Installatie waterontharder - waterontkalker

installatie waterontharder bypass
bypass kranen voor een waterontharder

Het installeren van een waterontharder of waterontkalker is niet complex. Verwacht dat dit binnen zo'n twee uur afgerond kan zijn. Natuurlijk zou een loodgieter dit werk kunnen uitvoeren maar het lijkt slimmer om de leverancier van de waterontharder dit uit te laten voeren die door zijn ervaring alle fijne kneepjes weet. Ook zal de leverancier de middelen hebben om de waterhardheid te meten wat nodig is om de waterontkalker in te stellen. De kosten voor de basis installatie liggen op zo'n 200 euro. Overigens, een handige doe-het-zelver kan een waterontharder zelf installeren.

Bypass

Hoewel de meeste waterontharders zelf achter in de waterontharder een bypass hebben is het slim om daarnaast bypass kranen in de waterleiding te laten installeren. Hierdoor kan je het water omleiden langs de waterontharder als je deze wilt verwijderen voor reparatie, onderhoud of bij een verhuizing.

Terugstroombeveiliging

terugstroombeveiliging type ca
terugstroombeveiliging type CA

Hoewel je waterontharder ook zonder goed functioneert, eisen waterleidingmaatschappijen dat een waterontharder met ionenwisselaar altijd met een terugstroombeveiliging type CA wordt aangesloten op het waterleidingnet. De kosten bedragen zo'n honderd euro.

Hard water tappunten voor de tuin

Zacht water is heerlijk in huis maar waarom zou je de tuin sproeien met onthard water? Het is daarom slim om minimaal een buitenkraan aan te laten sluiten voor de waterontharder. Sterker nog, plantjes groeien minder goed op onthard water vanwege het natrium.

Hard water tappunt in huis

Sommige mensen vinden onthard water niet lekker, of voor diegene die te maken hebben met een verhoogde bloeddruk is het af te raden om onthard water te gebruiken vanwege een hoger natrium gehalte. In die gevallen is het slim om het tappunt in de keuken aan te sluiten voor de waterontharder of kan overwogen worden een tweede kraan aan te laten brengen in de keuken die onverhard water levert.

Afvoer met lucht opening

afvoer waterontharder luchtopening
afvoer waterontharder

Iedere waterontharder heeft een afvoerslang voor het water wat bij de regeneratie is gebruikt. Daarnaast is er ook een slang die op de overloop aangesloten wordt. Deze afvoerslangen mogen niet in een afvoerpijp gestoken worden of rechtstreeks worden aangesloten op het riool. Het zou dan mogelijk zijn dat de waterontharder in contact komt met vuil water waardoor, via de waterontharder, mogelijk het drinkwater besmet kan raken. Daarom adviseren waterleidingmaatschappijen én ook de fabrikanten van waterontharders zelf, dat de afvoerslang op het riool aangesloten moet worden met een speciale adapter die minimaal twee en liefst 4 cm luchtopening heeft tussen het uiteinde van de afvoerslangen en de rioolpijp (in het Engels 'air gap' genoemd). Hiervoor zijn speciale adapters te koop.

Sifon

Hoewel sommige installateurs het liever achterwege laten, is het sterk te adviseren om de afvoerslangen van de waterontharder aan te sluiten op het riool via een sifon. Het voorkomt dat riooldampen de waterontharder kunnen binnendringen en het levert een extra barrière op voor bacteriën die een uitstapje willen maken van de riolering naar de waterontharder.

Waterontharder boven rioolniveau

De waterontharder heeft twee afvoeren. De afvoerslang die het zoute water waarin kalk opgelost is na het regenereren afvoert staat onder druk. Daarom kan die zo nodig twee meter omhoog geleid worden naar een rioolaansluiting.

Een waterontharder heeft echter ook een "overloop". Tijdens het regenereren wordt water in het zoutvat gepompt. Als alles goed gaat zal de besturing van de waterontharder maar een paar liter in het zoutvat laten stromen. Mocht er technisch wat defect raken in de besturing of in de kleppen dan kan het water in het zoutvat blijven stijgen. Uiteindelijk zal het water bovenuit de waterontharder overstromen.

overloop waterontharder
overloop waterontharder

Om overstromingen te voorkomen zijn er twee extra veiligheidsmaatregelen getroffen in iedere waterontharder. Ten eerste heeft het zoutvat een vlotter vergelijkbaar met een toilet. Als het water te ver stijgt zal de vlotter omhoog komen en daarmee wordt de toevoer van water naar het zoutvat geblokkeerd. Maar ook dat mechanisme kan falen. Daarom heeft iedere waterontharder ook een overloopaansluiting.

Neem geen risico en laat deze overloop ook aansluiten op het riool. Het enige nadeel van deze overloop afvoer is dat deze niet onder druk staat en altijd met afschot (naar beneden lopend) aangesloten moet worden op het riool. Als je gebruik wil maken van die extra veiligheid zal de waterontharder boven het rioolniveau geplaatst moeten worden waardoor het overloop water vanzelf het riool in loopt. Een geruststellende gedachte als je op vakantie bent.

Sedimentfilter

Hoewel niet strikt noodzakelijk maar je kan overwegen om een sedimentfilter te laten installeren. Reken op zo'n vijftig euro aan extra kosten. Deze filter wordt geplaatst tussen de waterinvoer van de waterleidingmaatschappij en de waterontharder. De sedimentfilter filtert de eventuele grove vuildeeltjes uit het water en beschermd daarmee de waterontharder. Lees meer in het artikel over het nut van een sedimentfilter.


Offerte service

Wilt u een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­