Regeneratiezout voor waterontharders wat zijn de verschillen?

broxo 6-15 waterontharder zoutkorrels
Broxo 6-15 onthardingszout wordt geleverd in zakken van 25 kg

Een waterontharder heeft om kalk uit het water te verwijderen onthardingszout nodig. Dit zout wordt opgelost in water en wordt gebruikt tijdens het regenereren.

Tijdens die regeneratie wordt de kalk die achtergebleven is in de ionenwisselaar (een soort filter) verwijderd en met dit zoute water weggespoeld naar het riool. Vandaar dat dit zout ook wel regeneratiezout wordt genoemd. Regeneratiezout is verkrijgbaar in grote korrels, tabletten, kussentjes en blokken.

Chemisch gezien is onthardingszout hetzelfde als keukenzout (met uitzondering van het aan keukenzout toegevoegde anti-klonter middel). Het fijne keukenzout moet je echter niet gebruiken voor je waterontkalker omdat de fijne kristallen van het keukenzout gemakkelijk samenklonteren en een grote 'koek' vormen waardoor de waterontharder niet meer goed functioneert.

Kwaliteitskeurmerk - Europese norm

Zout dat je gebruikt voor een waterontharder moet voldoen aan de EN973 of NEN973 norm. Hierin is de kwaliteit van het zout in beschreven. De EN973 norm kent twee kwaliteiten: de A kwaliteit heeft een zuiverheid van 99,4% en de B-kwaliteit heeft een zuiverheid van 98,5%.

Onthardingszout korrels (Akzo Nobel Broxo 6-15)

broxo 6-15 onthardingszout korrels
Broxo 6-15 onthardingszout korrels bekend van de vaatwasser en waterontharder

De korrels die Akzo Nobel maakt en op de markt brengt onder de naam Broxo 6-15 is het meest gebruikte onthardingszout. Dit zout is onder hoge druk geperst waardoor het niet uit elkaar valt wanneer het in aanraking komt met water en zo voor verstoppingen kan zorgen. De toevoeging 6-15 van Broxo slaat op de korrelgrootte. Het grootste deel van de korrels hebben een korrelgrootte van 6 tot 15 millimeter.

Onthardingszout tabletten (Broxetten)

broxo 6-15 waterontharder zoutkorrels
onthardingszout tabletten (Broxetten)

Een veel gebruikte vorm van het regeneratiezout zijn de tabletten. De vorm is een zeer grote tablet met een doorsnede van zo'n 2,5 cm. De tabletten zijn onder hoge druk samengeperst in de tablet vorm. Akzo Nobel levert deze tabletten onder de naam Broxetten en worden geleverd in zakken van 25 kg.

Onthardingszout blokken

aquacell aquacombi zoutblokken 4kg regeneratiezout
waterontharder zoutblokken 4 kg voor Aquacell van Aquacombi waterontharders

Een aantal waterontharders zoals de Aquacell gebruiken zoutblokken in plaats van zout tabletten. Deze zoutblokken zijn gemakkelijk te vervangen en wegen 4 kg per stuk.

Broxo Block regeneratiezout

broxo block 2,5 kg regeneratiezout
Broxo block waterontharder zoutblokken van 2,5 kg

Akzo Nobel levert met haar Broxo Block makkelijk te hanteren onthardingszout in de vorm van blokken van 2,5 kg voor waterontharders. Ze zijn verpakt in een doos met vier stuks en wegen dus samen 10 kg. Een aantal waterontharders, onder andere de Delta Morava, kan gebruik maken van deze handige blokken. Deze Broxo Block kan gebruikt worden als alternatief voor waterontharders die met blokken van 4 kg werken zoals de AquaCell waterontharders van AquaCombi. Deze zoutblokken zijn 38% kleiner dan de 4 kg blokken en zal je daarom wat sneller moeten vervangen maar het levert je wel een kostenbesparing op.


Offerte service

Wilt u een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


aanpassing/controle: 20230920

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­