AmySoft ESM9 review test

amysoft esm9 waterontharder
ESM9 waterontharder van Amysoft

De Amysoft ESM9 is een water ontharder van het type "simplex volumegestuurd met 230 Volt aansluiting". Dit is het kleinste model van Amysoft.Het hart van deze waterontharder, de onthardingscilinder ook wel ionenwisselaar genoemd, heeft een inhoud van 9,9 liter. Deze is in staat om na iedere regeneratie 2800 liter hard water van 10 dH te ontharden (bij harder water is dit minder, bij zachter water juist meer).

De Amysoft ESM9 wordt ook verkocht onder de naam Ecowater ESM9. Het is namelijk Ecowater die deze waterontharder maakt en is een van de grootste fabrikanten van waterontharders ter wereld. De Ecowater ESM9 wordt in Nederland door Amysoft verkocht onder hun eigen naam, vandaar de naam Amysoft ESM9.

De ESM9 kan haast overal geplaatst worden vanwege zijn kleine afmetingen. De hoogte is 55,2 cm, de diepte 43 cm en de breedte 32,5 cm.

Het zoutvat waarin het regeneratiezout zit heeft een voorraad van 20 kg, hierin kunnen de zout tabletten of kussentjes gedaan worden. Ondanks zijn kleine afmetingen kan daar dus haast een hele zak in van 25 kg. Daar kan je heel veel weken je water mee ontharden. Hoe lang is natuurlijk afhankelijk van het watergebruik en de hardheid van het water maar een kwartaal lang zacht water op één vulling van 20 kg onthardingszout is een aardige richtlijn.

Bediening en display

amysoft esm9 display

De ESM9 is voorzien van een display en geeft aan hoeveel zout nog beschikbaar is en drukt dit uit in een aantal dagen. Naast het display zitten vier toetsen en daarmee kan je in samenwerking met het display de ESM9 instellen. Zo stel je de hardheid van het leidingwater in, het moment dat het regeneratieproces gestart wordt en dergelijke.

Deze waterontharder werkt op elektriciteit die hij betrekt uit een kleine steker/adapter die de netspanning omzet in een veilige 24 Volt. Mocht de elektriciteit uitvallen dan worden de instellingen voor maximaal drie dagen onthouden.

De elektrische besturing van deze ESM9 meet het waterverbruik per dag en zal zelf beslissen wanneer het beste moment is om te regenereren.

Ontsmettingsmodule

ontsmettingsmodule amysoft  waterontharder
ontsmettingsmodule Amysoft waterontharder

Hoewel de kans klein is maar in de ionenwisselaar zou bacteriegroei kunnen ontstaan. Om alle risico's uit te sluiten heeft AmySoft haar ESM serie waterontharders sinds 2015 voorzien van een ontsmettingsmodule. Hierbij wordt tijdens de regeneratiecyclus een beetje zout water onder lage, veilige, spanning gebracht waardoor een kleine hoeveelheid chloor ontstaat. Dit chloor heeft een ontsmettende werking waardoor de onthardingscilinder ontsmet wordt.

We twijfelen of dit nou heel noodzakelijk is. Fabrikanten van waterontharders over de hele wereld hebben sinds de jaren zestig miljoenen waterontharders verkocht allen zonder een ontsmettingsmodule. Als bacteriegroei een potentieel gevaar zou zijn dan was allang ingegrepen. Maar aan de andere kant, baat het niet, dan schaadt het niet. Dit chloorwater wordt, net als het regeneratiezout wat gebruikt wordt tijdens het regeneratieproces, netjes weggespoeld naar het riool. Het chloor en zout komt dus niet in het leidingwater terecht.

Veiligheden

Deze waterontharder is voorzien van drie beveiligingen die het eventueel overstromen van water tegen gaan. In het zoutvat zitten twee vlotters die onafhankelijk van elkaar de watertoevoer afsluiten tijdens de regeneratiecyclus. Daarnaast heeft de ESM9 ook een overstroom opening aan de zijkant waarop je een slang kan aansluiten die op het riool aangesloten kan worden.

Specificaties

De vermelde prijs is een indicatie en is in de meeste gevallen de prijs voor alleen de ontharder. Bij sommige leveranciers is dit echter een "compleet geïnstalleerd" prijs. Informeer bij de leverancier naar de exacte prijs, voorwaarden, garantie en eventuele bijkomende kosten.

fabrikant - leverancierAmysoft
modelESM9 CE+
prijs 1500 euro[1]
werking op basis vanionenwisselaar
zoutverbruik per jaar 84,1 kg
hoogte55,2 cm
diepte46,3 cm
breedte32,5 cm
zoutvat inhoud20 kg
zoutvat droog/natdroog
los zoutvatnee
regenereren volume gestuurdja
regenereren volume uitgesteldja
regenereren tijd gestuurd*
resthardheid instelling in ontharder*
bypass in ontharder*
chloor module ja
gewicht17 kg
gewicht in gebruik*
aantal ionenwisselaars1
ionenwisselaar inhoud 9.9 liter
capaciteit 6 dH 4710 liter
capaciteit 7 dH 4035 liter
capaciteit 8 dH 3530 liter
capaciteit 9 dH 3140 liter
capaciteit 10 dH 2825 liter
capaciteit 11 dH 2570 liter
capaciteit 12 dH 2355 liter
capaciteit 13 dH 2175 liter
capaciteit 14 dH 2020 liter
capaciteit 15 dH 1885 liter
capaciteit 16 dH 1765 liter
capaciteit 17 dH 1660 liter
regeneratie zoutverbruik 1.5 kg
regeneratie waterverbruik 45 liter
regeneratie tijd 45 minuten
regeneratie richting upflow
doorstroomsnelheid max 20 liter/min
doorstroomsnelheid bij -1 bar *
waterdruk minimaal 1,4 bar
waterdruk maximaal 8,6 bar
waterleidingaansluiting diameter1 inch

* geen opgave fabrikant

[1] De prijzen op deze site worden sporadisch door ons bijgewerkt of als we een correctie van een bezoeker ontvangen. In alle gevallen hebben we de prijs op het internet gevonden of heeft de fabrikant ons dit schriftelijk verstrekt. Of deze prijs in- of exclusief installatie, verzendkosten, benodigde installatie materialen en/of andere producten/diensten betreft verschilt per leverancier. Daarom moet u de prijzen als een grove indicatie zien.

De vermelde capaciteit in dit overzicht is de capaciteit bij 10 dH het referentiepunt, de capaciteit bij andere hardheden zijn vanaf dit referentiepunt berekend. Bij een zeer beperkt aantal modellen is door de fabrikant de capaciteit bij bepaalde hardheden gespecificeerd die iets afwijken als dat je dit zou bereken op basis van de capaciteit bij 10 dH. In dat geval wijken de hierboven vermeldde capaciteiten iets af van de werkelijkheid.

De hierboven getoonde specificaties zijn met aandacht verzameld, meestal op basis van door de fabrikant of leverancier gepubliceerde of aan ons verstrekte gegevens. Wij kunnen niet instaan op de juistheid van deze gegevens, controleer voor aanschaf deze met de leverancier.


Foutje of aanvulling? Gebruik het reactieformulier.

 

wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie