lezersvraag

In brochures en websites van waterontharderfabrikanten zien we vaak de claim dat zij het zoutverbruik van hun waterontharders drastisch hebben teruggebracht met wel 50% en daarmee suggereren dat ze de beste waterontharder maken. Kloppen deze claims?

Een fabrikant van waterontharders is natuurlijk reuze trots op zijn apparaten en zal niet nalaten deze in superlatieven aan te prijzen. Natuurlijk wordt hier en daar wel eens een beetje overdreven maar dat valt wel mee. Hetgeen wordt geschreven klopt doorgaans wel alleen er zit een verschil tussen wat men opschrijft en wat je denkt te lezen (en men hoopt dat je dat niet door hebt). Anders is het bij leveranciers, we zien regelmatig pertinente fouten of overdrijvingen.

Wat je vaak leest is dat men het zoutverbruik heeft teruggebracht met 50% ten opzichte van traditionele waterontharders. Het cruciale woord hierin is "traditioneel". Men bedoelt daarmee ouderwetse waterontharders die regenereren op basis van tijd. Regenereren op basis van tijd wordt veel toegepast bij ontharden van water bij industriële processen maar voor gebruik in huis is dit een verspillende techniek. De waterontharders die men tegenwoordig aan particulieren levert werken op basis van volume of volume uitgesteld*. Deze technieken gaan veel zuiniger om met onthardingszout en dat kan inderdaad ten opzichte van de zeer oude waterontharders tot wel 50% tot 75% zout besparen.

Tussen de waterontharders onderling zijn er nog steeds verschillen in zoutverbruik maar daar wordt doorgaans niet op gedoeld bij die claims. Realiseer dat regeneratiezout enorm goedkoop is en al zal een waterontharder 75% zout besparen ten opzichte van andere modellen dan zijn de extra kosten meestal niet groot genoeg om het grote prijsverschil te overbruggen. We hebben een overzicht gemaakt van het zoutgebruik van waterontharders. Daar kan je zien dat er nog steeds verschillen zijn maar die vallen ten opzichte van elkaar mee.

*Nog steeds worden (gelukkig beperkt) aan particulieren waterontharders aangeboden die alleen maar op basis van tijd regenereren. Een verspillende techniek. Zie het overzicht van waterontharders die alleen op basis van tijd regenereren.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

Offerte service

Wil je een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.

home­ >bezoekersvragen >claims zoutverbruik waterontharders

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is allen je te informeren.

ik heb het gelezen