Is een sedimentfilter noodzakelijk bij een waterontharder installatie?

sedimentfilter voor waterontharder
Sedimentfilter voor waterontharder

Veel, maar niet alle leveranciers van waterontharders adviseren een sedimentfilter te installeren tussen de watermeter en de waterontharder.

Een sedimentfilter haalt eventuele vuildeeltjes uit het leidingwater en zal de waterontharder schoner houden. Strikt genomen is deze filter niet noodzakelijk maar mocht in de buurt de waterleidingmaatschappij de leidingen doorspoelen dan ben je blij dat je waterontharder beschermd is met een sedimentfilter.

Realiseer dat je het sedimentfilter minimaal één keer per jaar moet vervangen. Dat is een heel eenvoudig klusje. Hoofdwaterkraan uitzetten, filterhuis losschroeven en het filter vervangen. Een vervangingsfilter kost rond de tien euro.

Sediment zijn vuildeeltjes die naar beneden zakken als het water zou stilstaan. Dat zijn bijvoorbeeld zand, klei- en metaaldeeltjes of afzettingen in de leidingen die loskomen. Wanneer waterleidingen door de waterleidingmaatschappij worden doorgespoten zal zeker vuil loskomen. Een sedimentfilter kan deze vervuiling tegenhouden waardoor de waterontharder schoon blijft. Hierdoor zal de levensduur van een waterontharder worden verlengd en zorgt dat deze minder snel vervuild raakt en dus minder frequent onderhoud nodig heeft.

Door het zwevend sediment kan het harsbed in de ionenwisselaar (onthardingscilinder) en de eventuele aparte filters die zich in de waterontharder bevinden gedeeltelijk verstopt raken. Dit sediment kan ook tussen de kleppen van der waterontharder komen die daarna mogelijk niet meer goed afsluiten.

Wanneer je gebruik maakt van leidingwater van de waterleidingmaatschappij dan is normaal gesproken geen sedimentfilter noodzakelijk, omdat dit heel weinig sediment bevat. Echter, jarenlang kan het water perfect schoon zijn maar bij onderhoud van de waterleidingmaatschappij worden de leidingen doorgespoeld en op dat moment komt vrijwel zeker vuil los wat in je waterontharder terecht komt. Op zo'n moment ben je blij dat je een sedimentfilter hebt laten aanbrengen.

Een sedimentfilter is dus meer een soort verzekering, baat het niet dan schaadt het niet. Voor de kosten hoef je het niet te laten.


Offerte service

Wilt u een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­