Onthardingscapaciteit of grootte waterontharder
Wanneer je een waterontharder wilt kopen zal je uit vele modellen een keuze moeten maken. Naar onze mening is de "onthardingscapaciteit" ook wel de "grootte" van de waterontharder genoemd, het eerste criterium om uit het enorme aanbod een selectie te maken.
De onthardingscapaciteit, technici spreken over uitwisselingscapaciteit, is een waarde die aangeeft hoeveel kalk uit het harde leidingwater verzamelt kan worden door de waterontharder voordat hij verzadigd is en pas na het regenereren, waarbij het verzamelde kalk afvoert op het riool, weer aan de slag kan gaan met zijn onthardende werking.
Een hoge of lage capaciteit is niet goed of slecht, de capaciteit moet bij jouw waterverbruik en hardheid van het leidingwater "passen".
Overigens, verwar dit aspect "capaciteit" niet met de maximale doorstroomsnelheid (in liters per minuut) van een waterontharder, dat is een heel andere eigenschap.
Hoe lang doe je met een pak hagelslag?
Waarom vertellen we je in dit artikel niet in één simpele zin wat nou de "capaciteit" inhoudt? Dat doen we omdat de meeste lezers totaal niets aan dat antwoord hebben. Het is een vrij abstracte grootheid (gebruikelijk is om het uit te drukken in "dh.liters") die voor de meeste moeilijk te vertalen is naar hun persoonlijke situatie. Je zou graag willen lezen: de capaciteit van waterontharder model "x" is zes dagen of als je dit wil, "y" liters onthard water. Maar zo simpel ligt het niet.
Precies hetzelfde aspect geldt voor haast ieder "gebruiksartikel" zoals shampoo, wasmiddel, inktcartridges, pindakaas of chocoladekorrels. Hoeveel dagen kan je doen met een pak hagelslag van 400 gram? Tja, dat ligt er aan... Hoeveel mensen eten er van? Hoe vaak kiezen ze voor de chocoladekorrels als beleg en hoe dik beleggen ze? Pas als je dit weet kan je een heldere uitspraak doen in de trant van "dit pak korrels is goed voor 18 ontbijt sessies". Zo is dat ook met waterontharders.
Leveranciers geven het zelf aan
Dat de "capaciteit" een belangrijk criterium is voor de keuze van het model waterontharder zal je terugzien op websites van waterontharder leveranciers die meerdere modellen aanbieden. Ze leggen dan een relatie tussen het aantal bewoners of nauwkeuriger, het waterverbruik per jaar, en welk model dan het best daar bij past.
Ze gaan hierbij een beetje kort door de bocht omdat ze meestal de hardheid van jouw leidingwater niet in dit advies meenemen maar uitgaan van bepaalde hardheid. Want die hardheid heeft een flinke invloed op de gewenste capaciteit van de waterontharder. Maar goed, het is een eerste indicatie, en als je in gesprek bent met een leverancier zal deze, als het goed is, wel alle aspecten meenemen in het advies voor een bepaalde capaciteit waterontharder.
Onthardingscapaciteit
Een waterontharder haalt kalk uit het leidingwater. Dat kalk blijft achter in de ionenwisselaar. Op een gegeven moment is zoveel kalk uit het water gehaald dat de ionenwisselaar verzadigd is en niet meer kan ontharden (vergelijkbaar met een filter die vol zit).
Dan is het moment aangebroken om het verzamelde kalk te laten verwijderen. Dat gebeurt geheel automatisch tijdens het regenereren. Hierbij wordt zout water door de ionenwisselaar gespoeld die, simpel uitgelegd, de kalk meeneemt en afvoert op het riool. Na het regenereren kan de waterontharder weer zijn taak verrichten en opnieuw kalk uit het water verwijderen.
De capaciteit van een waterontharder geeft aan hoeveel kalk uit het water gehaald en verzameld kan worden totdat deze verzadigd is en opnieuw moet gaan regenereren.
Relatie met inhoud ionenwisselaar
De capaciteit van een waterontharder heeft een directe relatie met het volume van kunstharskorrels van de ionenwisselaar. Hoe groter het volume van de kunstharskorrels in de ionenwisselaar, hoe langer het duurt voordat de ionenwisselaar verzadigd is met kalk (en hoe duurder en groter de waterontharder is).
In de praktijk zal de regeneratie interval tijd bepaald worden door de capaciteit van de ontharder. Die intervaltijd is het aantal dagen tussen twee opeenvolgende regeneratie momenten. Die intervaltijd moet niet te kort maar ook weer niet te lang zijn. Onze voorkeur gaat uit naar een regeneratie intervaltijd van zo'n zes dagen.
Wanneer je een bepaalde intervaltijd wil nastreven zal je, in jouw specifieke situatie, rekening houdend met het watergebruik per dag, de hardheid van jouw leidingwater en een eventuele resthardheid instelling, voor een waterontharder moeten kiezen met een capaciteit die zorgt dat dit een regeneratie intervaltijd oplevert die je wenst. Onze waterontharder kieswijzer helpt je dit uit te rekenen.
Wanneer die intervaltijd wat korter of wat langer is, zal je nog steeds kunnen genieten van heerlijk zacht water, maar kan er sprake zijn van een niet optimale situatie of heb je mogelijk een te grote waterontharder gekocht wat zonde is van je geld. Lees hier meer over in het artikel waarbij we ingaan op de optimale regeneratie intervaltijd.
Wat is het niet?
Voor de duidelijkheid benadrukken we dat de onthardingscapaciteit, in principe, niets te maken heeft hoe goed een waterontharder in staat is om kalk uit het leidingwater te halen, alsof de ene ontharder wel al de kalk er uit zou halen en de andere een stuk minder. Een paar zeer kleine waterontharders uitgezonderd, zijn alle waterontharders in staat om al de kalk uit je leidingwater te halen.
Hoe wordt de capaciteit van een waterontharder uitgedrukt?
Er zijn vele manieren om de onthardingscapaciteit van een waterontharder uit te drukken. Een veel gebruikte grootheid in Nederland is dH.liter. Spreek deze grootheid uit als "Duitse hardheden liters".
Deze grootheid is het product (vermenigvuldiging) van het aantal te verwijderen Duitse hardheden uit jouw leidingwater maal het aantal liters wat onthard kan worden tot de ionenwisselaar verzadigd is.
In Nederland drukken we de hardheid van het leidingwater, dus de hoeveelheid kalk per volume, uit in °dH (graden Duitse hardheden). In water van 0° dH bevindt zich geen kalk. In water van 1° dH zit er per liter water een bepaalde hoeveelheid kalk. In water van 2° dH zit twee keer zoveel kalk als in 1° dH, de hardheid schaal is dus lineair.
Wanneer een waterontharder bijvoorbeeld een capaciteit heeft van 24000 dH.liter, dan is hij in staat om 24000 liter water met 1 dH te verlagen. Heb je leidingwater van 12 dH dan kan zo'n waterontharder voor 24000 liter water de waterhardheid terugbrengen van 12 naar 11 dH. Maar je kan ook schijven dat deze waterontharder 12000 liter water met 2 dH kan ontharden (bijvoorbeeld van 12 dH naar 10 dH). Immers, 12000 liter x 2 dH = 24000 dH.liter. Normaal gesproken zal je al de kalk en magnesium uit het leidingwater willen halen. Hoeveel water dam onthard kan worden is met een eenvoudige rekensom te bepalen.
Stel dat je leidingwater een hardheid heeft van 12° dH en totaal wilt ontharden, dus terugbrengen naar 0° dH, dan kan je met deze waterontharder 24000 / 12 = 2000 liter leidingwater ontharden. Immers 12 dH x 2000 liter = 24000 dH.liter.
Stel dat je er voor kiest om een resthardheid te hebben van 4 dH, dan kan je 24000 / (12° dH - 4° dH) = 24000 / 8 = 3000 liter water ontharden.
Eenvoudiger
Omdat de grootheid dH.liter voor velen zo lastig is, kiezen leveranciers er vaak voor om de capaciteit uit te drukken in liters water bij een bepaalde hardheid. Meestal kiest men dan 10 dH. Als in een dergelijke situatie de capaciteit 2800 liter is bij 10 dH maar je hebt leidingwater van 11 dH dan kan je de capaciteit uitrekenen door eerst de capaciteit om te rekenen naar een capaciteit zoals deze bij 1 dH zou zijn. Zo is een capaciteit van 2800 liter bij 10 dH hetzelfde als 28000 liter bij 1 dH (immers 2800x10dH=28000 dH.liter en 28000x1dH=28000 dH.liter). Daarna kan je deze capaciteit omrekenen naar 11 dH (of iedere andere waarde). Dat wordt dan 28000 dH.liter / 11 = 2545 liter, bij 12 dH is dat 28000 / 12 = 2333 liter, of 9 dH is dat 28000 / 9 = 3111 liter, etcetera.
Offerte service
Wilt u een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie