Wat houdt een bypass kraan of klep in bij een waterontharder en wanneer gebruik je die?
Een bypass is een ander woord voor omleiding. Bij een waterontharder zal een bypass, indien dit gewenst is, zorgen dat het water niet door de waterontharder stroomt maar dat deze wordt omgeleid. Hierdoor zal het water niet onthard worden en stroomt hard water uit de kranen.
Waar tref je een bypass aan?
Bij een waterontharder installatie kan je een tot wel drie plaatsen een bypass aantreffen. Met enige creativiteit tellen we er zelfs vier.
- In de besturingseenheid op de ionenwisselaar.
- Achterop de waterontharder.
- Bij de onderbreking van de bestaande waterleiding t.b.v. de waterontharder.
- Bij de resthardheid regelaar.
Bypass in de besturingseenheid op de ionenwisselaar
Deze bypass heeft tot doel je water te kunnen leveren ondanks dat de waterontharder tijdelijk het water niet kan ontharden omdat op dat moment een regeneratie cyclus plaatsvindt. Zonder deze bypass zou je tijdens het regenereren geen water uit de kraan stromen.
Iedere waterontharder heeft bovenop de ionenwisselaar een constructie waarin zich kleppen bevinden. Deze worden gebruikt om water op de juiste manier te laten stromen tijdens het normale gebruik en de regeneratie cyclus. Vooral tijdens het regenereren moet regelmatig het water op verschillende manieren en richtingen door de waterontharder geleid worden.
Tijden normaal gebruik stroomt het water van de waterleidingmaatschappij door de ionenwisselaar en wordt daarna beschikbaar gesteld voor gebruik in je huis. Tijdens het regenereren zal zout water door de ionenwisselaar stromen en afgevoerd worden naar het riool. Op dat moment is het niet gewenst dat het water van de waterleidingmaatschappij ook door de ionenwisselaar stoomt. Het zal niet alleen het zoute water verdunnen maar ook meteen afgevoerd worden op het riool en nooit je kraan bereiken.
Een kraan waar geen water uit stroomt is ongewenst. Daarom wordt tijdens de regeneratie cyclus automatisch het water omgeleid door de (interne) bypass. Tijdelijk komt dan onbehandeld water uit de kraan. Bij de meeste waterontharders gebeurt deze regeneratie om twee uur in de nacht dus de kans dat je onthard water uit de kraan krijgt is gering. Omdat deze bypass zich binnen de constructie van de waterontharder bevindt is hij aan het oog onttrokken, maar iedere waterontharder heeft deze bypass.
Bypass achterop de waterontharder
Deze bypass heeft tot doel te zorgen voor een ononderbroken watervoorziening op het moment dat de waterontharder tijdelijk verwijderd is bijvoorbeeld voor onderhoud of reparatie. Ook wordt deze bypass gebruikt als u tijdelijk onbehandeld dus hard water uit de kraan wil laten stromen.
Hoewel deze bypass bij sommige fabrikanten optioneel wordt aangeboden, wordt vrijwel iedere waterontharder voorzien van een bypass kraan, of kranen, direct achterop de waterontharder. Deze bypass bevindt zich precies op de plek waar de waterleidingen aangesloten dienen te worden op de waterontharder. Deze bypass is een soort verlengstuk die op de waterleiding aansluitingen geplaatst kan worden van de waterontharder.
Soms is de bypass uitgevoerd met twee kranen (een voor de aanvoer en een voor de retourleiding) die een kwart slag gedraaid dienen te worden. Andere hebben één kraan of hendel. North Star en nog sommige andere fabrikanten leveren een bypass die bediend moet worden door een hendel uit te trekken of in te duwen. Deze zijn tevens voorzien een resthardheid regelaar.
Deze bypass gebruik je als je tijdelijk geen onthard water wilt hebben, bijvoorbeeld tijdens het sproeien van de tuin, het schoonspuiten van het tuinpad, het bijvullen van de cv-installatie of als de waterontharder gerepareerd moet worden en moet worden verwijderd.
CV vullen met water
Sommige fabrikanten van cv-ketels, bekend hierom is Nefit, stellen als eis dat het water wat gebruikt wordt om de cv-installatie te vullen niet onthard mag zijn. In zo'n geval wordt de bypass kraan tijdelijk opengezet.
Tuin sproeien
De tuin besproeien (maar ook de kamerplanten water geven) kan je beter niet met onthard water doen omdat dit een verhoogd natriumgehalte heeft. Dit waterontharder voegt namelijk natrium toe aan het ontharde water. Dat is nou eenmaal het mechanisme van de waterontharder, kalk er uit, natrium er in. Daarom wordt meestal bij de installatie van een waterontharder de "buitenkraan" rechtstreeks aangesloten op de oorspronkelijke waterleiding waardoor deze "hard" water levert. Mocht de buitenkraan aangesloten zijn op de waterontharder dan is het heel slim om de bypass kranen om te zetten voordat de tuin wordt besproeid. Dat vinden de tuinplanten prettiger en wordt niet onnodig onthardingszout gebruikt.
Onderhoud - reparatie
De bypass kraan wordt gebruikt tijdens onderhoud en/of reparatie aan de waterontharder. Nadat de bypass kraan in de bypass stand is gezet kan de waterontharder ontkoppeld worden waardoor onderhoud eenvoudig uitgevoerd kan worden. Dit zal ook gebeuren als, maar dat gebeurt maar zelden, een reparatie niet ter plekke uitgevoerd kan worden en het apparaat mee moet naar de leverancier of fabrikant.
Bij de resthardheid instelknop
De meeste waterontharders zijn voorzien van een resthardheid regelaar. Feitelijk is dit ook een bypass alleen wordt hier maar een heel klein beetje onbehandeld water omgeleid en gemengd met het ontharde water uit de waterontharder. De resthardheid regelaar bevindt zich soms op de bypass achterop de waterontharder en anders is het een onderdeel van de kleppenconstructie die zich bovenop de ionenwisselaar bevindt. Sommige waterontharders hebben geen geïntegreerde resthardheid regelaar. In die gevallen kan gekozen worden voor een externe resthardheid regelaar die meestal gecombineerd wordt met een bypass voor de bestaande waterleiding (zie onder).
Bypass in de bestaande waterleiding
Vaak wordt tijdens de installatie van de waterontharder in de bestaande waterleiding bypass kranen of kranenset aangebracht. Deze bypass bestaat dan meestal uit drie kranen.
Twee kranen die de aanvoer en retour leiding kunnen dichtzetten en een derde kraan die het water vanuit het waterleidingnet laat doorstromen in je leidingen. Dit type bypass is meestal uitgevoerd met drie losse kogel kragen die zich gemakkelijk en snel laten bedienen.
Bypass in de bestaande waterleiding met resthardheid mengventiel
Soms wordt een bypass kraancombinatie gebruikt. De bypass bestaat dan uit twee kranen en heeft vaak ook een resthardheid mengventiel. Dit is een goed alternatief als je gebruik wil maken van een resthardheid instelling maar de waterontharder niet een mengventiel heeft.
Offerte service
Wilt u een aantal op maat gesneden aanbiedingen ontvangen van waterontharders? Klik dan hier.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie