Wat is het nadeel van een simplex waterontharder op waterdruk?

delta escalda waterontharder
voorbeeld van een simplex waterontharder op basis van waterdruk: model Escalda van Delta

De meeste waterontharders hebben één onthardingscilinder (ionenwisselaar) en worden daarom simplex waterontharders genoemd. Wanneer de onthardingscilinder verzadigd raakt met kalk wordt hij geregenereerd. Omdat dit type waterontharder maar één onthardingscilinder heeft zal tijdens het regenereren het water niet worden onthard. Een bypass klep wordt automatisch opengezet en tijdens het regenereren krijg je dus geen zacht water.

Wanneer je waterontharder op elektriciteit of batterijen werkt zal dit regeneratiemoment in de nacht plaatsvinden, je hebt er dus geen hinder van. Maar simplex waterontharders die werken op waterdruk hebben geen elektriciteit, hebben dus geen klokje, en zullen direct als dit nodig is gaan regenereren. En laat dat nou altijd overdag zijn als je water nodig hebt! Naar onze mening is dat een groot nadeel en zal onze keus nooit op dit type waterontharder vallen.

Wil je een waterontharder op waterdruk én altijd zacht water hebben kies dan voor de duplex waterontharders op basis van waterdruk.

Nadeel van volumegestuurd direct regenereren bij simplex waterontharders

We kunnen er niet omheen, de onthardingscilinder van een waterontharder raakt langzaam verzadigd met kalk en magnesium die hij uit het harde water heeft gehaald. Op een gegeven moment moet deze kalk en magnesium uit de onthardingscilinder worden verwijderd. Dat is wat tijdens het regenereren gebeurt.

Het moment dat de waterontharder overgaat tot regenereren wordt bepaald door de grootte van de onthardingscilinder, de hardheid van het water en indien beschikbaar de resthardheid instelling.

Een waterontharder die op elektriciteit of batterijen werkt, houdt het verbruikte water bij in het geheugen van de besturingscomputer. Iedere nacht zal die besturingscomputer op basis van historische gegevens berekenen of nog genoeg capaciteit beschikbaar is in de onthardingscilinder om een volle dag zacht water te leveren. Mocht dat niet het geval zijn dan gaat hij geheel automatisch in de nacht daarvoor rond een uur of twee de waterontharder alvast regenereren. Hiermee wordt voorkomen dat midden op de dag dit regenereren plaatsvindt en je daardoor hard water uit je kraan krijgt. Dit kost wel wat extra onthardingszout omdat niet de maximale capaciteit van de onthardingscilinder wordt gebruikt maar dit is de prijs die de eigenaren van simplex waterontharders op elektriciteit of batterijen graag bereid zijn te betalen. Onthardingszout is ook nog eens enorm goedkoop, dus dat zal geen bezwaar zijn.

Bij simplex waterontharders die op waterdruk werken is dit heel anders. Die hebben geen computer die zo'n beslissing kan nemen om midden in de nacht, alvast maar te gaan regenereren. Dit type waterontharder werkt op basis van "volume direct". Dat houdt in dat als een bepaalde grens overschreden is van het volume onthard water, de waterontharder direct overgaat tot regenereren. En daar schuilt het probleem bij simplex waterontharders op basis van waterdruk. Dit punt wordt alleen bereikt als je op dat moment water gebruikt, dus overdag.

Afhankelijk van wat je op dat moment doet zal dit weinig consequenties hebben of juist veel. Ben je aan het douchen dan krijg je voor een deel hard water over je heen, je zal dat merken aan de zeep en de shampoo wat veel minder goed werkt en je op dat moment even meer nodig hebt. Maar daar is goed mee te leven. Is de vaatwasser echter aangezet dan krijgt midden in het programma de vaatwasser hard water. Dat zal ten koste gaan aan het wasresultaat, er is immers dan te weinig zeep beschikbaar. Of als de vaatwasser zijn laatste spoelbeurt uitvoert zullen er kalkstrepen op de vaat achterblijven.

Ook is het vervelend als de wasmachine ineens tijdelijk hard water krijgt voorgeschoteld. Ook dan wordt de was minder goed schoon, je had immers de zeep afgestemd op zacht water, en daardoor met bijvoorbeeld 50% verminderd. Maar met hard water kom je zeepmiddel te kort. Is de wasmachine met de laatste spoelbeurt bezig dan zal het wasgoed stug aanvoelen vanwege de kalk en magnesium in het water. Je had namelijk geen of heel weinig wasverzachter in de wasmachine gedaan, juist vanwege het zachte water.

Je merkt, bij een simplex waterontharder die op waterdruk werkt komt het regeneratiemoment eigenlijk altijd ongelegen. Dat vinden we het grootste nadeel aan dit type waterontharder. De oplossing kan je zoeken in duplex waterontharders op waterdruk, die dus twee ionenwisselaars hebben en altijd zacht water leveren. Alternatieven zijn de simplex waterontharders die werken op 230 Volt of batterijen.


Offerte service

Wilt u een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­