dan gebruikelijk. Mogelijk is dit zout "steenzout", dit is zout wat zich bevindt in bepaalde aardlagen en is gevormd doordat zeewater miljoenen jaren geleden verdampte. Op zich is met steenzout niets mis, dat is de basis van het meest verkochte zout. Steenzout is echter niet zuiver en bevat naast "zout" (in dit geval doelen we op NaCl, dus het echte keukenzout) ook andere stoffen waaronder onoplosbare stoffen zoals zand.

Doordat dit zout niet zuiver gemaakt wordt kan flink bespaard worden op kosten. Dat is de reden waarom steenzout goedkoper aangeboden kan worden dan zuiver regeneratiezout voor in waterontharders.

Steenzout wordt vaak toegepast als strooizout om gladheid te bestrijden. Wanneer je onthardingszout wilt kopen controleer dan of dit zout voldoet aan de Europese norm EN- 973B of liefst EN-973A. Zout van Akzo Nobel, die verkocht wordt onder de namen Broxo 6-15, Broxetten of Broxo block voldoen aan deze norm.

Wat zijn de gevolgen als je steenzout gebruikt in waterontharders?

Wanneer je steenzout gebruikt zal de waterontharder nog steeds zacht water kunnen maken alleen zal in het zoutvoorraadvat sneller een residu ontstaan van stoffen die je niet hebt bij gebruik van onthardingszout op basis de Europese EN-973 norm.

Dit houdt in dat je veel vaker dan normaal het zoutvat moet gaan schoonmaken. Dat is een vervelend klusje en daarom wordt steenzout door de meeste niet gebruikt voor waterontharders. In het ergste geval zal de waterontharder een klein beetje beschadigd raken doordat onoplosbare zwevende deeltjes in het zoute water komt en in het apparaat gezogen wordt waardoor bijvoorbeeld een klep niet goed kan sluiten. Doe je zelf een plezier en neem het echte onthardingszout op basis van de EN-973 norm. Het is niet gek veel duurder en je bespaart je een hoop ergernis.


Offerte service

Wilt u een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­