bezoekersvraag

Hoewel wij een waterontharder hebben gaat op ons Nespresso apparaat toch het lampje branden dat we hem moeten ontkalken. Dat is vreemd, de waterontharder haalt toch alle kalk uit het water? Is soms onze waterontharder kapot?

Vals alarm! Er is niets aan de hand. Het Nespresso apparaat meet geen kalk maar zet stomweg het ontkalkingslampje na een aantal honderd kopjes geurende koffie aan, ook al is geen spatje kalk in het apparaat te vinden. Negeren en lekker genieten is het devies.

Dat is inderdaad vreemd, maar wees gerust er is niets aan de hand*, de waterontharder werkt goed en die haalt al het kalk uit het water. De reden dat het Nespresso apparaat toch met het lampje verzoekt om ontkalkt te worden heeft niets met kalk te maken. Het Nespresso apparaat meet hoeveel kopjes Nespresso je hebt gezet en zet daarna het ontkalkingslampje aan. Het apparaat meet dus niet de hoeveelheid kalkaanslag (dat zou heel erg complex zijn) maar geeft dus stomweg een seintje na een x aantal gezette kopjes Nespresso.

Het Nespresso apparaat weet dus helemaal niet dat je een waterontharder hebt en al dan niet kalk zich heeft opgehoopt. Geloof ons, in het Nespresso apparaat zit dus geen kalk*. Je kan die ontkalkingsindicator dus gewoon negeren en heerlijke Nespresso kopjes zetten.

Ik blijf het vervelend vinden dat het kalklampje brandt, hoe krijgen we dat uit?

Nespresso apparaat
Nespresso ontkalken ondanks waterontharder?

Als je echt dat kalkledje uit wilt krijgen, nogmaals daar is geen enkele technische noodzaak voor, dan kan je dat doen door de stappen van de ontkalkingsprocedure strikt uit te voeren maar geen ontkalker te gebruiken. Het Nespresso apparaat denkt dan dat je hem ontkalkt hebt maar in werkelijkheid gebruik je alleen maar onthard kraanwater.

  • zoek de handleiding van het Nespresso apparaat
  • volg exact dezelfde stappen zoals omschreven staat in de handleiding voor de ontkalkingsprocedure
  • op een cruciaal punt ga je het Nespresso apparaat misleiden: als de instructie beschrijft om de ontkalker in het water reservoir te doen, dan doe je dit niet!
  • je moet, nadat je geen ontkalker in het waterreservoir hebt gedaan, wel exact volgens de instructie een bepaalde hoeveelheid water in het waterreservoir doen.
  • volg alle andere stappen op de voet inclusief de noodzakelijke spoelbeurten.

Pas als je de hele ontkalkingsprocedure hebt uitgevoerd (nogmaals: zonder gebruik te maken van ontkalker!) gaat het kalklampje uit. O ja, over een paar maanden gaat natuurlijk het kalklampje weer branden. Dan moet je dit trucje dus weer uitvoeren tenzij je inmiddels het kalklampje kan accepteren.

* met 99,5% zekerheid is er niets aan de hand met de waterontharder. Maar natuurlijk zou de waterontharder niet meer goed kunnen werken en heb je inderdaad last van hard water. Wil je weten of je waterontharder nog steeds onthard water levert dan zal je dit moeten meten. Denk ook even aan de resthardheid instelling wellicht staat deze verkeerd ingesteld.


Offerte service

Wilt u een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >bezoekersvragen