bezoekersvraag

Moet ik nog spoelglans in de vaatwasser doen nu we een waterontharder hebben laten installeren?

Spoelglansmiddel is niet meer (zoveel) nodig als je een waterontharder hebt én deze op 0° dH resthardheid hebt laten instellen.

Spoelglansmiddel bezit een stof waardoor de oppervlaktespanning van het water wordt verlaagd. Hierdoor blijven er geen druppels op het servies liggen maar spreid het water zich uit over een groot oppervlakte (waardoor het sneller kan opdrogen) en/of glijdt het makkelijker van het servies af.

Primair wordt spoelglans gebruikt om water gemakkelijk van het serviesgoed te laten stromen in plaats van dat het als druppeltjes achter blijft. Hierdoor wordt het servies sneller droog en de kans dat je, bij gebruik van niet onthard water, toch nog kalkstrepen ziet wordt verminderd.

Wanneer je een waterontharder hebt en deze hebt in laten stellen met een resthardheid van 0° dH, dus dat alle kalk en magnesium wordt verwijderd, hoef je geen zorgen te maken over kalkvlekken op het serviesgoed in de vaatwasser. Strikt genomen hoef je geen spoelglansmiddel te gebruiken. Echter, zonder spoelglansmiddel zullen druppels water op het serviesgoed blijven liggen en zal het serviesgoed nat uit de vaatwasser komen.

Door te experimenteren met de hoeveelheid spoelglansmiddel per wasbeurt, dat is in te stellen in je vaatwasser, kan je wellicht met minder spoelglansmiddel toch het serviesgoed droog uit de vaatwasser halen. Overigens, geen spoelglansmiddel meer gebruiken maar een theedoek om natte delen van het serviesgoed droog te maken is een goed ecologisch alternatief.

Mocht de waterontkalker zijn ingesteld op een resthardheid waarde van 4° dH of hoger dan is het wel slim om spoelglansmiddel te blijven gebruiken. Je kan wel eens experimenteren om de vaatwasser in te stellen op een lager gebruik van spoelglansmiddel, kijk daarvoor in de handleiding van de vaatwasser.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

Offerte service

Wil je een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.

home­ >bezoekersvragen >spoelglans nog nodig?

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is allen je te informeren.

ik heb het gelezen