Verschillen compact en duo modellen waterontharders

Wanneer je overweegt een waterontharder te gaan kopen zal je een aantal keuzes moeten maken. Is het slim om een waterontharder te kopen met één of twee ionenwisselaars (onthardingscilinders) ook wel simplex of duplex waterontharders genoemd. Daarnaast zal je een keuze moeten maken voor de capaciteit / inhoud van de ionenwisselaar maar ook zal je moeten kiezen tussen een 'compact' of 'duo model' waterontharder. Hieronder leggen we de verschillen uit en hun specifieke voor- en nadelen.

Compact model

compact model waterontharder
Compact model waterontharder (model: combilux plus 100 van Boshuis)

Bij het "compact model" waterontharder is de ionenwisselaar (onthardingscilinder) en zoutvat gecombineerd in één behuizing. Doordat de inhoud van het zoutvat meestal bescheiden is gehouden is de totale omvang van de waterontharder beperkt. De meeste compact modellen hebben een breedte en diepte die vrijwel overeenkomen met een krat bier. De hoogte wordt bij de compact modellen bepaald door de hoogte (inhoud) van de onthardingscilinder.

De kleinste modellen, bruikbaar voor zo'n vier personen zijn ongeveer 65 cm hoog. Modellen voor 6 a 7 personen hebben vaak een hoogte rond de 100 cm. Een compact model is meestal fraai afgewerkt en is geen onooglijk apparaat waardoor deze niet verborgen hoeft te worden in een kast. Doordat het apparaat gladde oppervlaktes heeft is deze gemakkelijk af te stoffen of met een nat doekje schoon te maken.

Voordelen

 • Mooi afgewerkt apparaat wat uit één geheel bestaat.
 • Buitenkant bestaat uit een glad oppervlak is dus gemakkelijk af te stoffen of af te nemen met een vochtige doek.

Nadelen

 • Duurder in aanschaf.
 • Zoutvat is lastiger schoon te maken omdat je ook te maken hebt met het gewicht van de onthardingscilinder.
 • Zoutvat heeft, zeker bij de modellen die geschikt zijn voor 4 personen een klein zoutvat waardoor je wat vaker onthardingszout moet bijvullen

Duo (gescheiden) model

duo model waterontharder
Duo model waterontharder (model: Duo volume 10 van Waterluxe)

Dit type waterontharder bestaat uit twee delen, de ionenwisselaar (onthardingscilinder) en een aparte bak waarin het onthardingszout opgeslagen is. Dit model heeft een aantal voor- en nadelen.

Voordelen

 • Door de scheiding van onthardingscilinder en zoutvat kan vaak de waterontharder toch in een kleine ruimte zoals de meterkast weggewerkt worden omdat de twee onderdelen relatief klein zijn ten opzichte van het compact model.
 • Het zoutvat is meestal ruim bemeten en kan meer onthardingszout bevatten dan het compact model.
 • Het zoutvat is heel eenvoudig los te koppelen en kan daardoor eenvoudiger schoongemaakt worden.
 • Goedkoper in aanschaf.

Nadelen

 • De onthardingscilinder is hoog en smal en daardoor instabiel en is het verstandig deze aan de muur te verankeren.
 • Een onthardingscilinder met daarboven op de besturingscomputer laat zich minder gemakkelijk kuisen dan een compact model waar je even snel een doekje over een vlak oppervlakte haalt.
 • Ziet er wat rommeliger uit door de zichtbare leidingen.

Welk model onthardt het water het best?

De toegepaste techniek in de compact en duo modellen is identiek. Je koopt dus feitelijk dezelfde waterontharder alleen is de vormgeving anders. Beide modellen ontharden het water dus evengoed.

Overzicht compact en duo-modellen waterontharders

In ons overzicht van compact modellen of duo-modellen tref je zo'n beetje alle waterontharders aan die in Nederland en België te koop zijn en kan je doorklikken voor een testrapport, de prijs en specificaties.


Offerte service

Wilt u een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­