Duo-model waterontharders

duo model waterontharder
Duo model waterontharder heeft een laboratorium uitstraling (model: Duo volume 10 van Waterluxe)

Bij het kiezen van een waterontharder zal je in eerste instantie naar het uiterlijk en de prijs kijken. Het zal je opvallen dat waterontharders te koop zijn die mooi gestileerd zijn of die juist een industriële uitstraling hebben (een eufemisme van een rommelige uitstraling).

In dit artikel gaan we in op de voor- en nadelen van een duo-model waterontharder. Wil je dat ook weten van een compact-model lees dan dit artikel. Welke uitvoering je ook kiest (compact- of duo-model) de apparaten zijn technisch 100% aan elkaar gelijk en maken dus beiden evengoed het water zacht.

Duo - met z'n tweeën dus

Een waterontharder bestaat uit drie belangrijke onderdelen. Het hart wordt gevormd door de ionenwisselaar die daadwerkelijk het kalk uit het water verwijderd (de blauwe cilinder). Bovenop de ionenwisselaar zit de besturing (de zwarte kop met scherm en knopjes) die verantwoordelijk is voor het bepalen van het regeneratiemoment. Het derde onderdeel is de zoutbak, en kunststof bak waarin het onthardingszout zit.

Bij een compact-model waterontharder zitten deze onderdelen in één behuizing. Maar bij het duo-model is het zoutvat gescheiden van de ionenwisselaar en de besturing. Met een klein slangetje is de onthardingscilinder met het zoutvat verbonden. Dat slangetje kan meestal een afstand overbruggen van een aantal meter.

Een duo-model waterontharder zal niet iedereen een even fraaie uitstraling vinden en daarom worden duo-modellen meestal gekozen als ze uit het zicht staan, zoals in de meterkast, meterput of garage.

Overigens zijn er duo-model waterontharders die wel een nette uitstraling hebben, zoals de TwinTec XL1, Twintec XL2, Delta Duplex duet, Delta Mosela, Ecowater ESM 42 en Halutec DPS 500.

Zoutvoorraad

Een groot voordeel van het duo-model is dat hij over een groot zoutvat beschikt. Daar kan zoveel onthardingszout in dat aanvullen maar eens per half jaar noodzakelijk is.

Bij een compact-model waterontharder, de naam zegt het al, wordt de omvang zo klein mogelijk gehouden en heeft daarom minder ruimte voor het regeneratiezout. Daarom zal je bij het compact-model wat vaker het zout moeten bijvullen. Overigens, denk niet dat ieder compact model ook klein is. Het compacte is een relatief begrip en gerelateerd aan de inhoud van de ionenwisselaar. Sommige compact modellen zijn zo groot als een kind van zes.

Goedkoper

Bij een compact-model moet naast de waterontharder zelf ook nog een "mooie verpakking" gemaakt worden. Dat is bij het duo-model niet nodig. Daarom is een duo-model vaak net wat goedkoper dan het compact-model. Een verschil van zo'n honderd euro is gebruikelijk.

Onderhoud

Het is verstandig om waterontharders eens per twee jaar een onderhoudsbeurt te geven. De belangrijkste activiteit is dan om het zoutvat eens flink schoon te maken. Bij een duo-model is dat relatief eenvoudig. Je koppelt het slangetje van het zoutvat af en daarna breng je hem bijvoorbeeld naar de douche om eens een flinke schrobbeurt te geven waarna je hem makkelijk kan afspoelen.

Bij een compact-model is dit niet mogelijk. Dit komt omdat een compact-model veel zwaarder is en ook met slangen vast zit die niet even snel af te koppelen zijn.

Rommelig en stoffig

Een duo-model waterontharder ziet er wat rommelig uit. Het laat zich niet makkelijk afstoffen. Staat een waterontharder in het zicht, zoals in de bijkeuken of onder een open trap dan wordt vaak gekozen voor een compact-model vanwege het fraaie uiterlijk.

Ruimte

Omdat een duo-model uit twee onderdelen bestaat zijn de afzonderlijke onderdelen vaak kleiner van formaat dat een compact-model als geheel. Daarom zal bij ruimtegebrek in een meterkast soms een duo-model nog net wel passen en een compact-model net niet.

Voordelen

  • Door de scheiding van onthardingscilinder en zoutvat kan vaak de waterontharder toch in een kleine ruimte zoals de meterkast weggewerkt worden omdat de twee onderdelen relatief klein zijn ten opzichte van het compact model.
  • Het zoutvat is meestal ruim bemeten en kan meer onthardingszout bevatten dan het compact model.
  • Het zoutvat is heel eenvoudig los te koppelen en kan daardoor eenvoudiger schoongemaakt worden.
  • Goedkoper in aanschaf.

Nadelen

  • De onthardingscilinder is hoog en smal en daardoor wat instabiel en is het verstandig deze aan de muur te verankeren.
  • Een onthardingscilinder met daarboven op de besturingscomputer laat zich minder makkelijk stof afnemen dan een compact model waar je even snel een doekje over een vlak oppervlakte haalt.
  • Ziet er wat rommeliger uit door de zichtbare leidingen.

Overzicht duo-model waterontharders

In ons overzicht van duo-modellen tref je bijna alle waterontharders aan die in ons land te koop zijn en kan je doorklikken voor een testrapport, prijs en specificaties.

Wil je de voor- en nadelen lezen van een compact-model waterontharder lezen, klik dan op deze link.


Offerte service

Wilt u een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­