Wat is de milieubelasting van waterontharders die werken met onthardingszout?
Waterontharders die werken op basis van een ionenwisselaar en regeneratiezout gebruiken, hebben voor het milieu zowel voor- als nadelen.
Nog afgezien van de productie en transport van de waterontharder zelf, zal wekelijks de waterontharder geregenereerd worden. Hierbij wordt onthardingszout of regeneratiezout gebruikt. Dit wordt opgelost in water en vervolgens door de onthardingscilinder geleid waarbij het natrium van het zout achterblijft. De chloor, kalk en magnesium gaan verbindingen aan die samen met het spoelwater worden geloosd op het riool.
Niet alleen moet het zout eerst gedolven worden en daarna worden gezuiverd, het wordt verpakt in kunststof zakken en wordt uiteindelijk naar u vervoerd. Dat kost allemaal energie en belast dus het milieu.
Ook voordelen
Gelukkig zijn er ook vele voordelen te benoemen. Zo hoef je veel minder zeep te gebruiken, het milieu maar ook de waterzuivering wordt hierdoor minder belast. Daarnaast wordt veel minder zeep geproduceerd en getransporteerd te worden.
Het gebruik van agressieve kalkverwijderingsproducten is niet meer nodig. Hierdoor wordt de productie en vervoerd beperkt en de restproducten vormen geen belasting meer voor de waterzuivering.
Het grootste voordeel wordt echter behaald bij het verwarmen van water in de (keuken)boiler, koffiezetapparaat, waterkoker, vaatwasser, wasmachine en condensatieketel. Tijdens het verwarmen van hard water komt kalk en magnesium vrij en slaat neer op de verwarmde oppervlakten en vormt daar een laag ketelsteen. Dit ketelsteen heeft de vervelende eigenschap dat dit de warmte goed isoleert. De warmte van het verwarmingselement of het gas wordt dus gedeeltelijk tegengehouden. Daardoor is meer energie nodig om water op te warmen.
Hoe dikker de laag ketelsteen wordt hoe hoger het isolerend vermogen en nog meer energie verloren gaat. Aangezien enorm veel energie nodig is voor het opwarmen van water gaat er dus ook veel energie verloren wanneer je geen maatregelen neemt tegen de kalk afzettingen.
Naast het primaire energieverlies hiervoor beschreven zullen de meeste apparaten waarin water elektrisch wordt verwarmd sneller defect gaan doordat het verwarmingselement, vanwege de enorme laag kalk, te heet wordt en doorbrandt. Vaak wordt dan, weliswaar onnodig, het gehele apparaat vervangen wat natuurlijk enorm milieu belastend is.
Energiebalans
Het gebruik van een waterontharder met zout heeft dus zowel voordelen als nadelen op het milieu. Of de balans positief of negatief doorslaat op het milieu weten we niet. Dat is veel te complex om uit te rekenen. Ons technische gevoel, wat ons maar zelden in de steek laat, zegt dat het milieu gebaat is bij het gebruik van een waterontharder.
Nieuwe onthardingstechnieken
Waterontharding op basis van ionenuitwisseling is natuurlijk niet de enige techniek om de gevolgen van hard water tegen te gaan. We staan daarom open voor nieuwe ontwikkelingen en zijn vooral geïnteresseerd in technieken die het milieu minder belasten. Zo zouden de technieken op basis van magnetisme of elektrische inductie een prachtig alternatief zijn die niet alleen goedkoper maar ook het milieu nauwelijks belasten. Wij zijn echter niet overtuigd van de werking van deze technieken. Een ecologisch interessant product is SoluCalc die met koolzuurgas het kalk "oplost".
Offerte service
Wilt u een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie