Hoe kan je waterhardheid meten van leidingwater?

waterhardheid meetstaafjes

Wanneer je een waterontharder overweegt te kopen zal je mogelijk willen weten hoe hard het water nu is. Hoe kan je dit meten? Het kan ook zijn dat je na de installatie van de waterontharder de waterhardheid wilt weten om daarmee de werking van de waterontkalker te testen. Je kan de waterhardheid ook willen meten omdat je niet wil dat het water te zacht is omdat een waterhardheid onder de 4 dH ter discussie staat. De vraag is, hoe kan je de waterhardheid eigenlijk testen?

Waterhardheid testen kan gebeuren op grove en een redelijke nauwkeurige methode, we behandelen beide methodes.

Grove waterhardheid meting

Voor het meten van de hardheid zijn teststrips te koop. Je houdt deze even in het te meten water en daarna kijk je naar de verkleuring van een aantal vakjes. Ieder vakje staat voor een bepaalde hardheid. Deze geeft dan aan de waterhardheid aan voor 7, 10, 15, 20, 25 of 30 dH. Deze teststrips zijn ongeveer 1 euro per stuk en kan je bijvoorbeeld bij Conrad.nl kopen. Deze teststrips zijn in Nederland niet goed bruikbaar omdat het water in Nederland vrijwel overal een hardheid heeft tussen de 8 en 12 dH. In België ligt dat anders omdat op een heel aantal plekken veel harder water wordt geleverd.

waterhardheid meting set

Nauwkeurigere water hardheid meting

Wil je nauwkeuriger de waterhardheid meten dan zijn waterhardheid meetsetjes met een indicator vloeistof een betere keuze. In de meeste setjes zit een klein transparant buisje en een klein flesje met een indicatorvloeistof.

Eerst vul je het buisje met een heel klein beetje water (tot een bepaald streepje in het buisje). Daarna laat je één druppel van de indicatorvloeistof in het buisje vallen. Daarna moet de indicatorvloeistof goed gemengd worden met het water. Dit doe je door met het buisje ronddraaiende bewegingen te maken tot je ziet dat de indicatorvloeistof geheel is opgelost. Het water heeft dan door die indicatorvloeistof een bepaalde kleur gekregen, bijvoorbeeld roze of rood (afhankelijk van de fabrikant). Door steeds één druppel toe te voegen aan het water en steeds weer de indicatorvloeistof goed te mengen zal op een gegeven moment de kleur omslaan naar bijvoorbeeld blauw of groen.

Het aantal druppels wat je in het buisje hebt gedruppeld geeft dan aan wat de hardheid van het water is. Meestal is dit per druppel één Duitse hardheid. Als bij de eerste druppel de vloeistof meteen al de blauwe of groene kleur aanneemt geeft dit aan dat de hardheid onder de 1 dH ligt (afhankelijk van de gekochte testset).

Heb je acht druppels in het water laten vallen en toen pas de kleur omsloeg dan is de waterhardheid dus acht Duitse hardheden.

Inwoners van België moeten deze waarde omrekenen naar Franse hardheden door de waarde met 1,79 te vermenigvuldigen.

Waterhardheid nauwkeurig meten met Conrad testset

Conrad.nl verkoopt een waterhardheid meetsetje dat nog nauwkeuriger werkt. Daar is iedere druppel reagens gelijk aan 0,5 dH. Heb je 15 druppels reagens in het te testen water gedaan en daarna sloeg de kleur om dan heeft het water een hardheid van 15 x 0,5 = 7,5 dH. Het setje kan je tientallen keren gebruiken en kost nog geen tien euro.

Hardheid meting test set met één of twee flesjes

De meeste testsetjes voor het meten van de hardheid van het water gebruiken één flesje indicatorvloeistof. Op zich werkt dat goed, wil je echter nauwkeuriger meten koop dan een testsetje met twee flesjes. Eerst gebruik je vloeistof "A" en daarna titreer je vloeistof "B" er in. Meestal is de nauwkeurigheid van dit soort setjes 0,5 dH. Een voorbeeld van zo'n testset vindt je hier.

Waterhardheid testset overzicht


Offerte service

Wilt u een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­